Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

"10 ΛΟΓΟΙ.." - Ανοιχτή επιστολή αναγνώστη π.Δ.Α.

Ενώ η Δημοτική Αστυνομία ήταν μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων στη πράξη ποτέ δεν μπορούσε να δουλέψει σωστά για τους εξής  λόγους:

1) Σε  όλες τις « δύσκολες » αρμοδιότητες (  πλανόδιο εμπόριο , κάπνισμα, αφαίρεση παράνομων αντικείμενων από κοινόχρηστους χώρους ,ελέγχους πάσης φύσεως κατά τις νυχτερινές ώρες) λόγω των απειλών, εξυβρίσεων, προπηλακισμών για να τις εκτελέσουμε πάντα χρειαζόταν η άμεση συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ χωρίς να είμασταν  σίγουροι ότι η ΕΛ.ΑΣ θα μπορούσε να έρθει σε σύντομο  διάστημα όντας άλλη υπηρεσία με διαφορετικό προγραμματισμό και λόγω άλλων εκτάκτων αναγκών!

2) Οι Δημοτικές Αστυνομίες κάτω των 50 ατόμων σύμφωνα με το Ν3731/2008 δεν εκτελούσαν όλες τις αρμοδιότητες  αλλά μέρος αυτών και τις υπόλοιπες η ΕΛ.ΑΣ, και όσοι Δήμοι ήταν κοντά στο όριο του ανωτέρου αριθμού απόφευγαν να κάνουν νέες προσλήψεις για να μην φορτωθούν τις επιπλέον αρμοδιότητες, και οι περισσότεροι Δήμοι ανά την επικράτεια είχαν πολύ λιγότερα από 50 άτομα στη δύναμη της Δημοτικής  Αστυνομίας  τους!

3) Πολλοί μικροί Δήμοι ή νησιά δεν είχαν καν Δημοτική Αστυνομία  με αποτέλεσμα να μην εκτελούνταν οι αρμοδιότητες  παρόλο που υπάρχουν προβλήματα και ανάγκες και σε αυτές τις περιοχές και να ασχολείται  η ΕΛ.ΑΣ που ούτως ή άλλως έχει μεριμνήσει η πολιτεία και η κάθε απομακρυσμένη περιοχή όλο και κάποιο Αστυνομικό Σταθμό θα έχει !

4) Οι περισσότεροι  συνάδελφοι ανά την Ελλάδα δεν μπορούσαν να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους  λόγω παρεμβολών από τους αιρετούς  από τον πρώτο στην τάξη της ιεραρχίας μέχρι τον τελευταίο!
5)      Όσες φορές είχαμε λάβει κάποια επιμόρφωση-εκπαίδευση πάντα γινόταν από την ΕΛ.ΑΣ γιατί μόνο αυτή η υπηρεσία ξέρει το αντικείμενο περί αστυνόμευσης!

6) Πάντα στηριζόμασταν στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΕΛ.ΑΣ για να εξακριβώσουμε στοιχεία  οχημάτων  ή ατόμων που απασχολούσαν  την υπηρεσία! 

7)  Πάντα η ΕΛ.ΑΣ ήταν το στήριγμα του Δημοτικού  Αστυνομικού στο δρόμο ποτέ ο Δήμος!
8)      Το 1986 το κράτος  δημιούργησε  την  Ειδική  Υπηρεσία  Δήμων Κοινοτήτων  με  ελάχιστες και «αγνές» αρμοδιότητες που μπορούσαν άνετα να εκτελεστούν από απλούς δημοτικούς υπαλλήλους . Το 2015 ορισμένες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας αγγίζουν μέχρι και το οργανωμένο έγκλημα !

9) Υπάρχει  σημασία πιστέψτε με και από τον ελεγκτή και από τον ελεγχόμενο για το ποια υπηρεσία τον ελέγχει και σίγουρα το αποτέλεσμα είναι καλύτερο όταν το όργανο ελέγχου φοράει τον θυρεό στο μπράτσο ενός τιμημένου και αξιοσέβαστου σώματος  όπως η ΕΛ.ΑΣ !

10) Η αστυνόμευση πρέπει να είναι διαρκής ,αδιάλειπτη  και πρέπει να στηρίζεται σε ίδιες  δυνάμεις  όποιο άλλο μοντέλο στις μέρες που ζούμε είναι αποτυχημένο !

Για τους ανωτέρω λόγους κατά τη ταπεινή μου γνώμη το μέλλον της Δημοτικής Αστυνόμευσης  στη χώρα μας  ανήκει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και όχι στους Δήμους !
  
Ο συντάξας την επιστολή δεν επιθυμεί να αναφερθούν τα στοιχεία του, τα οποία όμως βρίσκονται στη διάθεση του dimastin.gr

9 σχόλια :

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΑΡΑΓΑΣ είπε...

