Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

Μπορούν να οπλοφορούν και να μετατίθενται οι δημοτικοί αστυνομικοί εντός της ΕΛ.ΑΣ;

Με αφορμή αυτή την επιστολή ομάδας συναδέλφων π. Δ.Α. που δημοσιεύθηκε σήμερα -και- στο bloko.gr (δείτε και τα σχόλια εκεί), το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Αλέξανδρος Σφελινιώτης γράφει:

Με τον Νόμο 4249/24.03.2014 θεσπίστηκε η Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο άρθρο 13 αναφέρεται πως « Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφάλειας και διέπεται από ειδικούς οργανικούς νόμους. Το προσωπικό της διακρίνεται σε ένστολο και σε πολιτικό. Στο ένστολο προσωπικό ανήκουν οι αστυνομικοί, οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριακοί φύλακες. Το ένστολο προσωπικό έχει ιδιαίτερη ιεραρχία και ειδικούς κανόνες πειθαρχίας και δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό αυτό οι διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε ειδική διάταξη Νόμου. Στην Ελληνική Αστυνομία ανήκουν, ως ειδική κατηγορία προσωπικού, και οι δημοτικοί αστυνομικοί, που εντάσσονται σε αυτή, κατ' εφαρμογή του άρθρου 81 του Ν. 4172/2013 (Α' 167)». Επίσης στο άρθρο άρθρο 41 του ιδίου Νόμου αναφέρεται πως «Από το σύνολο των κενών, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, οργανικών θέσεων αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων, καταργούνται έξι χιλιάδες επτακόσιες (6.700) οργανικές θέσεις».

Τον Μάρτιο του 2014 δημοσιεύτηκε επιστολή ομάδας ατόμων προερχόμενων από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς προς τον κ. Αρχηγό με αιτήματα σχετιζόμενα με την ένταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία. Την 5-5-2014 δημοσιεύτηκε νέα επιστολή επίσης ομάδας ατόμων προερχόμενων από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς προς τον κ. Υπουργό με αιτήματα σχετιζόμενα με τα καθήκοντά τους όπως αυτά προσδιορίζονται στον Νόμο 4249/2014. Μεταξύ άλλων αιτούνται:

1.Ρητή ένταξή τους ως Αστυνομικό προσωπικό,
2.Δυνατότητα μετακίνησης και σε άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από αξιολόγηση, επιλογή και κατάλληλη εκπαίδευση,
3.Την επέκταση των ειδικών ανακριτικών καθηκόντων τους σε γενικά ανακριτικά καθήκοντα,
4.Να φέρουν οπλισμό.

Από τα άνω αιτήματά τους και από άλλα όπως αναφέρονται στις επιστολές, προκύπτει το συμπέρασμα πως στόχος των ομάδων που συνέταξαν αυτές είναι η πλήρη ένταξη των πρώην δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα στο ένστολο προσωπικό με αρμοδιότητες αντίστοιχες με αυτές των αστυφυλάκων ανακριτικών υπαλλήλων, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Αστυνομικούς Υπαλλήλους.

Δηλαδή για μία ακόμη φορά αιτείται παράκαμψη εισαγωγής ατόμων στο Σώμα με τις Πανελλήνιες εξετάσεις ή με αντικειμενικά κριτήρια όπως στις προσλήψεις των Ειδικών Φρουρών και εισαγωγή με άλλον τρόπο «πλάγιο» και μη προβλεπόμενο από καμία διάταξη του Νόμου.

Επίσης είναι αυτονόητο πως αν υιοθετηθούν οι απόψεις των ατόμων που συνέταξαν τις επιστολές θα μιλάμε και για μία σιωπηρή κατάργηση του Κώδικα Μεταθέσεων, διότι αυτόματα με την ονομασία τους ως αστυφύλακες οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα καταλάβουν οργανική θέση Αστυφύλακα και επειδή οι κενές οργανικές θέσεις ανά την Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 41 Νόμου 4249/24.03.2014 έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί καταλαβαίνουμε όλοι πως συνάδερφοι που υπηρετούν εκτός του τόπου συμφερόντων τους χάνουν και τις ελάχιστες ελπίδες που είχαν για μετάθεσή τους σε αυτόν.

Πιστεύω πως τα πρωτοβάθμια σωματεία και κυρίως η Π.Ο.ΑΣ.Υ. προς την οποία κοινοποιώ την παρούσα θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για διασφάλιση των κεκτημένων των Αστυνομικών διότι βλέπουμε πως ανά άτακτα χρονικά διαστήματα εμφανίζονται ομάδες με αιτήματα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι τώρα κατακτήσεις μας που αποκτήθηκαν με πολύ μεγάλο αγώνα και θυσίες και δεν μας χαρίστηκαν από κανέναν.

www.bloko.gr (Μη ξεχάσετε να δείτε τα σχόλια των αναγνωστών εκεί)

9 σχόλια :

Αυτόνοος Αρχαίος είπε...

