Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Απολύονται δέκα δημοτικοί αστυνομικοί από τη Λότζια - Στο... δρόμο 226 απ’ όλη τη χώρα

Με απόλυση τιμωρούνται 226 δημοτικοί αστυνομικοί από ολόκληρη τη χώρα από τους οποίους 10 Κρητικοί επειδή ... «τόλμησαν» να είναι άνω των 50 ... Οι προσωρινοί πίνακες τοποθέτησης των δημοτικών αστυνομικών, που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν, αφήνουν παντελώς ακάλυπτους δεκάδες πρώην εργαζόμενους στη δημοτική αστυνομία, οι οποίοι διανύουν την δεύτερη 50ετία της ζωής τους, και με συνοπτικές διαδικασίες τους οδηγούν προς απόλυση. Όλα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις του κ.Κ.Μητσοτάκη ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημοτικός αστυνομικός, αφού στην πράξη αποδείχτηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την επανένταξη της δημοτικής αστυνομίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στόχευε σε νέο γύρο «ανθρωποθυσιών» στα πόδια της Τρόικας...

Το δραματικό της υπόθεσης δεν είναι μόνο ότι δεκάδες άνθρωποι από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τη δουλειά τους, αλλά και ο τρόπος που δρομολογήθηκε η απόλυση τους... Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα που είχαν κατατεθεί από τον κλάδο των δημοτικών αστυνομικών, για τη διασφάλιση εργασιακών θέσεων των συναδέλφων τους με ηλικία άνω των 50, στην πράξη αγνοήθηκαν, και δεν τους άφηναν επιλογές να διεκδικήσουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη θέση τους στο Δημόσιο. Οι άνθρωποι αυτοί, χωρίς ουσιαστικά επιλογές για να διεκδικήσουν μια εργασιακή θέση που δικαιούνται, «σφαγιάστηκαν» διπλά, αφού όχι μόνο έχασαν τη δουλειά τους, αλλά πρακτικά εξισώθηκαν με τις ελάχιστες περιπτώσεις των υπόδικων και όσων είχαν πλαστά πτυχία ... που πήραν το δρόμο της απόλυσης.

Απολυμένοι δημοτικοί αστυνομικοί με δηλώσεις τους στην «Π» δεν κρύβουν την οργή και την αγανάκτηση τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που όπως καταγγέλλουν δεν αφορούν μόνο σε έναν καθαρό εμπαιγμό. «Είναι πραγματικά οδυνηρό δεκάδες εργαζόμενοι να παίρνουν το δρόμο της απόλυσης μαζί με αυτούς που είχαν πλαστά πτυχία... Είμαστε άνθρωποι που βάλαμε πλάτη για να στηθεί η δημοτική αστυνομία, έχουμε δουλέψει πραγματικά σκληρά, έχουμε και πολύ σημαντική εμπειρία και ουσιαστική προσφορά, στην υπηρεσία μας, και μας πετούν στο δρόμο έτσι απλά , σε μια χρονική περίοδο που το να βρεις δουλειά στην ηλικία τη δική μας, είναι πιο δύσκολο από το να πιάσεις 6άρι στο τζόκερ...».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά στην Κρήτη η μόνη εναλλακτική λύση που δόθηκε στους άνω των 50 ήταν να διεκδικήσουν μια θέση στα καταστήματα εξυπηρέτησης αλλοδαπών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο δόμησε την διαδικασία πλήρωσης των συγκεκριμένων θέσεων (στα γραφεία αλλοδαπών), ότι θα δίδεται προτεραιότητα στους τρίτεκνους. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι οι τρίτεκνοι ως ειδική κατηγορία θα μπορούσαν άριστα να ενταχθούν στην ευρύτερη ομαδοποίηση των κοινωνικών κρητηρίων (πολύτεκνοι, μονογονεικές, ΑμΕΑ, ...), μέσω της οποίας δεκάδες πρώην δημοτικοί αστυνομικοί κατάφεραν να παραμείνουν στους δήμους ... Όμως το υπουργείο επέλεξε να τους αποσχίσει από την ευρύτερη ομάδα των θέσεων με κοινωνικά κριτήρια και να τους δόσει προβάδισμα με τη μορφή μπόνους στη διεκδίκηση των θέσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ήταν οι μοναδικές οι οποίες δόθηκαν ως επιλογή στους απολυμένους δημοτικούς αστυνομικούς. Αποτέλεσμα των χειρισμών αυτών είναι οι τρίτεκνοι να δεσμεύσουν τις εργασιακές θέσεις που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι άνω των 50 απολυμένοι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, τους οποίους η κυβέρνηση ωμά και αβασάνιστα απολύει...

Όλα αυτά συμβαίνουν όπως τονίζουν οι απολυμένοι δημοτικοί αστυνομικοί, την ίδια ώρα που υπάρχουν δεκάδες κενές θέσεις στο ευρύτερο δημόσιο... Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι σε τοπικό επίπεδο με βάση το οργανόγραμμα του καταστήματος εξυπηρέτησης αλλοδαπών, η υπηρεσία δούλευε με 11 εργαζόμενους από τους οποίους έχουν μείνει μόλις 3, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντικειμενική ανάγκη ενίσχυσης του. Αντίστοιχα υπάρχουν 52 συνολικά κενές θέσεις στα σωφρονιτστικά καταστήματα σε Νεάπολη και Χανιά οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί. Οι δημοτικοί αστυνομικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προσωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να αντιδράσουν στον εργασιακό θάνατο που τους καταδίκασε η κυβέρνηση. Παράλληλα ζητούν στον αγώνα τους αυτό συμπαράσταση από ολόκληρη την κοινωνία και ειδικά από το χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, που όπως τονίζουν με νόημα, ο μόνος τρόπος που τους υποστήριξε, ήταν «με φιλικά χτυπήματα κατανόησης στην πλάτη...».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...