Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Στο πολιτικό προσωπικό και στο ενιαίο μισθολόγιο εντάσσονται τελικά οι π. Δ.Α. που μεταταχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. - 31 π.Δ.Α. από τους 1542 δεν αποδέχτηκαν τη νέα τους θέση

Στο πολιτικό προσωπικό και κατ' επέκταση στο ενιαίο μισθολόγιο θα ενταχθούν τελικά οι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί που τοποθετήθηκαν -προσωρινά- στην ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, η...αποκάλυψη έγινε στην απάντηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην από 18 Ιουνίου 2014 ερώτηση στην Βουλή τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ένταξη των π. Δ.Α. στην ΕΛ.ΑΣ. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά το Υπουργείο διοικητικής Μεταρρύθμισης δηλώνει (!) αναρμόδιο να απαντήσει στην ερώτηση για το «ποιες είναι αυτές οι «επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες» φορέων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για την κάλυψη των οποίων ζητήθηκε από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η έκδοση προσωρινής απόφασης τοποθέτησης των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών»...
Θυμηθείτε πρώτα την ερώτηση των βουλευτών παρακάτω και κατόπιν διαβάστε την απάντηση του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ που μας λύνει πολλές "απορίες".


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε απόφαση «προσωρινής τοποθέτησης» των υπό διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών σε φορείς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ Γ' 673/2.6.2014). Η απόφαση επικαλείται αόριστα «επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες», ενώ η επιλογή των υπαλλήλων έγινε με βάση τους «τελικούς» πίνακες της Ανακοίνωσης 5/2013 που δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 6000/2/234−γ΄/15.10.2013 (ΦΕΚ Β' 2631/2013) «Προσόντα, προϋποθέσεις και διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία» και το άρθρο 4 αυτής, «Όσοι περιλαμβάνονται στον Τελικό Πίνακα Διάθεσης, εντάσσονται ως ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικό στην Ελληνική Αστυνομία με απόφαση του Προϊσταμένου Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση συνιστώνται ισάριθμες οργανικές θέσεις για το εντασσόμενο προσωπικό». Ακολουθεί αυτεπάγγελτη αναζήτηση απαιτούμενων δικαιολογητικών, ειδοποίηση των εντασσόμενων, δακτυλοσκόπησή τους, κ.λπ.

Με δεδομένο ότι χωρίς την έκδοση της ανωτέρω απόφασης δεν δύναται να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης των πρώην δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και το γεγονός ότι οι οριστικοί επιτυχόντες δεν θα ταυτίζονται με όσους τοποθετούνται προσωρινά, δημιουργείται η εύλογη απορία τι ακριβώς καλούνται να πράξουν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, σε ποιους φορείς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη θα τοποθετηθούν, και τι καθήκοντα θα επιτελέσουν.

Η απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης βασίζεται σε «τελικούς» πίνακες που εξέδωσε το Α.Σ.Ε.Π. χωρίς να έχουν εξεταστεί ακόμη ενστάσεις και αιτήσεις θεραπείας, με τη περαίωση των οποίων είναι βέβαιο ότι θα επέλθουν σημαντικές μεταβολές. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν ασκόπως να αναλάβουν εργασία δεκάδες άτομα που τελικά θα απορροφηθούν από άλλους φορείς. Επίσης δεκάδες θα είναι και όσοι με την προσωρινή τους τοποθέτηση αναγκαστούν να μετακομίσουν, και αν στα οριστικά αποτελέσματα είναι επιτυχόντες αλλού, να πρέπει να μετακομίσουν εκ νέου! Για ποιο λόγο άραγε το Υπουργείο φέρεται χωρίς ίχνος ευαισθησίας έναντι υπαλλήλων που έχουν υποφέρει στο οκτάμηνο της διαθεσιμότητάς τους, έχουν υποστεί οικονομική αφαίμαξη, και τώρα λόγω αμφίβολων «επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών» πολλοί από αυτούς θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους, μην γνωρίζοντας πού θα βρεθούν με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων!

Για να γίνει κατανοητό, θέτουμε υπόψη σας ότι ανάμεσα στους αρχικούς πίνακες που εξέδωσε το Α.Σ.Ε.Π. μέχρι τους -έως τώρα- τελικούς, 461 υπάλληλοι άλλαξαν φορέα απασχόλησης, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος. Κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και με την έκδοση των οριστικών πινάκων.

Τέλος, ακόμη και αν ενταχθούν προσωρινά ως ειδικής κατηγορίας προσωπικό, δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ. οργάνωσης και λειτουργίας της νέας υπηρεσίας όπου θα υπαχθούν, συνεπώς είναι άγνωστο σε ποιο μισθολόγιο θα υπαχθούν, και εκ των πραγμάτων θα είναι αδύνατο να πληρωθούν!

