Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Επιστολή ΟΣΥΕ στον Υπ. Δικαιοσύνης. Ζητά να πληροφορηθεί εάν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων από τον ιό Έμπολα στα Κ.Κ. της χώρας

Επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, απέστειλε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί εάν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων από τον ιό Έμπολα στις φυλακές της χώρας κι αν πρόκειται να εφοδιαστεί το προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων με τα ενδεδειγμένα μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, κ.λπ.).


Ειδικότερα, η ΟΣΥΕ ζητά πληροφορίες, ενημέρωση και παροχή οδηγιών από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά με τα μέσα προστασίας από τον ιό. 

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με την οποία, «η νόσος μεταδίδεται από κάποιον ασθενή με άμεση επαφή ή τα σωματικά υγρά του ή με απλή παραμονή εγγύς του ασθενούς (απόσταση 1 μέτρου) μέσω των σταγονιδίων ή σωματικών υγρών». Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ έκρινε απαραίτητη «τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας», ενώ επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει και «ικανότητα απόκρισης σε εμφάνιση ύποπτου περιστατικού, τόσο για τη διαφύλαξη της υγείας του προσωπικού, όσο και για την έγκαιρη αναγνώριση ασθενούς, την απομόνωσή του και την παρεμπόδιση περαιτέρω μετάδοσης». 

Μετά την ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι απέστειλαν επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία αναφέρουν ότι «οι συνθήκες συνωστισμού και υπερπληθώρας των κρατουμένων σε όλες σχεδόν τις φυλακές δεν επιτρέπουν τυχόν απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων (όπως ορίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ) σε ξεχωριστούς χώρους». 

Ακόμη, αναφέρει η Ομοσπονδία ότι είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου, αλλά και η αντιμετώπιση υπόπτων κρουσμάτων, καθώς υπάρχει υποστελέχωση προσωπικού και σε ορισμένες περιπτώσεις ανυπαρξία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.


Τελικά, η ΟΣΥΕ ζητεί να πληροφορηθεί από το υπουργείο:


1) Εάν έχει εκπονηθεί λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων της νόσου εντός των φυλακών και σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και 

2) Αν και πότε πρόκειται να εφοδιαστεί το προσωπικό με τα ενδεδειγμένα μέσα προστασίας, όπως ειδικά γάντια, χειρουργική μάσκα, οφθαλμολογική προστασία, αδιάβροχες στολές εργασίας, αλκοολούχα αντισηπτικά σαπούνια κ.λπ.

newsit.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...