Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Ετοιμοι να μπουν στα βαθιά οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί του Ηρακλείου (και όχι μόνο) - Ερχεται το Προεδρικό Διάταγμα με τις αρμοδιότητές τους


Τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα τους κοινοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα, θα γνωρίζουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, ανάμεσά τους φυσικά κι εκείνοι που υπηρετούν στην Κρήτη, τα ακριβή τους καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Π.Δ. αναμένεται να γίνει γνωστό στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ακόμη κι αυτή την εβδομάδα.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομία, βγαίνουν κανονικά στους δρόμους, πραγματοποιούν ελέγχους όπως και πριν, ωστόσο είναι απαραίτητη η παρουσία αστυνομικού. 

Από πλευράς οργάνωσης, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο όλα είναι έτοιμα από πλευράς χώρου εγκατάστασής τους, αφού οι δημοτικοί αστυνομικοί θα έχουν τα δικά τους γραφεία στο αστυνομικό μέγαρο στα Δύο Αοράκια, ενώ επικεφαλής της ομάδας τους, η οποία αποτελείται από 16 άτομα (για την πόλη του Ηρακλείου), είναι γυναίκα αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. 

Οι πληροφορίες που διαρρέουν αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί θα έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες με πριν συν κάποιες ακόμη, ενώ δεν αποκλείεται να εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία αστυνομικών. Άλλωστε από την πρώτη ημέρα που αποφασίστηκε η ένταξή τους στους κόλπους της αστυνομίας οι διοικητές και οι αξιωματικοί των τμημάτων στα οποία διατέθηκαν δυνάμεις από τη Δ.Α «εκπαίδευσαν» το προσωπικό, με βάση και τις ικανότητες και τα προσόντα του καθενός ξεχωριστά. Γι αυτό το λόγο άλλωστε, όπως έλεγαν αστυνομικές πηγές, οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι έτοιμοι εδώ και καιρό να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα.

Οι νέες αρμοδιότητες 

Δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο αλλά και στον Τύπο αναφέρουν ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί θα ελέγχουν:

• Την τήρηση του νόμου για την κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση των οχημάτων έχοντας τη δυνατότητα όχι μόνο να επιβάλλουν τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπει ο ΚΟΚ για την παράνομη στάθμευση (π.χ. πρόστιμα) αλλά και να αφαιρούν πινακίδες.

• Την τήρηση των διατάξεων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας με υποδείξεις και σήματα τροχονόμων στο δημοτικό οδικό δίκτυο και στα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που περνούν από κατοικημένες περιοχές.

• Την εφαρμογή της καθαριότητας και την πρόληψη πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, την εκτέλεση αποφάσεων των δημοτικών αρχών για αναβάθμιση της αισθητικής των πόλεων και την προστασία από γκράφιτι.

• Την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, την ηχορύπανση, την κοινή ησυχία, τη λειτουργία μουσικής σε καταστήματα και δημόσια κέντρα, την προστασία της δημόσιας περιουσίας, την εφαρμογή μέτρων για την προστασία μουσείων, μνημείων, σπηλαίων, αρχαιολογικών, ιστορικών χώρων.

• Τους όρους λειτουργίας για δημοτικές αγορές, εμποροπανηγύρεις, υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, ζωοπανηγύρεις, τις υπαίθριες διαφημίσεις, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα.

• Την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία παιδότοπων, καταστημάτων, επιχειρήσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, ψυχαγωγικών και λοιπών δραστηριοτήτων, ενώ μπορούν να σφραγίζουν και να εκτελούν διοικητικές πράξεις για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

• Επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος σε νομούς ή νησιά όπου δεν υπάρχουν αρμόδιες τουριστικές υπηρεσίες για βεβαίωση παραβάσεων, εκτέλεση διοικητικών κυρώσεων, θεώρηση τιμοκαταλόγων σε δωμάτια καταλυμάτων και ξενοδοχείων.

• Το ωράριο λειτουργίας κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων αλλά και καταστημάτων εμπορικών και τροφίμων.

• Την τήρηση διατάξεων για τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και μέτρων που παίρνουν οι δημοτικές αρχές για κινδύνους σχετικά με τη ζωή και την περιουσία κατοίκων (π.χ. επικίνδυνες οικοδομές), την υγεία τους (οχλούσες δραστηριότητες), αφαιρώντας οικοδομικές άδειες για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...