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποιες είναι αυτές οι «επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες» φορέων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για την κάλυψη των οποίων ζητήθηκε από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η έκδοση προσωρινής απόφασης τοποθέτησης των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα του Υπουργείου σας προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε ποιες υπηρεσίες θα κληθούν να παράσχουν εργασία οι μεταταχθέντες Δημοτικοί Αστυνομικοί, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να ενταχθούν, έστω προσωρινά, ως ειδικής κατηγορίας προσωπικό στην Ελληνική Αστυνομία, καθόσον δεν έχει δημοσιευθεί η προαπαιτούμενη απόφαση του Προϊσταμένου Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α;

Τι μέριμνα προτίθεστε να λάβετε για όλους όσοι μεταφέρονται προσωρινά σε φορείς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αλλά αναγκάζονται να μετακομίσουν χωρίς να γνωρίζουν αν στους οριστικούς πίνακες θα παραμείνουν στην ίδια θέση ή στον ίδιο τόπο; Προτίθεστε να καθυστερήσετε κατά το δυνατόν τη μετάταξή τους εξαντλώντας το χρονικό περιθώριο που σας δίνει ο Νόμος, προς διευκόλυνση των υπαλλήλων αυτών και ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας τους;
Πώς θα πληρωθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί που εντάσσονται προσωρινά; Ως δημόσιοι υπάλληλοι; Ως ειδικής κατηγορίας προσωπικό;.

Η "απάντηση" του ΥΔιΜΗΔ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ


Αθήνα, 9 Ιουλίου 2014
Αρ. Πρωτ.: ΤΚΕ/Φ.2/17197

Σε απάντηση της 172/9/18-6-14 Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων, που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, Αλέξης Μητρόπουλος και Δημήτρης Στρατούλης σχετικά με την τοποθέτηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ., σας διευκρινίζουμε ότι αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.


Ο Υπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης

Η απάντηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2014

ΘΕΜΑ: Αναφερόμενη προσωρινή τοποθέτηση πρώην δημοτικών αστυνομικών σε φορείς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Συναφή ζητήματα.

ΣΧΕΤ.: ΕΡΩΤΗΣΗ-Α.Κ.Ε. 172/ 9/ 18-06-2014.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Δ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ και Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι η υπ' αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ-Β.2.Δ-οικ. 13594/30-5-2014 (Φ.Ε.Κ. Β' 673) απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περί προσωρινής τοποθέτησης των πρώην δημοτικών αστυνομικών σε φορείς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη εξεδόθη κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεων της υποπαραγράφου Ζ.2 (Ι.γ) της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013/2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (Φ.Ε.Κ. Α' 222), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Στις εν λόγω διατάξεις, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, Ανεξάρτητων Αρχών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού οι θέσεις των οποίων καταργούνται, τίθενται σε διαθεσιμότητα. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας τους να τοποθετούνται για την κάλυψη προσωρινών αναγκών σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή οποιουδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα με τη διαδικασία του άρθρου 5 του ν. 4024/2011. Οι πράξεις προσωρινής τοποθέτησης της περίπτωσης αυτής εκδίδονται από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, εξεδόθη και η ανωτέρω-αναφερόμενη στην ερώτηση Απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Πέραν αυτών, σας πληροφορούμε ότι ήδη έχει καταρτιστεί και προωθείται περαιτέρω το προβλεπόμενο, από την παρ. 1 του άρθρου 81 του ν. 4172/2013 «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν, 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. Α' 167), προεδρικό διάταγμα, με τις διατάξεις του οποίου ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου θα ενταχθεί το προσωπικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας και καθορίζονται οι αρμοδιότητες αυτού, που, κατά βάση, είναι εκείνες τις οποίες το προσωπικό αυτό ασκούσε με την προηγούμενη ιδιότητά του (άρθρο 1 του ν. 3731/2008 ).

Περαιτέρω, με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 81 του ν.4172/ 2013 (Φ.Ε.Κ. Α' 167), παρέχεται, στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, νομοθετική εξουσιοδότηση, προς έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των προσόντων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας αξιολόγησης και ένταξης των υπαλλήλων που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο της συγκεκριμένης παραγράφου, στην Ελληνική Αστυνομία ως ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικό, καθώς και άλλο σχετικό θέμα. Επομένως, το προσωπικό της καταργηθείσας Δημοτικής Αστυνομίας δεν εντάσσεται στο αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν αποζημιώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4093/ 2012 (Φ.Ε.Κ. Α' 222), που διέπουν το μισθολόγιο του ένστολου προσωπικού. Κατά συνέπεια, θεωρείται ότι εντάσσεται στο πολιτικό προσωπικό του εν λόγω Φορέα μας και θα μισθοδοτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4024/2011 (Φ.Ε.Κ. Α' 226).

Επιπροσθέτως, κατ' εφαρμογή της αναφερόμενης στην παρ. 1 του παρόντος υπ' αριθμ.ΔΙΠΙΔΔ-Β.2.Δ-οικ. 13594/ 30-5-2014 απόφασης (Φ.Ε.Κ. Β' 673), καθώς και της 6000/2/234-γ/15-10-2013 (Φ.Ε.Κ. Β' 2631) κοινής απόφασης των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπως αυτή τροποποιήθηκε με 6000/2/234-ε/28-11-2013 όμοια (Φ.Ε.Κ. Β' 3030), εκδόθηκε η υπ' αριθμ. 6000/2/5250/8-α από 25-06-2014 Πράξη του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία καλούνται οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί σε προετοιμασία προσωρινής τοποθέτησης (κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων, δακτυλοσκόπηση, αυτεπάγγελτη αναζήτηση ποινικού μητρώου, πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης). Με την διοικητική αυτή πράξη εκλήθησαν να εμφανιστούν, την 07-07-2014, στους Φορείς υποδοχής για προσωρινή τοποθέτηση.

