Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

Κικίλιας: «Δεν μπορεί να είναι ο υπουργός στο γραφείο και να ζητάει από τους αστυνομικούς να είναι στους δρόμους» - Όλη η συνέντευξη του Υπ. Δημ. Τάξης στο "Έθνος της Κυριακής"

Διαβάστε τη συνέντευξη του υπουργού δημόσιας τάξης κ. Β. Κικίλια στο Έθνος της Κυριακής, για την αναδιάρθρωση, τα μισθολογικά των ενστόλων και άλλα ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Ο Βασίλης Κικίλιας έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 16 επισκέψεις σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., 
της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Νέες επιτυχίες στα ανοιχτά μέτωπα της τρομοκρατίας, όπως ο Χριστόδουλος Ξηρός και η Πόλα Ρούπα, «προαναγγέλλει» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Επίσης, εξηγεί το «δόγμα» του για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ, ενώ απαντά και στην κριτική που δέχεται το Σώμα για υπερβολική βία και δηλώνει ότι θα εργαστεί σκληρά για μια «ανθρώπινη και αποτελεσματική αστυνομία». Ερωτηθείς εάν είναι επικοινωνιακό κόλπο οι επισκέψεις του σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ απαντά ότι «ο υπουργός δεν είναι στο γραφείο του και ζητάει από τους αστυνομικούς να είναι στους δρόμους. Είμαστε όλοι μαζί εκεί που μας χρειάζεται ο πολίτης».
Ποιο είναι το «δόγμα Κικίλια» για την Ελληνική Αστυνομία; Η αναδιάρθρωση του Σώματος θα προχωρήσει όπως είχε σχεδιαστεί από τον προκάτοχό σας ή θα δούμε ανατροπές όπως η επανίδρυση του Α.Τ. Ακροπόλεως;
Προτεραιότητά μου είναι η προστασία του πολίτη και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο πιστεύω ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι πρωτίστως προληπτικός. Για να συμβεί όμως αυτό, η αστυνομία οφείλει να βγει από τα γραφεία και να έχει φυσική παρουσία στις γειτονιές και στην καθημερινότητα του πολίτη, επεμβαίνοντας μόνο όταν χρειάζεται να εφαρμόσει τον νόμο.
Στην 112η Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα βρέθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης 
για να επιθεωρήσει τα καναντέρ.
Όσο για την αναδιάρθρωση του Σώματος και βέβαια θα προχωρήσει, αλλά αυτό όπως πολύ καλά αντιλαμβάνεστε δεν είναι αυτοσκοπός. Εμείς πιστεύουμε ότι μια αναδιάρθρωση δεν μπορεί να περιορίζεται σε αναδιάταξη υπηρεσιών, κατάργηση ή θέσπιση οργανικών θέσεων και διαμόρφωση νέων ιεραρχιών.
Κυρίως οφείλει να εκφράζει και να αναδεικνύει μία νέα φιλοσοφία και βεβαίως να στοχεύει στη δημιουργία μίας νέας νοοτροπίας. Ολα αυτά βέβαια μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις, ρεαλιστικούς στόχους, αυστηρά κριτήρια και πάνω από όλα σύγχρονη εκπαίδευση και ενημέρωση αυτών που θα κληθούν να την εφαρμόσουν. Στο πλαίσιο αυτό εμείς μελετάμε τις ανάγκες που υπάρχουν, διαπιστώνουμε τα όποια λάθη και όπου απαιτείται προχωρούμε στις απαραίτητες βελτιώσεις ή ακόμα και ανατροπές. Το ΑΤ Ακροπόλεως είναι ένα από αυτά. Θα μου επιτρέψετε όμως να επισημάνω ότι αυτή η προσπάθεια, που συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των πολιτών, δεν είναι μια προσπάθεια που αφορά μόνο ένα υπουργείο ή μία υπηρεσία.