Λοιπόν για να τελειώσει το παραμύθι και προπάντων τιμής ένεκεν στους συναδέλφους που ξεσπιτώθηκαν ή έμειναν απέξω, επειδή οι Αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ λανθασμένα πιστεύουν ότι ζητούν οι πρώην Δημοτικοί να γίνουν αστυφυλακες (ενώ στην πραγματικότητα θέλουν απλά να αποτελούν ειδικής κατηγορίας προσωπικό με ειδικά ανακριτικά καθήκοντα, ένοπλο εννοείται), επιτέλους για να ασκηθούν σωστά οι αρμοδιότητες Δημοτικής Αστυνόμευσης, να δικαιώσει το ΣτΕ τη Δ.Α. και να επιστρέψουν -άπαντες- στην πρώην δομή της υπηρεσίας. Έπειτα άμεση προτεραιότητα είναι η απόλυτη αναβάθμιση της Δημοτικής στα ευρωπαϊκά πρότυπα της Ιταλίας-Γαλλίας-Ισπανίας (ένοπλη, φούλ αροσιότητες τάξης και ασφάλειας) ώστε να τελειώσε η ίντριγγα με τους "αριστοκράτες" ένστολους της ΕΛ.ΑΣ και να υπάρχει η απαραίτητη Δημοτική Αστυνομική Δύναμη. Αποτέλεσμα θα είναι ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ. όσο αφορά ανα θα συμφωνεί η πλειοψηφία των πρών Δ.Α.... είναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ! αφού πάνω από 2500 άτομα ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ δήλωσαν ενδιαφέρον για τη μετακίνηση τους στην ΕΛ.ΑΣ δεν χρειάζεται δημοψηφίσματα και διάφορες βλακείες. Εδώ και τώρα αυτονομη πραγματική Δημοτική Αστυνομία

Georgia είπε...

Πολύ σωστά Αυτόνοος... αφού μας πήγαν ΕΛΑΣ "με το ζόρι", με το ζόρι θα μας έχουν ισότιμους. Αλλιώς δώστε μας την πραγματική, αξιοπρεπή και ανεξάρτητη Δημοτική Αστυνομία που θέλουμε (και τα αναδρομικά που χάσαμε λόγω διαθεσιμότητας και άλλα). Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

yannis roufogiannis είπε...

Αγαπητε Αλεξανδρε οταν μπηκες στην αστυνομια ηξερες οτι θα εχεις μεταθεσεις κ οτι ισως να μην εργαζεσαι στον τοπο καταγωγης σου! Εκτος κ αν σου υποσχεθηκαν αλλα..
Η ουσια ειναι μια:οσο κ να διαμαρτυρεστε κ να σπερνετε διχονοια μεταξυ των αστυνομικων κ να δηλητηριαζετε τα μυαλα τους, οι πρωην δ.α. θα μεταταχθουν στην ΕΛ.ΑΣ.. Οχι φυσικα για να παρουν κανενος την καρεκλα, αλλα για να μη χασουν το μεροκαματο που βιαια τους στερησαν...

kostas fotis είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ...ΠΟΤΕ ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ?ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΞΕΧΝΑΝΕ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΗΚΑΝΕ Η ΜΗΠΩΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΦΟΜΟΙΩΘΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ π.Δ.Α(ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ)ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ?Κ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΠΟΑΣΥ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ...

Mακης Δημακης είπε...

Ο Γιαννης εχει δικιο. Απορω με τα μυαλα καποιων, ακομα ονειρευονται την νεκρη πια Δημοτικη Αστυνομια... Ξυπνατε μαγκες, ονειρο ηταν και παει. Και φιλικη συμβουλη... καποιοι ψαρακλες που νομιζαν οτι ειχαν θεση κυρους στους Δημους που ηταν να ριξουν λιγο τα μουτρα τους στην νεα (και πολυ τυχερη μεταταξη τους), να πουν ευχαριστω στο Θεο που μπηκαν, να διξουν σεβασμο σε οσους ξενιτευτηκαν η εχασαν την δουλεια τους γιατι θα περασουν τοσο δυσκολα οσο ενας απλυτος στην ντουζιερα.

Stavros είπε...

Α ρε Αλέξανδρε... Ο "συνδικαλισμός" σε μάρανε. Άντε να δουλέψεις και λίγο, μπας και ξεμουδιάσεις!!!

Mακης Δημακης είπε...

ΥΓ: Τελικα μου φαινεται οτι ο Αυτονοος Αρχαιος ειναι αυτονοητα τεμπελης....

Αυτόνοος Αρχαίος είπε...

Μάκη Δημάκη δε με ξέρεις για να λες ότι είμαι τεμπέλης, πάω στοίχημα ότι δεν θα άντεχες πάνω από βδομάδα μαζί μου υπηρεσία, θα είχες σπάσει τα τηλέφωνα για να σε αλλάξουν.. αν νομίζεις ότι το σχόλιο μου είχε τέτοια πρόθεση -να εξασφαλίσω την τεμπελιά- είσαι μάλλον εγωκεντρικός χαρακτήρας...Δεν κοιτάω τηην πάρτη μου αλλά και τους συνάδελφους μου... Ξέρεις πόσοι συνάδελφοι σου -άξιοι- ξεσπιτώθηκαν; ξέρεις πόσοι έμειναν απέξω; ξέρεις πόσοι πήγαν μέσα στο βόθρο που λέγεται φυλακές; για ρώτα κανέναν από τον Κορυδαλλό που μπήκε εσωτερικός φύλακας να σου πει τις συνθήκες εκεί μέσα... μόνο να στις περιγράψει.. Αυτό ρε σημαίνει αλληλεγγύη!! Μπορεί να βολευτήκαμε εμείς αλλά ρε αυτούς που έτρωγες σκ... μαζί τους κάθε μέρα τους ξέχασες;;;

Dimastin είπε...

Τα σχόλια γι' αυτήν την ανάρτηση σταματούν εδώ. Παρακαλούμε για την ψυχραιμία σας σε τυχόν επόμενα σχόλια σας στο dimastin.gr. Εκ της διαχείρισης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...