Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

«Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας» - Ανοιχτή επιστολή του Αντ/γου ΕΛ.ΑΣ. ε.α Ν. Μπλάνη στον Αναπλ. Υπουργό Προ.Πο. κ. Γ. Πανούση

ΘΕΜΑ: Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Κύριε Καθηγητά,

1. Το άρθρο 102 παρ. 1 Συντ. εισάγει το τεκμήριο αρμοδιότητας των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού για τη διοίκηση όλων των τοπικών τους υποθέσεων. Η «τοπική υπόθεση» αντιδιαστέλλεται προς την «κρατική» υπόθεση. Επαφίεται στον κοινό νομοθέτη, ο οποίος έχει ενισχυμένο ρόλο, να χαρακτηρίσει μια υπόθεση ως τοπική ή κρατική. Με νόμο μπορεί να ανατίθεται στους ΟΤΑ η άσκηση αρμοδιοτήτων που συνιστούν αποστολή του Κράτους. 


2. Ο νομοθέτης δύναται να μεταβάλει άποψη και πολιτική και υποθέσεις που ο ίδιος έκρινε στο παρελθόν ότι έπρεπε να ανατεθούν σε ΟΤΑ ορισμένης βαθμίδας, να κρίνει ότι αποτελούν εφ’ εξής υποθέσεις κρατικού και όχι τοπικού ενδιαφέροντος και το αντίθετο. Ο νομοθέτης δεν μπορεί, ούτε να καταργήσει ή περιορίσει δραστικά τις τοπικές αρμοδιότητες, ούτε να τις διευρύνει σε βάρος της κρατικής αρμοδιότητας. 


3. Με το άρθρο 26 παρ. 1 του ν. 2819/2000, το οποίο αντικατέστησε την παρ. 3 του άρθρου 24 ΔΚΚ, οργανώθηκε η Δημοτική Αστυνομία και με το άρθρο 2 του π.δ./τος 23/2002 προβλέφθηκε ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων της είναι ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την καθαριότητα, την κυκλοφορία και στάθμευση των αυτοκινήτων, την οικοδόμηση, την ύδρευση, την ηχορύπανση, την προστασία του περιβάλλοντος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα κυλικεία, την αλιεία στα εσωτερικά ύδατα, τις αρμοδιότητες της Αγροφυλακής σε τοπικό επίπεδο κ.ά. 


4. Όμως, πέραν του ότι εγείρει τεράστια νομικά ζητήματα για τη συνταγματικότητά της (δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε), η ρύθμιση για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας (άρθρο 81 του ν. 4172/2013) και για τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων της στην Ελληνική Αστυνομία (που δημιούργησε μια ερμαφρόδιτη κατάσταση), αναιρεί στην ουσία την πολιτική του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την απαλλαγή της αστυνομίας από "ξένα" προς την αποστολή της έργα. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι αφαιρεί από τους Ο.Τ.Α. ένα χρήσιμο "εργαλείο" για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία τους, αφού τους απομακρύνει από την τοπική κοινωνία, τις τοπικές υποθέσεις και την "κοινοτική αστυνόμευση".


5. Ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί (πολλοί δήμαρχοι το εξέφρασαν δημόσια και εγγράφως) ότι η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, δεν συνιστά απλώς αφαίρεση μιας επιμέρους αρμοδιότητας, για την οποία ο νομοθέτης άλλαξε γνώμη, αλλά δραστικός και συνολικός περιορισμός, αφού στέρησε από τους δήμους της χώρας ένα βασικό και εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη λειτουργία των πόλεων και των περιαστικών περιοχών. Χωρίς τη δημοτική αστυνομία είναι εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία της πόλης, αλλά και των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου, καθώς παρουσιάζονται δυσεπίλυτες καταστάσεις, όπως άναρχη στάθμευση και παρεμπόδιση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, αλλά και κάθε άλλου είδους βανδαλισμοί. Επιπλέον, σημειώνουμε ότι λόγω μη υπάρξεως της δημοτικής αστυνομίας καταγράφεται σοβαρή απώλεια εσόδων, ιδίως από την ελεγχόμενη στάθμευση και τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.


6. Πρόσφατα και ο Αν. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γεώργιος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας συνιστά αντιμεταρρύθμιση.


7. Επομένως είναι αδήριτη και άμεση ανάγκη η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, διότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η επίλυση ζητημάτων που παραλύουν τη λειτουργία της πόλης.
8. Από την άλλη μεριά η Ελληνική Αστυνομία επιβαρύνεται με πρόσθετο έργο, τη διαχείριση μιας ερμαφρόδιτης κατάστασης, αλλά και τη διάθεση προσωπικού και μέσων, σε βάρος της κύριας αποστολής της, που είναι η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.

Φεβρουάριος 2015

Με εκτίμηση

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών.

5 σχόλια :

Μαρία Α. είπε...

