Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Κατρούγκαλος στη βουλή: «Η κατάργηση της Δ.Α. δεν είναι νεοφιλελευθερισμός αλλά παραλογισμός - Βρήκα στο υπουργείο 400 (!) ανεκτέλεστες-αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις» (video)

«Θα υπηρετήσουμε τη λογική στις μεταρρυθμίσεις, το Σύνταγμα, τη δημοκρατία και τη νομιμότητα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.


Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε εκτενώς στην «ιδιωτικοποίηση» τομέων της δημόσιας διοίκησης τα προηγούμενα χρόνια.

«Ένα από τα πρώτα πράγματα που είδα και με έκαναν να φρίξω στο υπουργείο ήταν η παρουσία ιδιωτικών σεκιούριτι, πέρα από τις κλούβες με τα ΜΑΤ. Υπ’ αυτό το πλαίσιο αυτό που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στη δημόσια διοίκηση, δεν επρόκειτο για καρικατούρα μεταρρύθμισης, αλλά για αντιμεταρρύθμισης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατρούγκαλος αφού κατήγγειλε ότι την προηγούμενη πενταετία της αντιμεταρρύθμισης το κεντρικό σημείο ήταν οι 15.000 απολύσεις και μάλιστα με λογική «κυνηγιού κεφαλών» χωρίς αξιολόγηση δομών και προσωπικού, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας που έφερνε έσοδα στους δήμους («είναι σαν να θέλει να κάνει μία εταιρεία downsizing και να καταργεί το τμήμα εισπραξης εσόδων. Αυτό δεν είναι νεοφιλελευθερισμός αλλά παραλογισμός. Είναι σαν να θες ν' αδυνατίσεις και για να χάσεις βάρος, να κόβεις το χέρι σου», είπε χαρακτηριστικά), προχώρησε στην αποτύπωση του νέου δημοσίου που θέλει να δημιουργήσει ο ίδιος «που δεν θα είναι πελατειακό και δεν θα εξυπηρετεί τη διαπλοκή», μέσα από συγκεκριμένα βήματα:
  • ανάκληση απολυμένων της διαθεσιμότητας (π.χ. καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες) μετά από μία μίνι διαδικασία κινητικότητας,
  • η αντικατάσταση των αντισυνταγματικών διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου και
  • θα αλλάξει το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, αλλά μέχρι τότε δεν θα γίνουν επιμέρους παρεμβάσεις

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανέπτυξε ο κ. Κατρούγκαλος, θα εξεταστούν εκ του μηδενός τι ανάγκες καλύπτει κάθε υπουργείο, στη συνέχεια θα θεσπιστεί το προφίλ θέσεων, θα προσδιοριστούν οι ανάγκες και τα καθήκοντα των υπαλλήλων, και μετά θα ακολουθήσει μία πολιτική κινητικότητας. Ακόμη θα υπάρξει νέος υπαλληλικός κώδικας.

Αναφερόμενος στα μισθολογικά ζητήματα των δημοσίων υπαλλήλων, έκανε λόγο για ένα νέο «πραγματικό ενιαίο και δίκαιο» μισθολόγιο.

«Θέλω να ελπίζω ότι την επόμενη χρονιά, όταν θα έχει ανορθωθεί η οικονομία, θα μπορούμε να κάνουμε κάτι και στο μισθολογικό», τόνισε.

Δείτε στο παρακάτω απόσπασμα που ετοιμάσαμε για σας, τι αναφέρει ο Υπουργός συγκεκριμένα, για την κατάργηση της Δ.Α. αλλά και τις 400(!) ανεκτέλεστες-αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που εντόπισε στο υπουργείο: Δείτε ολόκληρο το video της ομιλίας του κ. Κατρούγκαλου:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...