Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Θεσσαλονίκη, οδός Ερμού, Δευτέρα μεσημέρι

Μεσημέρι Δευτέρας στο κέντρο της πόλης. Τέλη Αυγούστου, λίγο πολύ έχουν μαζευτεί οι περισσότεροι από τις διακοπές τους. Οδός Ερμού, χαρακτηριστική του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Της Αμαλίας Κάππα

Έρμου, φώτο αρχείου
Αγορά Μοδιάνο προς την πλευρά της παραλίας, το Καπάνι και η Βλάλη από την επάνω πλευρά της. Οι δύο λωρίδες του δρόμου (μία για κάθε κατεύθυνση) είναι και οι δύο κλειστές, κυρίως αυτή που οδηγεί προς τα δυτικά. Όλα τα αυτοκίνητα που υποτίθεται ότι κυκλοφορούν είναι σταματημένα εντελώς και στην κυριολεξία δεν κινείται τίποτε. Ή μάλλον ψέματα, κινούνται κάτι άνθρωποι με πράσινα και μία σφυρίχτρα στο στόμα. Πάνω κάτω και φρρρρρρρ, χωρίς επί της ουσίας να φέρνει αποτέλεσμα η προσπάθειά τους. Τζάμπα ο ιδρώτας τους. Είναι οι εργαζόμενοι σε ό,τι άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από αυτό που λεγόταν κάποτε δημοτική αστυνομία. Δεν έχουν σε καμία περίπτωση το ύφος που είχαν ορισμένοι από τους πάλαι ποτέ δημοτικούς αστυνομικούς (ειδικά εκείνοι που είχαν προσληφθεί επί Αθανάσαρου και θεωρούσαν εαυτούς τους κυρίαρχους της πόλης). Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι η Ερμού και επιστρέφουμε. Το στοιχείο που δεν περιγράψαμε από την εικόνα που προσπαθούμε να σας μεταφέρουμε είναι τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα ένθεν κακείθεν.

Ο οδηγός που θα επιχειρούσε να διασχίσει την οδό -σε περίπτωση που θα άρχιζε κάποια στιγμή να κινείται κάτι- θα έπρεπε να είναι εξπέρ στο σλάλομ. Αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να τη διασχίσει επιτυχώς.

Χθες από το αστυνομικό ρεπορτάζ μάθαμε ότι η τροχαία έκοψε την Τρίτη 26 Αυγούστου 200 κλήσεις μέσα σε λίγες ώρες και αφαίρεσε καμιά εκατοστή πινακίδες για παράνομη στάθμευση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ήταν μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που άφησε η δημοτική αστυνομία αφού, όπως παραδέχονται και οι γνωρίζοντες, οι ελάχιστοι δημοτικοί αστυνομικοί που ανήκουν πλέον στην Ελληνική Αστυνομία δεν λύνουν το πρόβλημα.

Συμπέρασμα: Εμείς ως πολίτες και ψηφοφόροι, που εύκολα ασκούμε κριτική σε όλους τους πολιτικούς που κυβέρνησαν ή προτίθενται να κυβερνήσουν αυτήν τη χώρα, δεν είμαστε σε θέση να αυτορρυθμιστούμε στο θέμα της στάθμευσης. Για να το πούμε απλούστερα, δεν είμαστε σε θέση να αρνηθούμε την εύκολη λύση του διπλοπαρκαρίσματος μπροστά από το μαγαζί ή την υπηρεσία με την οποία θα έχουμε συναλλαγή, προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Βαραίνει περισσότερο η προσωπική μας βολή από το ενδεχόμενο χάος που θα προκαλέσουμε μαζί με όλους όσοι σκέφτονται και πράττουν σαν κι εμάς.

Σε περίπτωση όμως που αυτό το θέμα τεθεί προς συζήτηση, θα έχουμε πρόχειρες τις ευθύνες για τους άλλους. Τους πολιτικούς, τον δήμο, την περιφέρεια, οι οποίοι και φυσικά έχουν τις ευθύνες τους αλλά δεν είναι οι μόνοι που φταίνε για το χάλι μας.

Μια και το αναφέραμε πάντως, ο δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζει για τις αρχές του Σεπτέμβρη νέο σύστημα στάθμευσης, το οποίο θεωρεί έξυπνο, πρωτοποριακό και λειτουργικό, αφού θα εξυπηρετεί και μέσω κινητού τηλεφώνου. Για να δούμε αν μπορούμε να συνεργαστούμε χωρίς κλήσεις και σφυρίχτρες εμείς οι καλοί και υπεύθυνοι πολίτες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...