Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στις απολύσεις στο Δημόσιο, τόσο ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός νυμφώνος όσο και ως προς το χρονικό ορίζοντα που αυτές θα πραγματοποιηθούν.

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στις απολύσεις στο Δημόσιο, τόσο ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός νυμφώνος όσο και ως προς το χρονικό ορίζοντα που αυτές θα πραγματοποιηθούν.

Έτσι ο αριθμός των 6.500 υπαλλήλων, που εμφανιζόταν να έχει «κλειδώσει» στις συμφωνίες με την τρόικα, ξαφνικά χθες έπαψε να ισχύει και ταυτόχρονα ο χρόνος κατά τον οποίο θα υλοποιηθούν αυτές οι απολύσεις επεκτάθηκε και στην επόμενη διετία.

Προκειμένου μάλιστα όλα αυτά να αποκτήσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, χιλιάδες υπάλληλοι θα περάσουν από τη βάσανο της ενδελεχούς έρευνας πιστοποιητικών και πτυχίων, ώστε να βρεθούν ορισμένοι ακόμα και έπειτα από... δεκαετίες συνεχούς θητείας στο Δημόσιο εκτός νυμφώνος ως «επίορκοι».

Την προοπτική και άλλων απολύσεων, όχι μόνον το 2015 αλλά και το 2016, έδωσε χθες ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι δήλωσε «ότι ο αριθμός των 6.500 υπαλλήλων είναι απλώς ένας ποσοτικός στόχος και θα γίνουν όσες απολύσεις χρειαστεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου», ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι «οι απολύσεις αυτές δεν θα γίνουν μόνον κατά το τρέχον έτος, αλλά θα συνεχιστούν και τα δύο επόμενα χρόνια».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ήταν συγκεκριμένος και στις δεξαμενές από όπου κατά κύριο λόγο θα προκύψουν τόσο οι 6.500 όσο και οι νέες απολύσεις.

Οι «επίορκοι»

Ετσι σε πρώτο επίπεδο θα απολυθούν χωρίς περαιτέρω διαδικασία και με τη ρετσινιά του επίορκου όσοι υπάλληλοι οι οποίοι μετά τους ελέγχους θα βρεθεί ότι έχουν διοριστεί με πλαστά πιστοποιητικά.

Σε δεύτερο επίπεδο θα απολυθούν όσοι μέχρι τώρα (αλλά και στο μέλλον) έχουν μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας και δεν θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Τέλος, στο στόχαστρο βρίσκονται οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που θα περάσουν από το δεύτερο κύμα της αξιολόγησης, καθώς, όπως ήδη έχει συμβεί, αν καταργηθούν υπηρεσίες, ειδικότητες και θέσεις υπαλλήλων οι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν χωρίς καμιά περαιτέρω διαδικασία.

Επικριτικός στο μέτρο του δυνατού ήταν επίσης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους συναδέλφους του υπουργούς Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι με δηλώσεις τους υπογράμμισαν ότι στους δικούς τους τομείς δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του» και τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι ενιαία και πως όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί έχουν δεσμεύσεις. Οσον αφορά την απογραφή των Νομικών Προσώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που παραμένει αγκάθι, καθώς δεν έχουν απογραφεί ακόμα αρκετές υπηρεσίες, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «καλά θα κάνουν τα Νομικά Πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απογραφούν, γιατί θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τους δήμους».

Στο μεταξύ είναι αληθές ότι μέχρι τώρα, και ακριβώς επειδή το ίδιο το Δημόσιο δεν πραγματοποιούσε ποτε κανέναν έλεγχο, είχε στηθεί πάρτι με πλαστά δικαιολογητικά σε μια σειρά υπηρεσιών από επιτήδειους με στόχο την πρόσληψη ή και την προαγωγή. Μάλιστα η φάμπρικα των πλαστών δικαιολογητικών παραποιούσε με... ελαφρύ χέρι από βαθμούς ή ακόμα και απολυτήρια Λυκείου μέχρι πτυχία. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, αυτομάτως έχουν μπει στο στόχαστρο 35.000 μονιμοποιήσεις που έγιναν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απόλυση.

