Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

11 οι αιτήσεις των Δημοτικών Αστυνομικών για επιστροφή στο δήμο Βέροιας

Η επανασύσταση ή μη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι ένα ζήτημα, το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών παραπέμπει στους ίδιους τους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς, αλλά και στα Δημοτικά Συμβούλια που θα αποφασίσουν επ' αυτού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο, καταργούνται οι 1.542 θέσεις, που δημιουργήθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, όταν καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία και αυτοδικαίως δημιουργούνται εκ νέου οι θέσεις και οι κλάδοι ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας. Εξαιρούνται όσοι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί έχουν μεταταχθεί οριστικά σε σωφρονιστικά καταστήματα (φυλακές) και σε υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης.

Ωστόσο στη Δημοτική Αστυνομία θα επιστρέψουν, όσοι δεν θα αιτηθούν την παραμονή τους στην Ελληνική Αστυνομία και εφ' όσον υποβάλλουν αίτηση για επιστροφή στους Δήμους, στους οποίους ανήκαν οργανικά πριν την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Μέχρι τώρα έχουν υποβάλλει αίτηση για επιστροφή στη Δημοτική Αστυνομία 11 συνάδελφοί μου, με την καταληκτική ημερομηνία να είναι η 21η Μαϊου», ανέφερε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο κ. Μπάμπης Καπουρτίδης, προϊστάμενος και αναπληρωτής Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Βέροιας μέχρι την κατάργησή της και συμπλήρωσε : «Βέβαια, οι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί που βρίσκονται τώρα να ικανοποιούν ανάγκες σε σωφρονιστικά καταστήματα και σε υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης, δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής στη Δημοτική Αστυνομία. Ωστόσο δεν ξέρω, αν τους επιτραπεί και αυτούς μελλοντικά να επιστρέψουν στους Δήμους, στους οποίους οργανικά ανήκαν, εφ' όσον προσλάβουν προσωπικό στις προαναφερόμενες υπηρεσίες»

«Κάποιοι μας κατηγορούσαν, τώρα μας επικροτούν για αυτό που κάναμε τότε!»

Σ' ό,τι αφορά πάντα στο Δήμο Βέροιας, η αίσθηση είναι ότι με βάση τις 11 αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί  από όσους επιζητούν την επιστροφή τους στη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά στους δρόμους της πόλης, με πιο χαρακτηριστικό το παράνομο παρκάρισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο θα προχωρήσει στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Κάποιοι, όταν λειτουργούσε η Δημοτική Αστυνομία, μας κατηγορούσαν που μοιράζαμε κλήσεις για παράνομη στάθμευση και κάναμε ελέγχους για την αποτροπή του παρεμπορίου. Τώρα όμως έρχονται και μας επικροτούν γι' αυτό που κάναμε τότε! Και νάτανε μόνο αυτό; Η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας κατάφερνε να δίνει λύσεις και σε άλλες ανάγκες, που δημιουργούνταν στο κοινωνικό σύνολο. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι έχουμε πάει σε 2.000 σπίτια ανθρώπων ηλικιωμένων ή με αδυναμία κίνησης, για να αποσπάσουμε το γνήσιο της υπογραφής, που χρειάζονταν σε διάφορες υπηρεσίες.»

Επίσης – και σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε – θα επιστρέφουν πρώην δημοτικοί αστυνομικοί οποιουδήποτε κλάδου, οι οποίοι είτε δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη – μεταφορά, είτε δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες κατάταξης και εφόσον υποβάλουν αίτηση για επιστροφή στους Δήμους, στους οποίους ανήκαν οργανικά πριν την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ωστόσο, στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που αποφασισθεί να μην επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία, όσοι κατείχαν θέσεις δημοτικών αστυνομικών, κατατάσσονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις άλλων υπηρεσιών των οικείων δήμων, με βάση τα τυπικά τους προσόντα. Δηλαδή, καλούνται τα δημοτικά συμβούλια να αποφασίσουν για την επανασύσταση ή μη της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...