Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Στη βουλή προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα για την συμφωνία με τους δανειστές - Το νομοσχέδιο για τον ΦΠΑ και τις συντάξεις

Αυξήσεις στο ΦΠΑ και αλλάγές στις συντάξεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή για να ψηφιστεί αύριο προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο.

Το πολυνομοσχέδιο έχει τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ)» και το υπογράφουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Παναγιώτης Σκουρλέτης, Νίκος παρασκευόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: 

Α. Κυρώνεται η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωζώνης (EUROSUMMIT), στην οποία καταγράφονται οι όροι και το πλαίσιο της συμφωνίας
Β. Λήψη φορολογικών μέτρων
Γ. Ρύθμιση θεμάτων της νομοθεσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης

Και προβλέπει:
  • Λήψη φορολογικών μέτρων
  • Ρύθμιση θεμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Αναδιάρθρωση του ΦΠΑ
  • Λήψη μέτρων για την αύξηση της εισπραξιμότητας
  • Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Ρυθμίσεις για τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022. Ενταξη όλων των ταμείων και των τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ
  • Διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2021 στα επίπεδα 2015 σε ονομαστικούς όρους (§1)
  • Αύξηση εισφορών υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6%
  • Επιβολή κράτησης 6% στις επικουρικές (§2)
  • Νομοθετική εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό για την Κοινωνική Ασφάλιση να ρυθμίζει θέματα αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ', με υπουργικές αποφάσεις.

            --> Δείτε το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης κάνοντας κλικ εδώ και το πλήρες κείμενο του πολυνομοσχεδίου κάνοντας κλικ εδώ.

Η διαδικασία ψήφισής του αποτελεί έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» για το Μαξίμου, καθώς είναι δεδομένες οι διαφωνίες της προέδρου της Βουλής με τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να λύσει το όλο θέμα διπλωματικά, ενώ πληροφορίες ήθελαν τον πρωθυπουργό να έχει επικοινωνία με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν πάντως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μια γρήγορη διαδικασία στην οποία ίσως να μην προεδρεύσει - και με δική της θέληση - η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Πάντως το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της προέδρου απομακρύνεται με βάση τον κανονισμό καθώς αυτό θα έπρεπε να γίνει το αργότερο χθες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...