Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Απόφαση - βόμβα ακυρώνει τις απολύσεις της ΕΡΤ

Απόφαση –βόμβα με την οποία κρίνονται άκυρες οι απολύσεις 10 εργαζομένων στην ΕΡΤ μετά το αιφνίδιο κλείσιμό της, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ανοίγοντας το …δρόμο και για τους άλλους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης.

Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθμόν 2732/14 απόφασή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ακυρώνει τις απολύσεις των πρώην εργαζομένων που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο και υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο, ως διάδοχο της ΕΡΤ, να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των εναγόντων τοποθετώντας τους στις θέσεις που κατείχαν προ της απόλυσης και με τους ίδιους μισθούς.

Μάλιστα το δικαστήριο απειλεί το δημόσιο με πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μέρα που θα αρνείται τις υπηρεσίες κάθε εργαζόμενου. Η απόφαση που δικαιώνει τους απολυμένους (είχαν προσφύγει με δικηγόρο την κα Ντορίνα Κορακά) δεν είναι πάντως άμεσα εκτελεστή και το δημόσιο δικαιούται να ασκήσει έφεση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο και το Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης έκρινε άκυρες τις απολύσεις 20 εργαζομένων της ΕΡΤ, επιδικάζοντας μάλιστα αποζημιώσεις ύψους 9.000 - 13.000 ευρώ στον καθένα από αυτούς. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο είχε κρίνει ότι πρέπει να καταβληθούν στους απολυμένους οι μισθοί που θα τους καταβάλλονταν κανονικά από τις 11 Ιουνίου 2013, οπότε και έγιναν οι απολύσεις, ως και τις 2 Δεκεμβρίου 2013, ημέρα κατά την οποία εκδικάσθηκε η υπόθεση.

Προκαταρκτική εξέταση για τον διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας
Εντωμεταξύ προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελλόμενες παρατυπίες κατά τον διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ για την πρόσληψη 132 δημοσιογράφων, διέταξε τελικά η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.
Την έρευνα ανέλαβαν να διερευνήσουν οι εισαγγελείς Αριστείδης Κορέας και Χαρ. Λακαφώσης με την εντολή να ελέγξουν τη βασιμότητα των καταγγελλομένων και να διαπιστώσουν αν και σε βάρος ποιών προκύπτουν ποινικές ευθύνες.
Ο φάκελος που θα εξετάσουν οι δύο εισαγγελείς έφτασε στις δικαστικές αρχές μόλις χθες και περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία, φέρεται να προκύπτουν, παραβιάσεις όρων της προκήρυξης, φωτογραφικές πριμοδοτήσεις υποψηφίων μέχρι και αποκλεισμούς άλλων δημοσιογράφων. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα οι σοβαρότερες παρατυπίες αφορούν στην επιλογή υποψηφίων με τη χρήση του 20% για την πρόσληψη 59 δημοσιογράφων για τη σύνταξη και παραγωγή ειδήσεων και εκπομπών. Στη συγκεκριμένη κατηγορία οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού και τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης φέρονται, να έβαλαν υποψηφίους από... το παράθυρο γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και σε ακυρότητα του διαγωνισμού.
Στον εν λόγω φάκελο υπάρχουν και δημοσιεύματα που αφορούν στην καταγγελλόμενη ανάμειξη του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, Αντ. Μακρυδημήτρη, στην υπόθεση των "αμαρτωλών" ΜΚΟ, οι οποίες ερευνώνται ήδη από τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες( Ελευθεροτυπία, 28.08.14) ο κ.Μακρυδημήτρης, διατέλεσε αντιπρόεδρος της υπό έλεγχο ΜΚΟ "Έργο Πολιτών" και το όνομά του "εξαφανίστηκε μυστηριωδώς για να αποφύγει τον δικαστικό έλεγχο".
Υπενθυμίζεται πως ήδη διενεργείται έρευνα από τον 4ο Πταισματοδίκη σχετικά με καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που φέρεται να κατέθεσαν διαγωνιζόμενοι.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...