Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Ο συνδικαλιστικός νόμος στις επαφές με την τρόικα

Την Παρασκευή αναμένεται η συνάντηση με την ηγεσία του υπ. Εργασίας

Ο συνδικαλιστικός νόμος, η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα έως το 2016 αναμένεται να τεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος, στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το κλιμάκιο της τρόικας, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει υποστηρίξει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι ο νόμος 1264 του 1982 «παρουσιάζει σημεία κόπωσης, ειδικά στο κομμάτι του συνδικαλισμού» προσθέτοντας όμως, ότι για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις «θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση «να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία, στην προώθηση εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων και αποφυγής οποιασδήποτε αναίτιας διαταραχής στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να εξασφαλιστεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων είναι ώριμο και συνδέεται με τις διεθνείς πρακτικές».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, νέος συνδικαλιστικός νόμος αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους.

Οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν κυρίως τον τρόπο κήρυξης της απεργίας και τον τρόπο λειτουργίας των συνδικάτων.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μην εμποδίζεται η κήρυξη απεργίας αλλά να μην μπορεί να γίνει με τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται αλλαγές στην οργάνωση και στη δομή των συνδικάτων, ώστε να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητά τους, ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί η διαδικασία της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Το θέμα της χρηματοδότησης τίθεται και από τα συνδικάτα, μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και των εσόδων που είχαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις μέσω του Οργανισμού.

Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, ενώ εξετάζεται η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα, στο τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δοθεί σε δύο περιοχές της χώρας πιλοτικά εντός του 2014, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα υπάρξει καθολική εφαρμογή του θεσμού σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...