Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Πολλά εμπόδια για τη Δημοτική Αστυνομία

Λιγότεροι από τους μισούς πρώην δημοτικούς αστυνομικούς αναμένεται να επιστρέψουν στο πόστο τους, ενώ ο μισθός τους είναι εξασφαλισμένος μόνο έως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, όσοι πρώην σχολικοί φύλακες δεν συνταξιοδοτήθηκαν, έχουν καταθέσει αίτηση να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Χθες (σσ. Πέμπτη 21.5) έληξε η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων επιστροφής των πρώην δημοτικών αστυνομικών στους δήμους που υπηρετούσαν, όπως καθόριζε η διαδικασία επανασύστασης του Σώματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, ο αριθμός των υπηρετούντων στη νέα δημοτική αστυνομία θα είναι σημαντικά περιορισμένος. Στον Δήμο Αθηναίων, όπου υπηρετούσαν συνολικά 1.023 δημοτικοί αστυνομικοί, έχουν υποβάλει αίτηση επιστροφής περίπου 300 (σσ. πληροφορίες μας, αναφέρουν για πάνω από 400, δείτε εδώ) άτομα, ενώ 70 άτομα είχαν παραμείνει στον δήμο και είχαν μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες. Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει πολλές φορές μιλήσει για την αναγκαιότητα επανασυγκρότησης της δημοτικής αστυνομίας, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του δήμου από τα τέλη στάθμευσης, αλλά και να ελεγχθεί η παράνομη στάθμευση, το παρεμπόριο και τα τραπεζοκαθίσματα.

Πηγές του Δήμου Αθηναίων εξηγούν ότι λιγότεροι δημοτικοί αστυνομικοί σημαίνει ότι δεν θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες, αλλά θα επιλυθούν βασικά ζητήματα όπως αυτό της παράνομης στάθμευσης. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το υπουργείο διαβεβαίωσε τους δήμους ότι έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των δημοτικών αστυνομικών έως το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια εκφράζονται σενάρια για μεικτό σύστημα μισθοδοσίας ανταποδοτικών κονδυλίων (σ.σ. η δημοτική αστυνομία θεωρείται σώμα που φέρνει χρήματα στους δήμους) και κρατικής χρηματοδότησης.

Περίπου 106 δημοτικούς αστυνομικούς διέθετε ο Δήμος Ρόδου, αλλά όπως τονίζει ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος «δεν περιμένουμε στο νέο σώμα να ενταχθούν περισσότερα από 40 άτομα (σσ. δείτε εδώ). Το νούμερο είναι οριακό, αλλά θα μας βοηθήσουν αρκετά. Αρκεί βέβαια να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους γιατί μετά την κατάργηση από το ΣτΕ του δημοτικού φόρου Δωδεκανήσου έχουμε βρεθεί με σοβαρό έλλειμμα».

Ο Δήμος Παπάγου είχε 20 άτομα δημοτική αστυνομία και είχαν μείνει 5, ενώ αίτηση έως χθες είχαν καταθέσει ακόμα 4. Ο δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος, πάντως, τονίζει ότι είναι πολύ σημαντική η επιστροφή
και των σχολικών φυλάκων, καθώς είχαν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στα σχολεία της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των 325 δήμων της χώρας, δημοτική αστυνομία διέθεταν οι 179 ΟΤΑ, συνολικά 3.522 άτομα.

Κάποιοι εξ αυτών είχαν παραμείνει στη θέση τους κάνοντας χρήση ευεργετικών διατάξεων (π.χ. πολύτεκνοι) του νόμου περί διαθεσιμότητας. Εως 350 άτομα, σύμφωνα με την εγκύκλιο για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελληνική Αστυνομία (συνολικά είχαν μεταταχθεί 1.542), ενώ όσοι έχουν τοποθετηθεί σε σωφρονιστικά καταστήματα και σε υπηρεσίες ασύλου υποχρεωτικά θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Όσοι δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, αλλά δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους στη δημοτική αστυνομία, τίθενται στη διάθεση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να τοποθετηθούν σε θέσεις σχετικές με τα προσόντα τους και πάντως σε περιφερειακές υπηρεσίες, όπως τονίζεται από το υπουργείο.

4 σχόλια :

kostas fotis είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιό λόγο έγινε επανασύσταση της Δ.Α??Αυτό έγινε προφανώς για να εξυπηρετήσουμε τον κο Καμίνη κ Μπουτάρη.Κάλλιστα οι 1500 π.Δ.Α εφοσον ήρθαν έτσι τα πράγματα οι λύσεις ήταν δύο:1)επιστροφή όλων στο δήμο,αλλά δεν ήταν εφικτό αυτό κ 2)δημιουργία υπηρεσίας δημοτικής αστυνόμευσης με όλες τις.αρμοδιότητες με σκόπο την ευταξία των πόλεων και την είσπραξη εσόδων υπο την ελ.ας.
Ούτε αυτό ήταν εφικτο γιατί οι δήμαρχοι δε θα είχαν τους υπαλλήλους τους που να τους διατάζουν κ το πιο βασικό πώς θα γινόταν διευθυντής ή υποδοευθυντής αρχισινδικαλιστής πρών πρόεδρος σωματειου μας και ο περίγυρός του, ανεξαρτήτου παράταξης.

Neoptolemus Pyrrhus είπε...

Και επειδή εσύ γουσταρες ΕΛΑΣ, έπρεπε να μείνουμε και εμείς; Τι λες ρε μεγάλε; Εμείς Δήμο ήμασταν, Δήμο θέλαμε.
Απο 1542 στην ΕΛΑΣ έμειναν 312 τι δεν καλαβενς ; (στα Σαλονικιωτικα μήπως το καταλάβεις καλύτερα).

Neoptolemus Pyrrhus είπε...

Ξέχασα επίσης να συμπλήρωσε ότι άλλη δουλειά δεν έχει να κάνει ο πρωθυπουργός και η αριστερή κυβέρνηση και λέει δεν ξαναξανω άνω κάτω 1542 οικογένειες μπας και καταφέρω και κάνω διευθυντή ενα δεξιό αναπληρωτή πρόεδρο ενός πρωτοβάθμιου σωματείου;
Ρε τι είναι αυτά; Θα τρελαθουμε εντελώς στο τέλος...

kostas fotis είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙΣ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ.....ΑΥΤΟΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝ ΗΞΕΡΕΣ ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕΣ ΑΥΤΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...