Αγαπητέ κύριε Μπλάνη, που τόσο κόπτεστε για την... επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και αυτοπροβάλλεστε και ως ειδικός, μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε σε ποιό μέρος του πλανήτη μια υπηρεσία αστυνόμευσης είναι εντελώς αποσυνδεδεμένη με τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές (και ας επιλαμβάνεται πλημμεληματικών αδικημάτων) και οι προανακριτικοί της υπάλληλοι έχουν για προϊσταμένους και καθοδηγητές αιρετούς που δεν εμπίπτουν σε κανένα πειθαρχικό δίκαιο και δρούν αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα ελέγχοντας την άσκηση των αρμοδιοτήτων μιας τέτοιας υπηρεσίας;

Σε ποιό μέρος του πλανήτη κύριε Μπλάνη, το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την οργάνωση, τη λειτουργία και τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων μιας τέτοιας δημοτικής αστυνόμευσης θυμίζει χρησμούς της ... Πυθίας επί σειρά ετών;

Κύριε Μπλάνη, τα χρήματα για την αποκατάσταση ή την αντικατάσταση του εξοπλισμού της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας που έχει λεηλατηθεί πλέον από τους περισσότερους Δήμους , θα τα βάλετε εσείς ή να τα ζητήσουμε από τον κύριο Μητσοτάκη;
Τα χρήματα για την πραγματοποίηση διαγωνισμού για την αγορά νέων στολών θα τα βάλετε εσείς ή θα πείτε στις παλιοσειρές σας στην ΕΛΑΣ να ψάξουν στα stock των ΥΜΕΤ όπως ήδη έκαναν;

Τους συναδέρφους που ξεσπιτώθηκαν χιλιόμετρα μακριά με τις οικογένειές τους, θα τους ενισχύσετε εσείς προσωπικά για τα έξοδα της νέας μετακόμισης προκειμένου να ξαναγυρίσουν εκεί από όπου τους έδιωξαν;

Εκτός και αν , κύριε Μπλάνη, εσείς και οι υποκινητές σας, ονειρεύεστε ανασύσταση ενός πανελλαδικού θεσμού με τους 120 αδιάθετους και καμία διακοσαριά ακόμα δυσαρεστημένους από τις νέες τους υπηρεσίες.

Καλό είναι πριν ανοίξουμε το στόμα μας για επανασύσταση ενός τέτοιου θεσμού, να ξέρουμε τι λέμε και κυρίως πότε το λέμε!

Βασιλικη Μιχαηλάκη είπε...

Αγαπητή κα Μαρία Α...Eιμαι και εγώ ενας απο τους βολεμένους.."Φτιαχτήκαμε" όλοι στις πλατες συναδελφων που ειναι εκατονταδες χλμ η ν.μ. μακρυα απο ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ Ε Π Ε Λ Ε Ξ Α Ν ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ ΣΕ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ..Απο σποντα φτιαχτηκαμε μερικοι πανω στην καταργηση της Δ.Α(Roumelian Dorian).Ας μην στερήσουμε λοιπόν τη δυνατότητα κάποιων συναδέλφων να επιστρέψουν στο τόπο κατοικίας τους..έστω και εάν συμβεί αυτό μέσω της επανασύστασης της Δημ.Αστυνομίας...Υπάρχουν δεκάδες συνάδελφοι που έχουν εξωθηθεί σε εσωτερική μετανάστευση..Δεκάδες που εχουν υποβαθμιστεί στη κατηγορία εκπαίδευσης..Δηλώνουν σε ομάδα στο FB ότι"Η κυβέρνηση άλλαξε και θεωρούμε πως είναι η καταλληλότερη στιγμή να κάνουμε ότι κρίνουμε απαραίτητο για να επανασυσταθεί και αναβαθμιστεί η Δημοτική Αστυνομία.Δεν έχουμε σκοπό να προκαλέσουμε πρόβλημα σε όσους θέλουν να μείνουν στις νέες τους θέσεις.Αυτοί μπορούν να τραβήξουν το δρόμο τους κι εμείς το δικό μας."Δεν εχουμε το δικαίωμα να τους καθυβρίζουμε και να τους στερούμε το δικαίωμα στην ελπίδα, "που προσπαθούν να πετύχουν την ικανοποίηση κάποιων βασικών αναγκών όπως επιστροφή στο σπίτι κ τις οικογενείας τους κ ενώ ξεκάθαρα έχουν τονίσει πως δεν επιθυμούν να αδικήσουν κόσμο αλλά παλεύουν μονό για τον εαυτό τους"

ioa dim είπε...

Το σωστοτερο ειναι αυτο. οποιος θελει γυριζει στο δημο οποιος θελει παραμενει στην ελας. το ζητημα βεβαια ειναι πως θα γυρισει κανεις στο δημο. θα υπαρξει υλικοτεχνικη υποδομη η θα γυρισουμε ως κατι αλλο πιθανως χειροτερο απ'οτι ημασταν και ειμαστε; προσωπικα παντως δε θελω να ξαναγυρισω πρωτα απ'ολα επειδη οι πρωην σναδελφοι μας εβλεπαν σαν συναδελφους μονο για να γλιτωσουν καμια κληση. ημασταν παντα ξενο σωμα επειδη δεν ημασταν δικα τους παιδια και ανιψια.

