Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Προσλήψεις φρουρών, υγειονομικών και Διοικητικών σε 33 φυλακές της χώρας - Ξεκινά η συζήτηση του ν/σ του Υπ. Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής


Στην Ολομέλεια της βουλής θα συζητηθεί σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τις αλλαγές για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο όμως προβλέπει και την ενίσχυση των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας με προσωπικό αφού προβλέπονται προσλήψεις προσωπικού όπως σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εξωτερικοί φρουροί, νοσηλευτές αλλά και διοικητικούς 


Συγκεκριμένα με το άρθρο 10 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στην βουλή προβλέπεται η απολύτως αναγκαία στελέχωση των καταστημάτων κράτησης, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι παροχές υγείας και συμβουλευτικής προς τους κρατούμενους, αλλά και οι συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης και προστασίας τόσο για τους κρατούμενους όσο και για το προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων. 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης η ανεπαρκής στελέχωση τόσο σε επιστημονικό όσο και σε σωφρονιστικό προσωπικό αποτελεί πάγια διαπίστωση τόσο εθνικών όσο και υπερεθνικών αρχών, ενώ υπάρχουν ήδη πτέρυγες εν λειτουργία καταστημάτων κράτησης καθώς και νέα καταστήματα των οποίων έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση, αλλά δεν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία λόγω έλλειψης προσωπικούς, όπως αυτό στο Νικηφόρο Δράμας. 

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται σήμερα στη Βουλή με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις», προβλέπεται ότι οι θέσεις του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, αυξάνονται ως εξής: 
  • Του κλάδου ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων κατά είκοσι (20) 
  • Του κλάδου ΤΕ Υγείας Πρόνοιας ειδικότητας Νοσηλευτικής κατά είκοσι (20) 
  • Του κλάδου ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας κατά δεκαπέντε (15) 
  • Του κλάδου ΤΕ Υγείας Πρόνοιας ειδικότητας Κοινωνικής Εργασίας κατά πέντε(5) 
  • Του κλάδου ΔΕ Φύλαξης κατά τριακόσιες σαράντα (340) 
  • Του κλάδου ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης κατά εκατόν εξήντα (160) 
  • Του κάδου ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού κατά είκοσι (20) 

Η πρώτη προκήρυξη θα αφορά 400 προσλήψεις στις φυλακές και θα εκδοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ειδικότερα θα αφορά 340 θέσεις Φυλάκων ΔΕ και 160 θέσεις Εξωτερικών Φρουρών ΔΕ. Οι 400 προσλήψεις θα στελεχώσουν 33 καταστήματα κράτησης 

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κρατους η ετήσια δαπάνη, από τη σύσταση πεντακοσίων ογδόντα (580), συνολικά, θέσεων " διαφόρων κλάδων και κατηγοριών του προσωπικού" των Καταστημάτων Κράτησης, έχει εκτιμηθεί από το επισπεύδον Υπουργείο στο ποσό των 5.800.000 ευρώ, περίπου για το τρέχον οικονομικό έτος και στο ποσό των 8.700.000 ευρώ περίπου, για κάθε επόμενο έτος.

www.dikaiologitika.gr

Δείτε και σχετικό άρθρο από το 'Εθνος:

Στην τελική ευθεία η έκδοση δύο διαγωνισμών

Δύο διαγωνισμούς θα διεξαγάγει το αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης, για την πρόσληψη συνολικά 580 μόνιμων υπαλλήλων στα 33 καταστήματα κράτησης που λειτουργούν στη χώρα.
Ο διαγωνισμός των 400 νέων σωφρονιστικών υπαλλήλων θα είναι ο πρώτος που θα εκδοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο και θα αφορά 340 θέσεις Φυλάκων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 160 θέσεις Εξωτερικών Φρουρών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τον διαγωνισμό θα διενεργήσει το ίδιο το υπουργείο και το νέο προσωπικό θα αναλάβει καθήκοντα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αφού ήδη έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την κάλυψη των μισθολογικών δαπανών που θα προκύψουν για φέτος.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να προσληφθούν από το υπουργείο, ενώ υποβάλλονται και σε ειδικές δοκιμασίες, ψυχολογικά τεστ και εκπαίδευση. Καταρχάς θα καθοριστεί όριο ηλικίας για τους υποψήφιους του κλάδου φρούρησης καθώς και όριο αναστήματος.
Απαραίτητη επίσης θεωρείται η γνώση ξένων γλωσσών και η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, ενώ προβάδισμα θα έχουν όσοι κατοικούν στις πόλεις που βρίσκονται οι φυλακές. Για την πρόσληψη απαιτείται τέλος η κατοχή απολυτήριου Ενιαίου Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Λυκείου.
Διοικητικό προσωπικό
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις» προβλέπεται αύξηση των οργανικών θέσεων και σε άλλες ειδικότητες, που αφορά προσωπικό φυλακών.

Συγκεκριμένα πρόκειται να προσληφθούν με διαγωνισμό που θα διεξάγει το ΑΣΕΠ 20 άτομα του κλάδου ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων, 20 στον κλάδο ΤΕ Υγείας Πρόνοιας ειδικότητας Νοσηλευτικής, 15 πτυχιούχοι ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, 5 απόφοιτοι ΤΕΙ στην ειδικότητα Υγείας Πρόνοιας /Κοινωνικής Εργασίας, και 20 υπάλληλοι του κλάδου ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού.

Ethnos.gr

1 σχόλια :

Mακης Δημακης είπε...

καλο ειναι αυτο να ανασανουμε και λιγο...η κατασταση μας ειναι τραγικη...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...