Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Ρόδος : Στο φιλότιμο των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. και της Δ.Α. η φύλαξη της πόλης...

Από το 2008 το κράτος άρχισε να διαχωρίζει τις αρμοδιότητες των δύο αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας, της Δημοτικής Αστυνομίας ως νεοσύστατη υπηρεσία εκτέλεσης του αστικού κώδικα, και της κλασικής Αστυνομίας που όλοι γνωρίζουμε.

Αρκετοί συμπολίτες μας έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να ζητούν την βοήθεια της αστυνομίας και ξαφνικά να διαπιστώνουν αμήχανα ότι κανείς δεν είναι σε θέση να τους υπερασπιστεί. Πράγματι, παρόλο που ο νόμος είναι διάφανος σε αρκετές των περιπτώσεων που ο πολίτης χρειάζεται την ανάγκη της στήριξης αλλά και την συνδρομή της αστυνομίας, Δημοτικής ή της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκετε ξαφνικά σε αδιέξοδο αφού και οι δύο υπηρεσίες δηλώνουν αναρμόδιες ώστε να καλύψουν την ανάγκη του πολίτη, βέβαια και πράγματι ουσιαστικά, ποτέ δεν έμεινε πολίτης χωρίς την συνδρομή κάποιας υπηρεσίας, είτε της Δημοτικής είτε της κλασικής Αστυνομίας, όμως εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι κάπου εκεί ανάμεσα υπάρχει κάποιο θέμα.

Ποιο είναι το θέμα;

Διαπιστώσαμε λοιπόν, και μετά από αρκετά τηλεφωνήματα που δέχτηκε η συντακτική ομάδα του rodos-press ότι αφενός η πολιτεία έχει «φορτώσει» με αρμοδιότητες τη Δημοτική Αστυνομία αλλά και παράλληλα έχει «ξεφορτώσει» με αρμοδιότητες την ΕΛ.ΑΣ, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών αλλά και να υπάρχει καλύτερη και πιο έγκαιρη φύλαξη από την εγκληματικότητα που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί, αφετέρου προσπαθεί να πράξει αυτό με προσωπικό το οποίο έχει προσληφτεί από το δήμο και έχει εκπαιδευτεί ώστε να εκτελεί όπως προαναφέραμε κάποιους νόμους, οι οποίοι περισσότερο έχουν να κάνουν με τον αστικό κώδικα και όχι με τον ποινικό. Όμως σε αρκετά συμβάντα που πρέπει και μεταβαίνει η Δημοτική Αστυνομία, χρειάζεται η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. η οποία είναι και η μόνη αρχή που μπορεί να συλλαμβάνει και να εκτελεί προσαγωγές σε περίπτωση που χρειάζεται η συγκεκριμένη ενέργεια.

Εύλογο λοιπόν είναι από πλευράς της η ΕΛ.ΑΣ. να στέλνει τα αστικά συμβάντα στην διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας, και από την άλλη η Δημοτική Αστυνομία να προσπαθεί να εκτελέσει τους νόμους στον αστικό κώδικα, και πιο συγκεκριμένα όπως χαρακτηριστικά ονομάζετε ασχολείται με τον Αστικό Κώδικα, δηλαδή διενέξεις και προβλήματα που εμπλέκονται οι αστοί αναμεταξύ τους, καταπατήσεις δημόσιων χώρων, παραβίαση κοινής ησυχίας αλλά και παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. όσον αφορά χώρους στάθμευσης που ανήκουν στην δημοτική αρχή.

Όλα μέχρι εδώ είναι καλά, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας προσπαθεί και πραγματικά αντιμετωπίζει τα προβλήματα της πόλης, και παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά της και συνδράμει στις τυχών ανάγκες της Δημοτικής Αστυνομίας που πρέπει να παραστεί .

Τελικά υπάρχει πρόβλημα; που είναι το πρόβλημα;

Ξεκάθαρα το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτή την μοιρασιά των υποχρεώσεων Δημοτικής και ΕΛ.ΑΣ. είναι το γεγονός ότι το νησί και ενόψει του ενιαίου δήμου αιτία του Καλλικράτη, το προσωπικό που διαθέτει η Δημοτική Αστυνομία είναι ανεπαρκές και όχι τόσο καλά καταρτισμένο με αποτέλεσμα να φαίνεται τόσο στα μάτια των πολιτών όσο και στο εσωτερικό των δύο υπηρεσιών η αδυναμία κάλυψης των αναγκών του πολίτη. 

