Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

ΣτΕ: Ασπίδα στην περίθαλψη στρατιωτικών και λιμενικών

Αυξημένη προστασία στην υγειονομική περίθαλψη των οικογενειών στρατιωτικών και λιμενικών παρέχει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με μόνη «απώλεια» την περικοπή των άνω των 40 ετών άγαμων θυγατέρων και αδελφών των ασφαλισμένων.

Το σχέδιο ΠΔ παρέχει για πρώτη φορά υγειονομική περίθαλψη στη σύζυγο διαζευγμένου στρατιωτικού καθώς και στα άνεργα παιδιά του έως 24 ετών και έως 26 εάν σπουδάζουν, επαναπροσδιορίζοντας τα πρόσωπα της οικογένειας που δικαιούνται περίθαλψη από το Δημόσιο, εφόσον δεν ασφαλίζονται αλλού. Το ΣτΕ έκρινε νόμιμες τις νέες ρυθμίσεις, ενώ «έκοψε» ως αντισυνταγματική τη διάταξη για τις άγαμες θυγατέρες και αδελφές.

Ποιους καλύπτει

Με το σχέδιο ΠΔ της Φ. Γεννηματά καλύπτονται υγειονομικά:
  • Ο ή η σύζυγος, εφόσον δεν έχει ασφάλιση αλλού, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται σε διάσταση.
  • Τα παιδιά (γνήσια, εκτός γάμου, υιοθετημένα, ανάδοχα) μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 24ο αν είναι άνεργα ή το 26ο αν σπουδάζουν σε ανώτατες ή ανώτερες σχολές (σε Ελλάδα και εξωτερικό) ή σε ΙΕΚ.
  • Τα παιδιά με αναπηρία 67% και άνω έστω και αν εργάζονται, καθώς και τα άτομα με μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική και μικροκυτταρική αναιμία σε περίπτωση περιστασιακής (και όχι μόνιμης) απασχόλησης.
  • Οι γονείς αν το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει την ετήσια συνολική κατώτερη σύνταξη γήρατος του ΟΓΑ (διπλασιασμένη για τους δύο γονείς).
  • Τα αδέλφια στρατιωτικών με αναπηρία 67% και άνω αν το εισόδημα δεν ξεπερνά την κατώτερη σύνταξη γήρατος του ΟΓΑ.
  • Κάθε διαζευγμένος σύζυγος διατηρεί το ασφαλιστικό δικαίωμα στο Δημόσιο εάν ο γάμος λύθηκε αμετάκλητα μετά το 40ό έτος και μεσολάβησαν 5 χρόνια γάμου μέχρι την αίτηση διαζυγίου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...