Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο «τσεκούρωμα» στους μισθούς του δημοσίου απαιτούν οι τροϊκανοί - Κόβεται η υπερβάλλουσα (προσωπική) διαφορά για όλους από 1-1-2015

Δεν έχουν τέλος οι παράλογες απαιτήσεις των τροϊκανών! Δεν φτάνει η αβάσταχτη φορολογία που έχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση εκατομμύρια πολίτες, δεν φτάνουν οι χιλιάδες απολύσεις που έχουν φέρει σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέας τα αλλεπάλληλα μνημόνια, δεν φτάνει το «ψαλίδι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τώρα οι εκπρόσωποι των διεθνών τοκογλύφων θέλουν να «τσεκουρώσουν» ακόμα περισσότερο τους μισθούς στο δημόσιο!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα απαιτεί την κατάργηση του φραγμού της «υπερβάλλουσας μείωσης» στο δημόσιο και να μειωθούν ακόμα περισσότερο από 1.1.2015 οι μισθοί σε όσους υπαλλήλους είχαν προσωρινά «παγώσει». Μάλιστα σε αυτή την κίνηση φαίνεται πως έχει συμφωνήσει και 
η κυβέρνηση.

Αν και το 35%-40% των μισθών τους θυσιάστηκε ήδη τα προηγούμενα χρόνια στον «βωμό των ελλειμμάτων», για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων φαίνεται πως θα θυσιαστούν και ακόμη 5%-15%, «στο βωμό των πλεονασμάτων» τη φορά αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο μπαίνουν οι μισθοί των υπαλλήλων για τους οποίους είχε μπει «όριο» στις προηγούμενες περικοπές, επειδή θα έχαναν από τη μια στιγμή στην άλλη πάνω από το 25% των αποδοχών τους. 

Το «μπλόκο» στην απότομη πτώση αφορούσε κυρίως σε υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκησης και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Η τελευταία δόση μείωσης είχε «παγώσει», επειδή έμειναν «παγωμένες» και οι μισθολογικές προαγωγές τους. 

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν από 1.1.2015 θα υποστούν μαζεμένη την υπόλοιπη μείωση, που θα ξεπερνά και το 50% του μισθού που έπαιρναν προ τετραετίας, ελπίζοντας μόνο μήπως αλλάξει κάτι και στις προαγωγές τους. 

Ανάλογες διαθέσεις λέγεται στο υπουργείου Οικονομικών πως έχει η Τρόικα και για τη διατήρηση της προσωπικής μισθολογικής διαφοράς υπαλλήλων σε κινητικότητα 

(σσ. αυτό συμβαίνει ήδη. Π.χ, οι π.Δ.Α. που επανατοποθετήθηκαν στους νέους φορείς, δεν έχουν στον μισθό τους πλέον την "προσωπική διαφορά" λόγω της διάταξης αυτής: (άρθρο 2, παρ 22 του ν. 3899/2010) - «Όσοι από 1.1.2010 έχουν μεταταχθεί ή μεταφερθεί, καθώς και όσοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται εφεξής, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας από οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, σε άλλο φορέα του δημό­σιου τομέα, δικαιούνται μόνον το σύνολο των αποδοχών της θέσης στην οποία μετατάσσονται ή μεταφέρονται, χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επι­πλέον αποδοχές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίο μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται. Αποδοχές που έχουν καταβληθεί ως προ­σωπική διαφορά μέχρι την έναρξη ισχύος της παραγρά­φου αυτής δεν αναζητούνται.»)
Τα μηνύματα πάντως για το τι ζητούν οι δανειστές φάνηκαν «με το καλημέρα», μόλις τα τεχνικά κλιμάκια έφτασαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι απεσταλμένοι των δανειστών «χτύπησαν καμπανάκι» για τις δαπάνες για μισθούς, Υγεία, Παιδεία και συντάξεις. Για τα θέματα αυτά επισκέφθηκαν εν συνεχεία και το υπουργείο Εργασίας.

Επί δύο ώρες στο Γενικό Λογιστήριο οι «προπομποί» της Τρόικας ζητούσαν στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ιδιαίτερα ανήσυχοι έδειξαν για τον κίνδυνο υπερβάσεων δαπανών σε περίθαλψη, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, που θα απειλούσαν τον στόχο του πλεονάσματος.

www.kontranews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...