Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Ιδιώτες -και- στους ελέγχους των εισιτηρίων στα ΜΜΜ

Τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στον έλεγχο κομίστρου αλλά και στην έκδοση και τη διάθεση εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες ανοίγει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Η ανάθεση των ελέγχων σε τρίτους γίνεται ώστε να μειωθεί η εισιτηριοδιαφυγή (φωτογραφία αρχείου)
Επίσης μειώνει την ποινή στα πρόστιμα που δεν πληρώθηκαν εμπρόθεσμα και θα μεταφέρονται στις ΔΟΥ στο πενταπλάσιο της αξίας τους και όχι στο δεκαπλάσιο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Βάσει του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα σε κάθε συγκοινωνιακό φορέα να αναθέτει σε τρίτους τον έλεγχο προκειμένου να μειωθεί η εισιτηριοδιαφυγή. Από τη ρύθμιση, η οποία συμπεριλαμβάνει τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη και τα ΚΤΕΛ, εξαιρούνται σ' αυτή τη φάση οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς στον ΟΑΣΑ δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης του ελέγχου μόνο στις συγκοινωνιακές εταιρείες (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), οι οποίες διαθέτουν σώματα ελεγκτών. Ωστόσο και ο ΟΑΣΑ θα μπορεί εφόσον το αποφασίσει να συνάψει συμβάσεις με τρίτους, οι οποίοι θα αναλάβουν την έκδοση ή και τη διάθεση στο επιβατικό κοινό κάθε τύπου καταβολής κομίστρου, όπως αναφέρεται.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν επιτευχθούν συμφωνίες, εισιτήρια ή πλαστικοποιημένες κάρτες διαδρομών θα μπορούν στο μέλλον να διατίθενται από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Όσον αφορά στα πρόστιμα των λαθρεπιβατών παραμένουν στο 60πλάσιο της τιμής του εισιτήριου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, ενώ παρόμοιο πρόστιμο θα επιβάλλεται και σε όσους εντοπίζονται χωρίς εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη.

Στους διακινούμενους με αστικά συγκοινωνιακά μέσα των λοιπών περιοχών της χώρας, το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 20πλάσιο του εισιτηρίου, στους διακινούμενους με υπεραστικά συγκοινωνιακά μέσα ίσο με το διπλάσιο της τιμής του εισιτηρίου και στους διακινούμενους με σιδηροδρομικά οχήματα ίσο με το διπλάσιο του αντιτίμου της διαδρομής την οποία πραγματοποίησε το τρένο, από την αφετηρία αυτού και έως του πρώτου, μετά τη διαπίστωση της παράβασης, σταθμού.

Επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται η επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Το ειδικό τέλος θα επιβάλλεται σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια που έχουν ως φορέα διαχείρισης την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Το ακριβές ύψος του θα καθοριστεί από υπουργική απόφαση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 0,25 ευρώ.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Όσον αφορά στον σιδηρόδρομο, το νομοσχέδιο παρατείνει έως το 2018 την αποζημίωση της υπό ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την κάλυψη των δρομολογίων της «άγονης» γραμμής με 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Επίσης διασφαλίζει τις τραπεζικές καταθέσεις του ΟΣΕ από ενδεχόμενες κατασχέσεις για τα προσεχή τρία χρόνια, μεταβιβάζει τη διαχείριση του τροχαίου υλικού στη ΓΑΙΑΟΣΕ, ενώ ορίζει τη σύσταση επιτροπής διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων και συμβάντων.

Παράλληλα διαχωρίζει σε τέσσερις κατηγορίες τις παραβάσεις των αυτοκινητιστών ταξί, ορίζοντας για τις ελαφρές παραβάσεις πρόστιμο από 50 έως 100 ευρώ, για τις σοβαρές από 100 έως 300, για τις πολύ σοβαρές από 300 έως 600 και για τις ιδιαζόντως σοβαρές από 600 έως 3.000 ευρώ, ενώ προβλέπει και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων από 3 έως 6 μήνες.

Επίσης το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα κίνησης λεωφορείου χωρίς οδηγό, προκειμένου να προωθήσει την πιλοτική εφαρμογή επιστημονικών προγραμμάτων όπως αυτό του δήμου Τρικάλων, ενώ ρυθμίζει μια σειρά άλλων θεμάτων μεταξύ των οποίων την παραχώρηση άδειας λειτουργίας σε υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και αποδεδειγμένα λειτουργούσαν έως το τέλος του 2012, καθώς επίσης και 3ετούς προσωρινής άδειας σε συνεργεία που βρίσκονται σε σημεία που έχουν αναθεωρηθεί οι χρήσεις γης.

Καθορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση ιδιωτικών ΚΤΕΟ, ενώ θεσπίζει τη λειτουργία μεικτών κλιμακίων ελέγχων βαρέων οχημάτων από τους παραμεθόριους δήμους.

Επιπλέον επισπεύδει τη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ θεσπίζει παράβολο για την υποβολή καταγγελιών για ζητήματα κεραιών ή φάσματος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...