Η αξιολόγηση

Οξύτατος στις δηλώσεις του ήταν ο κ. Μητσοτάκης και για την αξιολόγηση, για την οποία είπε πως θα εφαρμοστεί κανονικά, τονίζοντας πως η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «όταν έχουμε μπροστά μας πολλά μέτωπα θα πρέπει να έχουμε αίσθηση το πόσα μέτωπα μπορούμε να ανοίξουμε. Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι εθελοντική, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει και η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή. Η κυβέρνηση είναι ενιαία, όλοι οι υπουργοί έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει επί της αρχής την ανάγκη να υπάρχει αξιολόγηση για όλους και για όλα τα Νομικά Πρόσωπα».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι όσοι υπάλληλοι δεν έχουν καλή αξιολόγηση δεν σημαίνει πως θα οδηγηθούν αυτομάτως στη διαθεσιμότητα. «Η αξιολόγηση δεν θα έχει επιπτώσεις σε διαθεσιμότητα, απολύσεις, μείωση μισθών. Για πολλά χρόνια κάθε έννοια αξιολόγησης στο Δημόσιο είχε καταστρατηγηθεί».

Δεν υπάρχει Παράδεισος στην Κόλαση!

Αιχμές Κυριάκου Μητσοτάκη κατά υπουργών ΠΑΣΟΚ για απολύσεις και αξιολόγηση

Η ενδοκυβερνητική κόντρα για τις απολύσεις και την αξιολόγηση στο Δημόσιο συνεχίζεται, καθώς, παρά την κεντρική γραμμή του Μαξίμου περί τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας, ο κυβερνητικός εταίρος χαράσσει τη δική του στρατηγική προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί επικοινωνιακά.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, που βλέπει το τελευταίο διάστημα πράσινους κυρίως, αλλά και ορισμένους γαλάζιους υπουργούς να επιθυμούν να αποφύγουν το πικρό ποτήρι των συμφωνηθέντων, πέρασε χθες στην αντεπίθεση, αφήνοντας αιχμές κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου.

Ταυτόχρονα βέβαια, η κυβέρνηση κεντρικά υπόσχεται στην τρόικα πως θα φανεί συνεπής στη δέσμευση για 6.500 απολύσεις το 2014, ωστόσο καθώς εξ αυτών περίπου 3.500 δεν έχουν ακόμη εξευρεθεί και διαδικασίες όπως ο έλεγχος των πλαστών πιστοποιητικών προχωρούν αργά και μετά αντιδράσεων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης ενός ή δύο μηνών για την ολοκλήρωση των στόχων.

«Οι απολύσεις του 2013 και του 2014 είναι ανειλημμένη δέσμευση», υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ. «Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να επαναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας. Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει», προσέθεσε δείχνοντας τον κ.Βενιζέλο, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών όταν είχε επιβληθεί το έκτακτο χαράτσι, που τελικά μονιμοποιήθηκε καλλωπισμένο ως ενιαίος φόρος ακινήτων. Αφησε έτσι παράλληλα να εννοηθεί πως υπαναχώρηση στο στόχο των 6.500 απολύσεων από το Δημόσιο θα κάνει την κυβέρνηση ευάλωτη σε νέες πιέσεις της τρόικας για δυσάρεστα μέτρα κατά τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απάντησε επίσης εμμέσως στον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Ντινόπουλο λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι ενιαία, για αυτό κάθε υπουργός πρέπει να βλέπει το μεγάλο στόχο πέρα από τον «παράδεισο» του δικού του υπουργείου και πως «η εφαρμογή των νόμων δεν είναι εθελοντική», αναφερόμενος στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Επανέλαβε επίσης τη διαβεβαίωση πως δεν θα τεθούν αυτομάτως σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι του 15% που θα έχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση.

«Εγκλωβισμός»

Ο διευθυντής επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, πάντως, επέμεινε με δηλώσεις του μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη πως η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί μεν, αλλά δεν πρέπει να εγκλωβιστεί λόγω αποφάσεων που έχουν να κάνουν με το ποσοστό του 15%. Χαρακτήρισε επίσης πολύ μεγάλο πρόβλημα τις απολύσεις στο χώρο των συγκοινωνιών, καθώς, όπως είπε, ήδη υπάρχουν ελλείψεις σε οδηγούς και τεχνικό προσωπικό.

Στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ως υπουργός Υγείας είχε συμβάλει τα μάλα στην αναζήτηση διαθεσιμοτήτων και απολύσεων. Οι νόμοι είναι για να τηρούνται και δεν μπορεί να υπάρχουν καλοί και κακοί υπουργοί στην κυβέρνηση, διεμήνυσε ο κ. Γεωργιάδης, που προσφάτως είχε αναλάβει εκ μέρους του Μαξίμου να βάλει φρένο στην προσπάθεια διαφοροποίησης του κυβερνητικού εταίρου.

ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...