Καλησπέρα
Δυστυχώς θα διαφωνήσω κάθετα και στους 10 λόγους του συναδέλφου μάλλον για άλλη χώρα και άλλη Δημοτική Αστυνομία θα μιλάει…
Σίγουρα μια τοπική Δ.Α. - ας αναφέρουμε του Πειραιά - δεν μπορούσε να φέρει την «άνοιξη» για όλες τις κατά τόπους Δ. Αστυνομίες Πανελλαδικά, αλλά ήταν κατά πολύ πιο οργανωμένη από την Ελληνική Αστυνομία, όσον αφορά στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων της.
Πάταξε το παραεμπόριο στον Πειραιά (καλέστηκε ο τότε Δήμαρχος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και έλαβε τα εύσημα, αν και στην συνέχεια ήταν ένας από αυτούς που βοήθησαν στην διάλυσή της, φιλικά προσκείμενος της τότε κυβέρνησης τέως υπουργός της), ελευθέρωσε κατά πολύ το κυκλοφοριακό, περιόρισε την αλαζονεία των καταστημαρχών στο να μην συμμορφώνονται στην ευταξία και ευμορφία της πόλης μας, δακτυλικά αποτυπώματα λαμβάναν οι Δ. Αστυνόμοι από τους παρανόμους, επικοινωνία με υπουργείο συγκοινωνιών, εισαγγελείς, προσαγωγές και τόσα άλλα καθήκοντα που διενεργούσαν πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας.
Και βέβαια ΕΣΟΔΑ πιο πολλά από έξοδα.
Για να μην μακρηγορώ επειδή μας θίγει γενικά ως άτομα και ως θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας το κείμενο «10 λόγοι…», το θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο χωρίς να θέλω να προσβάλω τον συντάκτη του.
Μετά τιμής
Σωτήρης Σ.

Neoptolemus Pyrrhus είπε...

Η ταπεινή γνώμη του καθενός δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει το σύνολο των συναδέλφων που έχουν υποστεί όλη αυτή την αδικία. Η δική μου γνώμη που δεν είναι ταπεινή διαμορφώθηκε ύστερα απο πολλές συζητήσεις με συναδέλφους που μετακινήθηκαν εκτός των υπουργείων του τόπου συμφερόντων τους, είναι ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση. Επίσης η εμπειρία του καθενός δείχνει πώς στην ΕΛΑΣ η υπηρεσια είναι καταδικασμένη να αποτύχει και ευτυχώς κάποιοι απο μέσα το έχουν πάρει ήδη χαμπαρι. Που ακούστηκε σαρανταρηδες κατα βάση και πενηνταρηδες να ενταχθούν πλήρως σε σωμα ασφαλείας, θα γελανε και οι πέτρες, ουτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται τέτοια πράγματα !
Το πράγμα μάλλον πάει πρός εθελοντική κινητικότητα σε άλλους φορείς, και μακάρι να γίνει πραγματικότητα, αφενός ο καθένας να αναλάβει τις προσωπικές ευθύνες και αφετέρου γιατί δεν βλέπω να έχουμε πολύ ψωμί σε δικαιοσύνης και ΠΡΟΠΟ..
Τέλος έχω την αίσθηση οτι τελικά αποδείχθηκε οτι στους δήμους είχαμε περισσότερη οργάνωση. Και μη μου πεί κάποιος οτι στο δήμο δεν ήξερε τι δουλεύει την επόμενη μέρα όπως τώρα που τηλεφωνουμε κάθε βράδυ να μάθουμε την επόμενη τι ωράριο έχουμε!

xaris xatzi είπε...

Επιεικώς απαράδεκτη, η "ταπεινη γνωμη" Neoptolemus Pyrrhus.... Σαραντάρηδες πενηνταρηδες? τώρα μας πειραξε αυτό??Εχεις σαρανταρηδες πενηνταρηδες αυτήν την στιγμη εκει που είσαι? Τι ρατσισμός είναι αυτός?
Τι να κάνουν δηλαδη αυτες οι ηλικιες? να περιμένουν να φυτευτουν στα θυμαράκια?
Λοιπόν για να τελειωνουμε... εθελοντικη κινητικότητα, για α τελειωσουν οι αδικιες που έγιναν, αλλά και γιατί ειναι καλυτερο και προτιμοτερο, να είναι ο καθενας εκει οπου πιστευει οτι μπορεί να προσφέρει, περισσοτερο, και καλυτερα...!!

Neoptolemus Pyrrhus είπε...

Xaris Xatzi καλό είναι καμία φορά να διαβάζουμε και μετά να απανταμε. Τι δεν καταλαβαίνεις, ή μάλλον τι σε πείραξε; η πραγματικότητα ; Η ηλικία που έγραψα αφορά και εμένα. Οσον αφορά την εθελοντική κινητικότητα το είπα πριν απο εσένα. Διάβασε σε παρακαλώ ξανά το πρώτο σχόλιο μου.

Neoptolemus Pyrrhus είπε...

