Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

ΣτΕ: Οριστικά υπό επίβλεψη τα οικονομικά των δήμων

Ναι στον ασφυκτικό έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ και των προϋπολογισμών τους ώστε να είναι ρεαλιστικοί και ισοσκελισμένοι και να εκτελούνται ορθά με βάση τις αρχές της ειλικρίνειας, της διαφάνειας και της ακρίβειας, λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Γ' τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, με αυξημένη σύνθεση λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης, έκρινε σύμφωνη με το Σύνταγμα την πρόσφατη νομοθεσία (Ν. 4172/13) που πρόβλεψε τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ελέγχονται η κατάρτιση και η ορθή εκτέλεση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ.

Στόχος της ρύθμισης ήταν να υπάρξει ένας επιπλέον προληπτικός έλεγχος στους ΟΤΑ για να βεβαιώνεται η χρηστή και νόμιμη διαχείριση των πόρων τους, να διασφαλίζεται η νομιμότητα των δαπανών και να αποφεύγονται οι συνηθισμένες «μαύρες τρύπες», τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Η προσφυγή
Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας μαζί με 14 Περιφέρειες και 17 Δήμους προσβάλλοντας ως αντισυνταγματική και παράνομη την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού για την «κατάρτιση και υποβολή προϋπολογισμού των Περιφερειών για το οικονομικό έτος 2014».

Στις προσφυγές υποστηριζόταν, μεταξύ άλλων, ότι ο ν. 4172/13, με τις δεσμευτικές υποδείξεις και έλεγχο του Παρατηρητηρίου και τις οικονομικές κυρώσεις, προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Το Γ' τμήμα ΣτΕ, υπό την πρόεδρο Αικ. Συγγούνα, απέρριψε τις προσφυγές και τους ισχυρισμούς των ΟΤΑ κρίνοντας συνταγματικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον προληπτικό οικονομικό έλεγχο, τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου αλλά και τις παρεμβάσεις του όταν διαπιστώνει απόκλιση άνω του 10% από τους 3μηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους.

ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...