Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

Τι προβλέπει η συμφωνία για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Αποχωρούν 6.500 το 2014, κανένας το 2015

Από τρία υπουργεία, διαθεσιμότητα και συμβασιούχους οι προς απόλυση υπάλληλοι

Υλοποίηση του σχεδιασμού αποχώρησης των υπόλοιπων 6.500 εργαζόμενων από το Δημόσιο εντός του 2014 και κανενός το 2015 προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν στο «καυτό» θέμα των απολύσεων με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει το πρόγραμμα εξόδου από το δημόσιο συνολικά 15.000 υπαλλήλων για τη διετία 2013 – 2104 με παράλληλο «αντιστάθμισμα» την υποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών στην θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου για απολύσεις από το 2015.

Αυτό σημαίνει πως όλες οι απολύσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχον έτος και δεν θα υπάρχουν άλλες «απομακρύνσεις» από το δημόσιο τομέα μέσα στην επόμενη τουλάχιστον διετία.
Ήδη μέχρι σήμερα έχουν γίνει από το 2013, 8.500 απολύσεις ενώ για εφέτος ο αριθμός όπως προβλέπεται στο μνημόνιο θα είναι 6.500.

Οι απολύσεις των υπαλλήλων του δημοσίου και αυτή τη φορά θα προκύψουν μέσω μείωσης των δομών του κράτους, αλλά και μέσω λήξης του οκτάμηνου της διαθεσιμότητας, αλλά και απομακρύνσεις όσων οι συμβάσεις έχουν λήξει και εξακολουθούν να υπηρετούν με αποφάσεις δικαστηρίων.

Από που θα γίνουν οι απολύσεις

Μια μεγάλη δεξαμενή προς απόλυση εργαζομένων είναι οι συγκοινωνίες. 1.050 είναι εκείνοι που προβλέπεται να απολυθούν από τις συγκοινωνίες μέσω μείωσης των δομών σε τραμ, μετρό κλπ. αλλά και από τα υπουργεία πολιτισμού και αγροτικής ανάπτυξης.

Μια δεύτερη μεγάλη δεξαμενή είναι οι εργαζόμενοι των οποίων οι υπάλληλοι υπηρετούν με προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων. Πρόκειται σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται για 1.850 υπαλλήλους.

Τελευταία και μεγαλύτερη δεξαμενή δεν είναι άλλη από εκείνη της διαθεσιμότητας.
Συνολικά προβλέπεται να απολυθούν μετά τη λήξη του οκταμήνου της διαθεσιμότητας 3.600 υπάλληλοι. Πρόκειται για τους υπάλληλους που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου και μετά την πάροδο οκτώ μηνών δεν έχουν απορροφηθεί σε νέα θέση στο δημόσιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...