Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Απαντήσεις σε απορίες για το άρθρο 19 του ν. 4325/2015 (επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας) από τον Δικηγόρο Θ. Μέλφο

Ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος Θαλής Μέλφος (μέχρι πρότινος επίσημος δικηγόρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και συνεργάτης του dimastin.gr εκ της δημιουργίας του) μας έστειλε μια σειρά από απαντήσεις ή καλύτερα τις προσωπικές νομικές του απόψεις, προσπαθώντας να ερμηνεύσει διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4325/2015 που αφορά την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας:

Μερικές πρώτες απαντήσεις στις απορίες σχετικά με το άρθρο 19:

1. Σχετικά με τον τόπο τοποθέτησης όσων παραμείνουν στην ΕΛΑΣ, το άρθρο 19 δεν προβλέπει το παραμικρό. Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πριν από λίγες μέρες δήλωσε ότι όσοι παραμείνουν «θα καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις ενόψει και της τουριστικής περιόδου», χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Από τη στιγμή που είναι άγνωστο ακόμη ποιες θέσεις θα κληθούν να καλύψουν οι παραμένοντες, είναι λογικό να μην μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τον τόπο τοποθέτησης. Επομένως, προσοχή: όσοι παραμείνουν στην ΕΛΑΣ, δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν στον τόπο που βρίσκονται σήμερα.

2. Για το υπηρεσιακό καθεστώς όσων παραμείνουν στην ΕΛΑΣ, ο νόμος προβλέπει την έκδοση π.δ/τος που θα καθορίζει «τα θέματα που αφορούν την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των δημοτικών αστυνομικών της Ελληνικής Αστυνομίας, τις αρμοδιότητες, τα συναφή δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους, το χρόνο εργασίας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». Το σημαντικότερο είναι όλα αυτά μπορεί να καθορίζονται και «κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων». Άρα, για τα συγκεκριμένα θέματα, ειδικά για τους  για τους πΔΑ μπορεί και να μην ισχύσει ό,τι ισχύει για το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της ΕΛΑΣ.

3. Ο νόμος δεν διευκρινίζεται τι σημαίνει «στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών». Στους εκπαιδευτικούς που ισχύει κάτι ανάλογο, το να είσαι στη διάθεση σημαίνει ότι δεν έχεις οργανική θέση και τοποθετείσαι όπου υπάρχει υπηρεσιακή ανάγκη. 

4. Ως προς το τι θα ισχύσει για όσους άλλαξαν κατηγορία (είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω) μετά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα: Το ότι ο νόμος αναφέρει «με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα» (όχι και στην ίδια κατηγορία), μπορεί να ερμηνευθεί ότι για την κατηγορία θα ισχύσει η τωρινή και όχι η κατηγορία στην οποία ανήκαν όταν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Από την άλλη όμως, στο άρθρο 19 προβλέπεται ότι επανασυστήνονται οι θέσεις Δημοτικής Αστυνομίας που είχαν καταργηθεί με το άρθρο 81 του ν. 4172/2013, δηλαδή συστήνονται οι ίδιες ακριβώς θέσεις. Πώς θα επιστρέψει π.χ. στη θέση ΤΕ που κατείχε έως την 23.9.2013, ένας Δημοτικός Αστυνομικός ο οποίος με την κινητικότητα μετατάχθηκε σε θέση κατηγορίας ΔΕ; Αναγκαστικά θα επιστρέψει και με την κατηγορία που κατείχε κατά τη θέση του σε διαθεσιμότητα, δηλαδή ως ΤΕ. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στην αντίστροφη περίπτωση.

Και μια γενική παρατήρηση: το άρθρο 19 περιέχει πολλές ασάφειες και χρήζει διευκρινίσεων σε αρκετά σημεία του. Εντελώς ενδεικτικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί:

1) Ποιες είναι οι 350 θέσεις που θα καλύψουν οι παραμένοντες στην ΕΛΑΣ;

2) Πώς θα γίνει η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των 350 που θα παραμείνουν στην ΕΛΑΣ, στην περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι; Θα υπάρξει μια διαδικασία ανάλογη με αυτή της κινητικότητας, δηλαδή θα γίνουν αιτήσεις δήλωσης θέσεων και θα υπάρξει μοριοδότηση βάσει κριτηρίων; Αν ναι, ποια θα είναι τα κριτήρια και πόσο θα μοριοδοτηθεί το καθένα από αυτά (π.χ. μεταπτυχιακό, ειδικές δυνάμεις);
3) Ποιο θα είναι το υπηρεσιακό καθεστώς όσων παραμείνουν στην ΕΛΑΣ;

4) Τι ακριβώς θα ισχύσει για όσους μείνουν στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών; Σε ποιες υπηρεσίες θα διατεθούν; Με ποια διαδικασία;

5) Πού θα τοποθετηθούν όσοι βρεθούν στην αρμοδιότητα της Αναπληρώτριας Υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής; Η ίδια δήλωσε ότι θα αξιοποιηθούν σε υπηρεσίες ασύλου και πρώτης υποδοχής στα νησιά.