Σωτήρη Σαραγκα μην ανοιξω το στόμα μου για το Πειραιά θα βγεί πολύ μποχα. Απο εκεί ξεκίνησε η κατάργηση της υπηρεσίας με τις μεθοδεύσεις των δικών σας, και με τα κολλητηλικια που είχαν με την κύρια... απο το εσωτερικών και τον δρακουλιαρη απο το απορρύθμισης...Βέβαια όταν το πράγμα ξέφυγε απο αυτό που ήθελαν κοίταξαν να καβατζωθουν όσο το δυνατόν καλύτερα και φυσικά εκτός ΕΛΑΣ γιατί εκεί πλεόν σεν είχαν καμία τύχη ούτε για θέσεις ευθύνης, ούτε για γαλόνια, ούτε να δίνουν εντολές. Αντιθέτως θα έπρεπε να είναι του κλοτσου και του μπάτσου, κάτι που το προσωπικό εγώ τους δεν το σήκωνε... Γκεγκε...

xaris xatzi είπε...

Τι πιστεύεις, ότι δεν καταλαβαίνω από το παρακάτω σχόλιο σου? " Που ακούστηκε σαρανταρηδες κατα βάση και πενηνταρηδες να ενταχθούν πλήρως σε σωμα ασφαλείας, θα γελανε και οι πέτρες, ουτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται τέτοια πράγματα !"
Προσωπικά, είμαι 41 και δεν αισθάνομαι ουτε άχρηστος, στην ελας, ουτε όπου αλλού..... φαντάζομαι ότι δεν θα αισθανόμουν άχρηστος και στους δήμους η όπου αλλού...στο εθελοντική κτλ συμφωνουμε....αλλά για όλους....!! εννοωντας για όλου-ες από όλους τους φορείς που υπάρχουν συνάδελφοι μας..

Roumelian Dorian είπε...

Η επιστολή θα είχε νόημα εφόσον είχε γίνει απόλυτη μεταφορά του προσωπικού (και των 3500 ατόμων), σεβόμενη το αδιάθετο του καθενός, τις αιτήσεις μετάταξης που είχαν εγκριθεί, χωρίς υποβιβασμούς κ.λ.π. Τότε ας το συζητούσαμε. Τώρα φίλε μου και πρώην συνάδελφε, με εκατοντάδες ξεσπιτωμένους, εκατοντάδες μετακινημένοι βιαίως σε θέσεις άσχετες με το πρώην αντικείμενο τους (φυλακές). Αλλες περισσότερες εκατοντάδες δυσαρεστημένους με το κλίμα στα ΑΤ δεν νομίζω να υπάρχει επιτυχία στο εγχείρημα της Δημοτικής Αστυνόμευσης στην ΕΛ.ΑΣ. Οι ελλείψεις που ανέφερες αντιμετωπίζονται με θεσμική θωράκιση, εξοπλισμό και αναβάθμιση της ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ δομής. όπως θέλεις θεώρησε την αναβάθμιση, μεταφορά σε υπουργείο, μετατροπή σε σώμα ασφαλείας τοπικού χαρακτήρα όπως οι Δημοτικές στην Ευρώπη κλπ αλλά όχι διαλύοντας χιλιάδες οικογένειες! Την ώρα που εσύ -καλοπροαίρετα- και κατανοητά προσπαθείς να δεις αν θα επιλέξεις το ζαφείρι ή το ρουμπίνι πολλοί συνάδελφοι σου ψάχνουν τη πέτρα και υποφέρουν εκατοντάδες ναυτικά μίλια ή χλμ μακρυά από τις οικογένειες και τα σπίτια που άνοιξαν πριν τη κατάργηση. Υποφέρουν και οι συνάδελφοι σου ως δεσμοφύλακες και εξωτερικοί φρουροί (ειδικά ο Κορυδαλλός περιγράφεται ως ο απόλυτος εργασιακός εφιάλτης και εκεί να δεις εθνόσημα, δάφνες και μαύρες στολές με χαμηλής ορατότητας που φοράνε στο μπρατσο, στα πέτα κ.λ.π αλλά στα χαρίζουνε, γιατί δεν πήγαν εκεί μερικοί μάχιμοι που την ψωνίσανε απλά με το σήμα της ΕΛ.ΑΣ;) . Σε αυτούς τι έχεις να πεις που επέλεξαν κάτι όχι γιατι τους άρεσε αλλά λόγω ελλειψης θέσεων. Λοιπόν για τους αντικειμενικούς αυτούς λόγους θα πρέπει να επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία.

Ioannis Kal είπε...

Βασικά ξερουμε αν υπάρχει καμια σοβαρή πληροφόρηση για την ανασύσταση της υπηρεσίας?

Neoptolemus Pyrrhus είπε...

Καλό είναι να μην τρεφουμε αυταπάτες, σε ενα παράλληλο σύμπαν στα 40 και πανω θα μπορούσαμε να ενταχθουμε πλήρως σε ενα σώμα ασφαλείας. Όχι οτι δεν είμαστε ικανοί, μπορεί κάποιοι απο εμάς περισσότερο απο τους ήδη υπηρετούντες...Το θέμα όμως είναι οτι οι άλλοι μπαίνουν στα 18 η έως τα 26 (ΕΦ) και το κράτος επενδύει σε αυτούς για μια 20ετια περίπου. Οκτώ μήνες τώρα στίς πεζές του κέντρου δεν είχα επικεφαλής κανέναν πάνω απο τα 30. Αυτό είναι ενδεικτικό για τι ποιοί θεωρούνται μάχιμοι...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...