Με ποιο απλά λόγια, κράτος και δήμος έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού δύο νευραλγικές και αναγκαίες υπηρεσίες με μεγάλη και σοβαρή ευθύνη απέναντι στον πολίτη. Ο κρατικός μηχανισμός είναι καθησυχασμένος διότι πιστεύει ότι εφόσον οι νόμοι και οι αρμοδιότητες διαχωρίστηκαν όλα βαίνουν καλώς, και από την άλλη η δημοτική αρχή αδιαφορεί για το πώς εκτελούνται οι υπηρεσίες, ενώ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εφαρμόζονται οι νόμοι. Το πώς όμως και με ποιον τρόπο δεν ασχολήθηκε ποτέ η δημοτική αρχή, αφήνοντας του λιγοστούς και αρχαιότερους δημοτικούς αστυνομικούς να βγάζουν το φίδι από την τρύπα πιέζοντας σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό τους και αυτοί επίσης να ζητούν συνέχεια την βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. που πλέον έννομα δεν πρέπει να ασχολείται με τις συγκεκριμένες διατάξεις των νόμων.

Η όλη διαδικασία είναι πραγματικά πολύπλοκη αφού αρκετά συχνά αλλάζουν οι νόμοι καθώς και οι ευθύνες και υποχρεώσεις των υπηρεσιών των αστυνομικών αρχών, επιβαρύνοντας τουλάχιστον με μία ευθύνη παραπάνω την υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας χωρίς όμως παράλληλα να ενδυναμώνουν την υπηρεσία με προσωπικό αλλά ούτε και να καλύπτουν τις οικονομικές ανάγκες της. Ξεκάθαρα λοιπόν από τις πληροφορίες που συλλέξαμε διαπιστώνει κανείς την κρατική αλλά και την δημοτική ανεπάρκεια, και όπως προαναφέραμε η φύλαξη, η διενέξεις και η παραβατικότητα γενικά βρίσκετε και βασίζετε με απλά λόγια στο φιλότιμο και μόνο των εργαζομένων στις δύο αυτές Αστυνομικές υπηρεσίες. 

Είναι καιρός η τοπικές αρχές όπως και το κράτος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκαθαρίσουν το ομιχλώδες τοπίο που έχουν δημιουργήσει μεταξύ πολιτών και αστυνομικών αρχών, και για να είμαστε ποιο ξεκάθαροι, ας υποστηρίξει πια η δημοτική αρχή την Αστυνομική της Υπηρεσία !!!

(Αναδημοσίευση από :rodos-press.gr)

1 σχόλια :

Ypodieuthintis Ang είπε...

Συναδελφοι στη Ροδο συμβαινει το εξεις:το συνδικαλιστικο οργανο των αστυνομικων υπαλληλων της ΕΛΑΣ παρενεβη τον Μαιο του 2012 στο Γενικο Γραμματεα της Αποκεντρωμενης Διοικησης Αιγαιου και εκδοθηκε η περιβοητη διαπιστωτικη πραξη για ασκηση ολων των αρμοδιοτητων του αρθρου 1 του Νομου 3731/2008 λογω οτι υπηρετιον πανω απο 50 Δημ.Αστυνομικοι!!!
Και συνεβη το εξεις παραδοξο:μεχρι 31-12-2010 υπηρχαν 10 Δημοι στο νησι της Ροδου( έκταση 1.408.749 στρέμματα και πληθυσμό 117.007 κατοίκους και 220.000 τη τουριστικη περιοδο)με47,2,1,7,8,12,9,3,6,2 Δημ. Αστυνομικους ο καθενας αντιστοιχα και δεν μορουσαν να ασκησουν ολες τις αρμοδιοτητες.Μετα το Καλλικρατη και τη συνενωση 10 Δημων σε 1,με τα ιδια δεδομενα(πληθυσμος,εκταση,αριθμος Δημοτικων Αστυνομικων 97 σο συνολο)και την εκδοθεισα Διαπιστωτικη Πραξη που προκαλεσαν οι της ΕΛΑΣ τωρα να μπορουνε να τα ασκουμε ολα!!!!! Φοβερο....Το Θεμα παει στη Βουλη....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...