Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

"Σε βάθος χρόνου" οι αλλαγές της ΕΛ.ΑΣ.

Το μετέωρο πολιτικό σκηνικό βάζει στον "πάγο" για μια ακόμη φορά την πολυθρύλητη αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που έχει ξεπεράσει κάθε όριο αναβλητικότητας. Το κλίμα που επικρατεί επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά στο πλαίσιο της πολυήμερης επίσκεψης του επιθεωρητή νοτίου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. στις υπηρεσίες της Κρήτης.
Ο κ. Γεωργόπουλος, αν και στάθηκε προσεκτικός στην επίσημη διατύπωση της δήλωσής του, αναφέροντας πως το επίμαχο θέμα συναρτάται με το προεδρικό διάταγμα που προωθείται σε «βάθος χρόνου», ουσιαστικά στις επαφές που είχε με την ηγεσία και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθάρισε πως η ρευστή πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να προωθήσουν και να στηρίξουν ριζικές αλλαγές στον αριθμό και το ρόλο των κατά τόπους υπηρεσιών που είναι αναπόφευκτες. Αυτού του είδους οι αλλαγές που απαιτούνται για το πέρασμα της ΕΛ.ΑΣ. σε μια νέα εποχή διοικητικής και επιχειρησιακής δράσης, όπως είναι φυσικό, ισοδυναμούν με "επώδυνο τοκετό" που όλοι θα ήθελαν να αποφύγουν σε αυτήν τη χρονική συγκυρία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. που συναντήθηκαν με τον κ. Γεωργόπουλο χαρακτήρισαν άκαιρη τη συζήτηση για το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ζητώντας ωστόσο να στηριχθούν άμεσες διορθωτικές κινήσεις που έχουν αντίκτυπο στην απελευθέρωση προσωπικού για την ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών.
Πρόταση
Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τον επιθεωρητή να στηρίξει την πρόταση που υποβλήθηκε για τη δημιουργία ενός ακόμη αυτοτελούς τμήματος μεταγωγών με έδρα τα Χανιά, ώστε να καλύπτεται η δυτική Κρήτη, ενώ το υπάρχον τμήμα να έχει πλέον αρμοδιότητα μόνο στην ανατολική Κρήτη. Η αρχική εισήγηση έγινε από τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά, όπου ο κ. Γεωργόπουλος είχε συναντήσεις την Πέμπτη, ωστόσο επανήλθε και χθες στο τραπέζι της συζήτησης, καθώς αυτό θα έλυνε τα χέρια και των τεσσάρων αστυνομικών διευθύνσεων που αναγκαστικά ενισχύουν με πολυήμερες αποσπάσεις προσωπικού το Τμήμα Μεταγωγών του Ηρακλείου.
Στο πλαίσιο της ανάγκης αποδέσμευσης δυνάμεων τέθηκε και το αίτημα των συνδικαλιστών του Ηρακλείου για την άμεση συνένωση του Α' και Β' Αστυνομικού Τμήματος προκειμένου να εξασφαλιστούν αστυνομικοί που τώρα απασχολούνται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ενίσχυση περιπολιών
Ο κ. Γεωργόπουλος με αρκετή δόση ρεαλισμού παραδέχτηκε ότι αριθμητικές ενισχύσεις δεν προβλέπονται. Γι' αυτό και η έξαρση της εγκληματικότητας, όπου παρατηρείται, αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Οι στόχοι της πάταξης, ιδίως της μικροεγκληματικότητας που "σαρώνει" στις περιοχές της υπαίθρου, θα εξακολουθούν να καλύπτονται με περιοδικές δράσεις, αφού συστηματική και μόνιμη αστυνόμευση δεν είναι δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο ίδιος έδωσε βαρύτητα στην καλύτερη αξιοποίηση των μονάδων ΤΑΕ που διαθέτει η Κρήτη, ώστε να ενισχυθούν οι περιπολίες στην πολύπαθη ύπαιθρο.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών, ο κ. Γεωργόπουλος αναγνώρισε ότι πολλές υπηρεσίες λειτουργούν χάρις στο φιλότιμο των αστυνομικών, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δεσμευτεί ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών.
«Ο κ. Γεωργόπουλος μάς άκουσε με προσοχή. Συνεχίσαμε την κουβέντα που ξεκινήσαμε όταν τον επισκεφθήκαμε στην Αθήνα και με χαρά βλέπουμε πως αντιλαμβάνεται την ουσία των προβλημάτων που του αναφέραμε. Έχει υπηρετήσει σε μάχιμες υπηρεσίες και καταλαβαίνει τι είναι αυτό που μας προβληματίζει, για αυτό και αισιοδοξούμε ότι σε κάποια από τα πιο βασικά προβλήματα θα βρούμε άμεσες λύσεις», δηλώνει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών του Ηρακλείου Θανάσης Μπαλαμούτης, επιβεβαιώνοντας το κλίμα συνεργασίας που καλλιεργείται.
Σε δυο εβδομάδες η άδεια για τη λέσχη του Ηρακλείου
Ο επιθεωρητής νοτίου Ελλάδος επισκέφθηκε τον πρότυπο παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο Αστυνομικό Μέγαρο του Ηρακλείου, το γυμναστήριο αλλά και το χώρο όπου προβλέπεται η ανέγερση της λέσχης σίτισης των ένστολων. Την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με τη Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ο κ. Γεωργόπουλος αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης της άδειας που απαιτείται για την οριστική δρομολόγηση του έργου.
Όσο αφορά στην ανανέωση του στόλου της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος επιβεβαίωσε ότι μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να παραληφθούν από το Αρχηγείο τα πρώτα οχήματα που έχουν παραγγελθεί και η Κρήτη αναμένεται να αποσπάσει μερίδιο από τη διασπορά των οχημάτων στις αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας.
neakriti.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...