Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Δημόσιο: πότε και πώς θα γίνουν οι επαναπροσλήψεις

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί στην πράξη μνημονιακές διατάξεις προγραμματίζεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Θα απαιτηθούν περίπου 3 μήνες για την επιστροφή όσων έχουν απομακρυνθεί
Με βασικό πυρήνα των διατάξεών του την επαναπρόσληψη περίπου 4.500 απολυμένων, «διαθέσιμων» και «έφεδρων» δημοσίων υπαλλήλων, το σχέδιο νόμου για τον «Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης» υπολογίζεται εντός του Απριλίου, μετά το Πάσχα, να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Με το νομοσχέδιο επανασυστήνονται καταργημένοι κλάδοι διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, σχολικών φυλάκων και 46 ειδικότητες καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης. Για να επανέλθουν στις αρχικές τους θέσεις, οι εργαζόμενοι των τριών αυτών κλάδων, εφόσον δεν έχουν μεταταχθεί βάσει οριστικών πινάκων διάθεσης, θα πρέπει εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να υποβάλουν σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Προσωπικού του φορέα όπου υπηρετούσαν.

Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που παρέμεναν σε διαθεσιμότητα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους έως την ανάληψη της θέσης τους. Για την επιστροφή των υπόλοιπων απολυμένων προβλέπεται να συσταθούν προσωποπαγείς θέσεις στα υπουργεία όπου υπάγονταν οργανικά.

Εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζουν ότι θα απαιτηθούν περίπου 90 ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστροφή των απομακρυθέντων, μέσω της «μίνι» κινητικότητας» στην εργασία. Κεντρικό ρόλο στις διαδικασίες αναμένεται να διαδραματίσουν δύο συνιστώμενες τριμελείς επιτροπές.

Μεταξύ άλλων, οι επιτροπές θα εκδώσουν σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος, οι οποίες θα καθορίζουν τις θέσεις ανά φορέα, κατηγορία, κλάδο/ειδικότητα προσωπικού και τυπικά ή τυχόν πρόσθετα απαιτούμενα προσόντα. Ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήματα συμπληρώνοντας ειδικό έντυπο εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια που θα βαθμολογηθούν για την επαναπρόσληψη αναμένεται να περιλαμβάνουν: τυπικά προσόντα, χρόνο υπηρεσίας, οικογενειακή κατάσταση, ομοεδρικότητα φορέα προέλευσης/υποδοχής και συνυπαγωγή φορέα προέλευσης/υποδοχής στο ίδιο υπουργείο. Η κινητικότητα των αδιόριστων επιτυχόντων παλαιότερων διαγωνισμών ΑΣΕΠ θα διενεργηθεί από το ίδιο το ΑΣΕΠ.

Οι θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. όπου είχαν τοποθετηθεί οι δημοτικοί αστυνομικοί καταργούνται και θα ακολουθήσει στάδιο εθελοντικής επανακατάταξής τους. Εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου οι δημοτικοί αστυνομικοί θα πρέπει να δηλώσουν ρητά στον δήμο όπου ανήκαν αν επιθυμούν ή όχι να επανέλθουν ως δημοτικοί αστυνομικοί ή να καταλάβουν προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έπειτα από σχετική διαπιστωτική πράξη. Όσοι δημοτικοί αστυνομικοί μετακινήθηκαν σε σωφρονιστικά καταστήματα θα παραμείνουν, λόγω έλλειψης προσωπικού. (σσ. Προφανώς, το άρθρο στηρίζεται στο αρχικό σχέδιο νόμου που έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και αρκετό καιρό. Ίσως στο ζήτημα της επανασύστασης της Δ.Α. υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Ελπίζουμε δηλαδή...)

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις που επιλύουν ζητήματα εκδημοκρατισμού στο Δημόσιο:
  • Συμβάσεις υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αποκτούν μόνιμες σχέσεις εργασίας. Η μετατροπή τους θα λάβει προαιρετικό χαρακτήρα, με αποκλειστικό στόχο να μην υποστεί κανένας υπάλληλος βλαπτικές συνέπειες στο ασφαλιστικό του καθεστώς (δηλαδή να μη χαθούν βαρέα και ανθυγιεινά ή προβλεπόμενες αποζημιώσεις).
  • Καταργείται η πολιτική επιστράτευση ως μέσο αντιμετώπισης απεργιών.
  • Τροποποιείται το πειθαρχικό δίκαιο (επαναφορά τεκμηρίου αθωότητας, αντικατάσταση αναγκαστικής αργίας με δυνητική, ρητή πρόβλεψη ότι η συνδικαλιστική δράση δεν μπορεί να συνιστά «ανάρμοστη συμπεριφορά» κ.ά.).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου αφαιρέθηκε η διάταξη για τη θέσπιση της «κάρτας του πολίτη», καθώς προωθείται σχετική υπουργική απόφαση μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, αλλά και η διάταξη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο, η οποία, έπειτα από περαιτέρω διαβούλευση, θα συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου παρουσιάστηκε στη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος. «Η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι η ατμομηχανή, η οποία θα πάρει πάνω της όλη την προσπάθεια και διατύπωσης των προτάσεών μας και εφαρμογής τους, εν όψει της εξόδου από την οικονομική κρίση», σχολίασε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ ο υπουργός ανέφερε ότι σε μια στιγμή που η διοίκηση είναι τραυματισμένη λόγω περικοπών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί για το καλύτερο ούτε στη διαπραγμάτευση ούτε στα διοικητικά της καθήκοντα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...