Είναι μία συλλογική, θα έλεγα εθνική, προσπάθεια και απαιτεί την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και το κυριότερο τη συμπαράσταση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.
Η σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη ήταν μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και μάλιστα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε τη ΓΑΔΑ για να συγχαρεί τους αστυνομικούς και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που μιλούν για τυχαία σύλληψη και ότι οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στο σκοτάδι. Χωρίς να μπείτε σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες, ποια είναι η εικόνα που έχετε για τα ανοιχτά μέτωπα στην τρομοκρατία; Να αναμένουμε νέες επιτυχίες;
Ηταν μια μεγάλη επιτυχία και αποδόθηκαν τα εύσημα όπου έπρεπε. Οι πανηγυρισμοί όμως σταμάτησαν αμέσως και συνεχίζουμε αυτό που περιμένει ο πολίτης από την αστυνομία, να τηρήσει τον όρκο της.
Η επιτυχία αυτή σε καμία των περιπτώσεων δεν υπήρξε τυχαία. Με την τρομοκρατία ο αγώνας είναι διαρκής και επίπονος και επιβάλλει από όλες τις πλευρές σοβαρότητα και κυρίως επαγρύπνηση, πόσω μάλλον από έναν υπουργό Δημόσιας Τάξης, που έχει την πολιτική ευθύνη όλων αυτών.
Ας μην ξεχνάμε πως το διακύβευμα είναι αυτή η ίδια η δημοκρατία μας. Να είστε βέβαιος πως πολύ σύντομα θα γράφετε για νέες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Ψευτο-εθνικισμός, ξεκάθαρα ναζιστικό κόμμα, που εκμεταλλεύεται τον πόνο του κόσμου από την οικονομική κρίση και επενδύει στην ανέχεια και τα συναισθήματα μίσους», έχετε δηλώσει για τη Χρυσή Αυγή. Ολοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο, αλλά τα αδικήματα που έχουν ρατσιστικό κίνητρο οφείλουμε να τα απομονώνουμε. Θα κρατήσετε «σκληρή» στάση -πολιτικά μιλώντας- απέναντι στη Χρυσή Αυγή;
Σκληρή στάση απέναντι σε ό,τι επιβουλεύεται τη δημοκρατία μας, απέναντι σε κάθε είδους παραβατικότητα, που επιχειρεί με ψεύτικα προσωπεία να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες του πολίτη και τις όποιες ανοχές της πολιτείας και αυτής της ίδιας της δημοκρατίας. Δεν επιδέχονται κανενός είδους εκπτώσεις στην ευνομία και στην ευταξία της δημοκρατίας μας. Οταν λέμε πιστοί στην Προστασία του Πολίτη, αυτό ακριβώς εννοούμε.
Να είναι ασφαλής ο πολίτης, να απολαμβάνει ελεύθερα τα αγαθά και τα δικαιώματα της δημοκρατίας μας, ώστε να συνειδητοποιεί παράλληλα και το καθήκον του, να συμμετέχει κι αυτός στη διαφύλαξη αυτών των δημοκρατικών αγαθών.
Θα ήθελα όμως καταληκτικά να ξεκαθαρίσω κάτι: η συντεταγμένη πολιτεία διώκει παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές και όχι ιδέες.
► ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