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας, την ανωτέρω ημερομηνία (07-07-2014) παρουσιάστηκαν στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας 1.511 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, από τους 1.542 που συμπεριελήφθησαν στους ονομαστικοποιημένους πίνακες του ΑΣ.Ε.Π., καθότι 31 εξ'αυτών δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία. Από τους ανωτέρω επιθυμούντες την ένταξή τους στο αστυνομικό Σώμα 752 παρουσιάστηκαν σε Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης (Γ.Α.Δ.) Αττικής, 129 στη Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης και 630 στις Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας. Πλέον αυτών, με σχετικά έγγραφα των αρμοδίων Διευθύνσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας δόθηκαν, προς τις περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες, οδηγίες για τη ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων, που, μεταξύ άλλων, αφορούν στη χορήγηση των αδειών που δικαιούται το εν λόγω προσωπικό από την προσωρινή τοποθέτησή του έως και την 31-12-2014, τα κριτήρια προσωρινής τοποθέτησης (τόπο κατοικίας, ανάγκες αστυνόμευσης κάθε περιοχής κ.λπ.), το ωράριο εργασίας, τις αρμοδιότητες και τον τρόπο άσκησής τους.

Η οριστική ένταξη των πρώην δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία θα γίνει με σχετική Απόφαση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου του Σώματος, η έκδοση της οποίας προϋποθέτει την κατάρτιση των Οριστικών Πινάκων από την αρμόδια προς τούτο Αρχή.

Επίσης, σας πληροφορούμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4249/2014 (Φ.Ε.Κ. Α' 73), στον Κλάδο Τάξης του Αρχηγείου συστήνεται Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης, η οποία χειρίζεται σε επιτελικό επίπεδο, μεταξύ άλλων και τα θέματα αρμοδιοτήτων δημοτικής αστυνόμευσης, που ανατέθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, κατ' εφαρμογή του άρθρου 81 του ν. 4172/2013 (Φ.Ε.Κ. Α' 167). Σημειώνεται δε, ότι η εν λόγω Υπηρεσία βρίσκεται στο στάδιο της στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό.

Τέλος, επισημαίνεται ότι με πνεύμα κατανόησης, προς το προσωπικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας που τοποθετήθηκε προσωρινά στην Ελληνική Αστυνομία, εντείνουμε τις προσπάθειες μας, συνεργαζόμενοι με τα συναρμόδια Υπουργεία σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης, για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, με στόχο την ομαλή ένταξη του εν λόγω προσωπικού στο αστυνομικό Σώμα, την προστασία των δικαιωμάτων του, την έναρξη λειτουργίας της προαναφερόμενης Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης και την παροχή ποιοτικών Υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Κατά τα λοιπά, (αν)αρμόδιο να σας ενημερώσει σχετικά είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

4 σχόλια :

ioa dim είπε...

που εισαι ρε μιχελακη που μπαρουφιαζες τον κοσμο οτι θα βγαλεις αστυνομικους της γειτονιας για να κλεψεις ψηφαλακια. πιο ψευτης μονο ο μυνχαουζεν

Stavros είπε...

Πολιτικό προσωπικό με στολή!!! ΞΕΦΤΙΛΕΣ!!! Γι' αυτή την υπηρεσία της πλάκας περιμέναμε 10 μήνες. Τζιμάνια που είστε. Να πληρωνόμαστε τσάμπα, αλλά να κάνουμε και τον ένστολο όποτε χρειάζεται...!!!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ είπε...

Τα έλεγα..

τεο είπε...

Η ανάθεση καθηκόντων στους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς με την ενσωμάτωσή τους στην ΕΛΛηνικη Αστυνομία είναι θετικό στοιχείο. Η ένταξή τους όμως στο πολιτικό προσωπικό της ΕΛΑΣ με την απόφαση να φέρουν στολή είναι μια εξαιρετικά ιδιαίτερη αντίφαση , που σημαίνει οτι θα σας εντάξω στο πολιτικό προσωπικό, αλλά θα σας χρησιμοποιώ και όταν σας χρειάζομαι επικουρικά στα αστυνομικά καθήκοντα της ΕΛΑΣ. Αυτή η ενέργεια δεν έχει όλα τα στοιχεία της προχειρότητας "στο πόδι" οπως θα λέγαμε ? Για το λόγο αυτό και επειδή η κίνηση αυτή πιθανώς να δημιουργήσει στο μέλλον και άλλα επακόλουθα , ας το σκεφτούν πιο σοβαρά και ψύχραιμα οι αρμόδιοι υπουργοί , προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις σχετικά με το μέλλον και την εξέλιξη των παιδιών της τεως Δημοτικής Αστυνομίας.
Θεόδωρος Μιχαλόπουλος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...