Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές εκπαιδευτικών κατά της κατάργησης των ειδικοτήτων τους - Πρόδρομος και για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς;


Απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφυγές εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης που στρέφονταν κατά της απόφασης του υπουργού Παιδείας (31.7.2013) με την οποία διαπιστώθηκε η κατάργηση ειδικοτήτων αντιστοίχων κλάδων και των κατεχομένων από αυτούς οργανικών θέσεων ενώ παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.


Εκπαιδευτικοί διαφόρων κλάδων (αισθητικής, κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής, μαιευτικής, βρεφονηπιοκόμων, κ.λπ.) προσέφυγαν υποστηρίζοντας ότι η υπουργική απόφαση και οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4172/2013 είναι αντισυνταγματικές και δεν στηρίζονται σε ειδική μελέτη για τη διάγνωση της αναγκαιότητας κατάργησης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς τους και δέχθηκε ότι η κατάργηση των ειδικοτήτων τους και των οργανικών θέσεων που επιφέρει τη θέση τους διαθεσιμότητα στηρίζεται σε κριτήρια συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανικές ανάγκες της διοικήσεως και ως εκ τούτου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 103 του συντάγματος περί μονιμότητας.


Δέχθηκε επίσης ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας αξιοκρατίας καθώς και εκείνες που αναφέρονται στην εκπαίδευση και στην αρχή της αναλογικότητας.

Μειοψηφία οκτώ μελών δέχθηκε αντίθετα ότι η απόφαση και ν. 4172 αντίκεινται στις συνταγματικές διατάξεις καθώς δεν τεκμηριώνονται επαρκώς τα μέτρα της διοίκησης.Πηγή: www.tanea.gr

σχόλιο:
Να υπενθυμίσουμε ότι οι εισηγήσεις των προσφυγών κατά της κατάργησης των θέσεων και της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών και των Δημοτικών Αστυνομικών, πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα (7 Φεβρουαρίου 2014). Σίγουρα η σημερινή απόφαση, προϊδεάζει αρνητικά και για την δική μας υπόθεση (κατάργηση θέσεων Δημοτικής Αστυνομίας)...Για να δούμε.


*Για τους ψαγμένους και γι' αυτούς που δεν...βαριούνται να διαβάσουν, δείτε ΕΔΩ ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων υπό τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...