Είναι περιττό να τονιστεί ότι αυτά, και άλλα ερωτήματα, θα πρέπει να απαντηθούν από το Υπουργείο πριν κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις. Διαφορετικά, θα είναι σαν να ωθούνται οι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί να επιστρέψουν στη Δημοτική Αστυνομία, όχι επειδή πραγματικά το επιθυμούν, αλλά λόγω της αβεβαιότητας ως προς τις άλλες επιλογές τους. Εκτός αν τελικά αυτός είναι ο σκοπός του Υπουργείου…

8 σχόλια :

Gr Hawk είπε...

dimastin στο παρακατω Link
http://www.dimastin.gr/2015/05/19.html

ο κ. Μελφος (στο 5 συγκεκριμενα) αναφερει κατι για "δυνατοτητα
επιστροφης στις παλιες τους θέσεις, με άλλη διαδικασια, σε όσους πΔΑ έχουν
μεταταγει σε άλλες υπηρεσίες (Καταστηματα Κράτησης, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ.τ.λ.).
Περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς.".

Υπάρχει κάτι νεότερο επί του θέματος?

ioa dim είπε...

οι τελευταιες πληροφοριες απο τα γραφεια προσωπικου των δημων αναφερουν οτι θα κανουμε μια απλη αιτηση του τι επιθυμουμε. ουτε τοποι ουτε ιστοριες. οι τυποι ειναι για γελια. γυρνανε με το ζορι πισω ολο το προσωπικο στην ουσια χωρις τη θεληση του κ θα φαινεται οτι ολοι το ηθελαν. ο Γκεμπελς σκυβει με σεβασμο το κεφαλι μπροστα στο συριζα. γατακι γιοζεφ. παει ο ορος γκαιμπελισμος. θα λεμε πλεον κατρουγκαλισμος με ολιγον απο βουτσισμο.

stra είπε...

Και γω θα ηθελα να ρωτησω αν και εμεις που εχουμε παει σε αλλους φορεις μπορουμε νε γυρισουμε πισω.εσεις απο το Dimastin τι πιστευετε?

Dimastin είπε...

Εμείς θα προτείναμε να δοκιμάσετε...

stra είπε...

Το "δοκιμάστε" αγαπητό dimastin τι σημαίνει? μπορείτε να μας το εξηγησετε?

Giorgos M είπε...

Οσοι δεν θέλουν περιφέρειες εφορίες, γιατί δεν κανουν τράμπα με όσους δεν θέλουμε καμία από τις δήθεν τρεις επιλογές;;;;Μετά αν θέλουν και τόπο συμφερ΄ντων ας έρθουν στη μεγάλη κινητικότητα...Αλήθεια, διμαστιν αν δεν καταθεσουμε αίτηση προτίμησης, αλλά τη διαμαρτυρία μας για τη διάλυση των οικογενειών μας για άλλη μιά φορά, τί θα μας κάνουν;;;Θα μας απολύσουν;;;;Aυτά να απαντήσει ο Μέλφος (η κανένας σοβαρός γνώστης), τα άλλα τα διαβάζουμε και μείς, έχουμε ακόμη όραση...

Dimastin είπε...

"Να δοκιμάσετε" σημαίνει να καταθέσετε αίτηση στο δήμο νομικά τεκμηριωμένη, βασιζόμενοι στη διάταξη: 3β (δεύτερη παράγραφος)"Οι δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή είχαν απολυθεί και επανατοποθετήθηκαν μέσα από το μηχανισμό της κινητικότητας σε άλλες θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα, καθώς και όσοι έχουν τοποθετηθεί λόγω άλλης ρύθμισης (π.χ. εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα, ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, μετάταξη κ.λπ.) σε θέση άλλου κλάδου μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις αυτές εφόσον το επιθυμούν και στην περίπτωση κατά την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει θετικά για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας."

Wargoth είπε...

θα μπορουσατε να αναρτησετε ενα υποδειγμα της αιτησης που προτεινεται να καταθεσουμε τους δημους (για τους υπαλληλους που εχουν τοποθετηθει στα Κ.Κ.);

Ευχαριστω εκ'των προτέρων!
Δ.Π.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...