Stavros είπε...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αγαπητός κύριος Μπλάνης δεν κόπτεται επειδή του λείπει η Δημ. Αστ. στον Δήμο του. Η ΕΛ.ΑΣ. όπως και η κάθε Υπηρεσία δεν είναι "μαγαζάκι" κανενός για να εισηγείται εάν θα παραμείνουν κάποιοι στους κόλπους της ή θα αποχωρήσουν. Ασχοληθείτε κ. Μπλάνη δημιουργικά στον ελεύθερο χρόνο σας ως συνταξιούχος. Με κανέναν κήπο θα πρόεινα. Κάνει καλό!

Μικρός Σερίφης είπε...

Το υφος και το ηθος των "συναδελφων" εκπλησσει για πολλοστη φορα. Ο τροπος που απευθύνονται σε εναν διολου τυχαιο ανωτατο αξιωματικο που εχει διατελεσει σε θέσεις συμβουλου υπουργων ειναι χαρακτηριστικος.
Ο ανθρωπος δεν ξερει την τυφλα του, μπροστα σε εσας που τα ξερετε ολα. Και δεν εχει δικαιωμα να διατυπωνει την οποια αποψη γαιτι ειναι διαφορετικη απο τη δικη σας (κλιβανος δημοκρατικων αποψεων και ανθρωπων η δημοτική κατα τα αλλα).
Το πιιο αστειο ομως ειναι τα γελοια επιχειρηματα για δηθεν υλικοτεχνικο εξοπλισμο της ΕΛΑΣ οταν ειναι γνωστο σε ολους οτι τα περισσοτερα τμηματα διαθετουν με το ζορι ενα λειτουργικο περιπολικο και εναν αναλογικο ασυρματο, ακομη και η καθαριοτητα πιο οργανωμενη ειναι.
Οσο για το κροκοδειλια δακρυα για τους συανδελφους που ξεσπιτωθηκαν μακρυα, η αυτονόητη λυση δηλαδή η επιστροφή εκει που οι ιδιοι εκαναν τα χαρτια τους και περασαν ως επιλογη ζωης σε αλλους φανταζει ανοητη. Αλλα ποιοι ειναι αυτοί οι αλλοι; Μηπως αυτοί που με τη φασιζουσα λογικη τους ισχυριζονται οτι αποτελεσε επιλογη ο υπαβιβασμος της κατηγοριας για οσους περασαν ως ΔΕ για να μην ξενιτευθούν (μαιρες μοτο και σια); Μηπως τελικα ειναι μια χουφτα ανθρωποι που ανακυκλωνονται για να επιβαλλουν τις αποψεις τους, κραζοντας δημοκρατικα οποιον εχει διαφορετικη αποψη;

Τους ευχομαι ολοψυχαν να βρουν μπροστα τους τις "επιλογες" αυτες και αυριο να τους δοθει η δυνατοτητα να επιλεξουν καθαριοτητα η κηπουροι, αλλιως απολυση. Και θα τους λεω επιλογη σας ηταν να γινετε κηπουροι, γιαυτο μοκο.

Και ειδαμε και το μεγα εμποδιο στην αανσυσταση της υπηρεσιας, η αγορα των στολων, χιλιες φορες κηνυγοι στο Συνταγμα με το στοκ της ΕΛΑΣ με τρις φορες μεγαλυτερα νουμερα, που προσδιδουν την "αξιοπρεπρεια" που πρεπει σε "νουμερα" Γιατι αυτο εισαι στην ΕΛΑΣ. Την οποια στολη αν την ειχαν δωσει η δημοι, πρωτοι οι ιδιοι θα εκραζαν.

Δυστυχως το κομπλεξ μεριδας συναδελφων εχει ξεπεραεει καθε οριο, αρκει να φορανε το σημα της ΕΛΑΣ για να ανεβαινει η λιμπιντο τους. Και εμεις ερμαια του αυτοσκοπου τους.

Η μονη υπηρεσια στο ελληνικο δημοσιο που ετρωγε καρξιμο εκ των εσω απο πολυ σθυγκεριμενενες φασιζουσες μειοψηφειες ηταν η δικη μας. Με πολύ περισσοτερη οργανωση απο το μεσο δημοσιο, καιτης αστυνομιας μαζι.

Καλα να μας κανουνε που μας καταργησαν , αυτο μας αξιζε. Και αν δεν μας αξιζε, ας να αναρωτηθουν ποιοι εδιναν φωνη σε αυτη τη μειοψηφία που καρπωθηκαν τα φραγκα και τις παροχες και τωρα φτυνουν εκει που εγλειφαν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...