«Θέλω ανθρώπινη και αποτελεσματική ΕΛ.ΑΣ»


Ενα μέρος της κοινωνίας μας κατηγορεί την αστυνομία για υπερβολική βία, ενώ αρκετοί δεν έχουν την καλύτερη γνώμη για το Σώμα. Το σχόλιό σας;
Η κριτική που ασκείται στην αστυνομία είναι συνήθως είτε για αναποτελεσματικότητα στη δράση της, είτε για την άσκηση υπερβολικής βίας κατά τη δράση της. Ετσι, πολλοί αστυνομικοί μπαίνουν στο ψευτοδίλημμα να είναι χαλαροί με κίνδυνο να χαρακτηριστούν ανίκανοι ή να είναι σκληροί και αποτελεσματικοί με κίνδυνο να χαρακτηριστούν βίαιοι. Οπως καταλαβαίνετε, υφέρπει μια φαινομενική έλλειψη ταυτότητας ρόλου. Αυτό ακριβώς θα εργαστούμε ώστε να το θεραπεύσουμε με διαρκή εκπαίδευση και πάντα σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες επιταγές για μια πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική αστυνομία. Εμείς θέλουμε μια ενεργή και λειτουργική Ελληνική Αστυνομία και σε καμία περίπτωση μια αδιάφορη και εσωστρεφή. Αυτό βέβαια όπως προανέφερα απαιτεί μια συνοχή, ένα ψυχικό δέσιμο πολιτικής ηγεσίας, κοινωνίας και αστυνομίας.
Με δική σας εντολή έχει ξεκινήσει η επιχείρηση ΘΗΣΕΑΣ για το παραεμπόριο, την παράνομη μετανάστευση και την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας. Η Α' Αθηνών είναι η περιφέρεια στην οποία εκλέγεστε. Η σύνδεση αναπόφευκτη...
Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ δεν είναι ένα πρόγραμμα αποκλειστικά για την Αθήνα. Αφορά ολόκληρη τη χώρα γι' αυτό επιχειρούμε σε ολόκληρη την επικράτεια. Απλά δεν το κάνουμε με επικοινωνιακούς όρους γιατί δεν μας ενδιαφέρει η εικόνα, αλλά η ουσία. Δεν επιχειρούμε για το «φαίνεσθαι», αλλά για το «είναι». Επομένως θα ήταν αναπόφευκτη η όποια σύνδεση, μόνο στην περίπτωση που επιζητούσα την τηλεοπτική κάλυψη για την όποια επικοινωνιακή εκμετάλλευση αυτής της δράσης. Εμείς επιχειρούμε όμως για την ουσία αυτή καθαυτή, κυνηγούμε την παραβατικότητα και ήδη έχουμε ορατά και συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Από την άλλη όμως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι στην Αττική είναι συγκεντρωμένος σχεδόν ο μισός πληθυσμός της πατρίδας μας και ότι από τα στοιχεία μας εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας.
► ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΟΔΟΥΣ

«Ο υπουργός δεν μπορεί να είναι στο γραφείο του και να θέλει τους αστυνομικούς στον δρόμο»

Έχετε επισκεφθεί πολλά αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, βρεθήκατε στο όχημα των ΜΑΤ που δέχθηκε επίθεση με μολότοφ στα Εξάρχεια, πήγατε στις εγκαταστάσεις των ΕΚΑΜ και της ΔΙΑΣ. Είναι επικοινωνιακό κόλπο; Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός σας;
Την πρώτη μέρα που ανέλαβα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποσχέθηκα να επισκεφθώ όλα τα τμήματα της χώρας, κάτι που πιθανώς θεωρήθηκε υπερφίαλο και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ομως αυτό ακριβώς κάνω, τηρώ την υπόσχεσή μου. Θα είμαι παντού και θα πάω παντού. Επιθυμώ να γνωριστώ και να με γνωρίσουν όλοι οι άνδρες και όλες οι γυναίκες, που υπηρετούν με αυταπάρνηση τον όρκο που έδωσαν. Είμαι και στο υπουργικό μου γραφείο και στους δρόμους και κυρίως είμαι κοντά στο ανθρώπινο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας και όλοι μαζί υπηρετούμε τον Ελληνα Πολίτη. Στόχος μου είναι να παγιωθεί το αίσθημα της συνοχής, της κοινής «υψηλής» αποστολής, που έχουμε όλοι μας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και κυρίως και πάνω απ' όλα της ευθύνης μας απέναντι στην κοινωνία. Δεν είναι ο υπουργός στο γραφείο του και ζητάει από τους αστυνομικούς να είναι στους δρόμους. Είμαστε όλοι μαζί εκεί που μας χρειάζεται ο πολίτης.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - MAΡΙΑΣ ΨΑΡΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...