Κυριακή, 31 Μαΐου 2015

Χαϊδάρι: Μόνο δύο Δημοτικοί Αστυνομικοί επιστρέφουν...

Δυο, όλες κι όλες, δημοτικές αστυνομικίνες φέρνει πίσω στο Χαϊδάρι ο νόμος Κατρούγκαλου (4325/2015), που προβλέπει την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Έτσι η δημοτική αρχή κατέληξε σε Σολομώντεια λύση: Αντί να ξαναφτιάξει Δημοτική Αστυνομία στο Χαϊδάρι, θα συστήσει ένα «υβριδικό» Σώμα, δηλαδή μια τύποις Δημοτική Αστυνομία με υπαλλήλους γραφείου. 

Όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, με βάση το νέο νόμο, επανέρχονται δύο πρώην εργαζόμενες στο Δήμο μας. Οι δυο τους, φυσικά, δεν φτάνουν για να κάνουν τη δουλειά, με βάση και το πιο στοιχειώδες οργανόγραμμα. Ο δήμαρχος υποστήριξε πως, έτσι κι αλλιώς, η κατάσταση ήταν μη λειτουργική στο Σώμα αυτό πριν ακόμα καταργηθεί. Συγκεκριμένα, δεν έβγαιναν οι βάρδιες λόγω έλλειψης προσωπικού και επιπλέον οι εργαζόμενοι ισχυρίζονταν ότι δέχονταν πιέσεις και εκβιασμούς.

Ακόμα, κατά τη σημερινή δημοτική αρχή, δεν είναι επιθυμητή η ανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας και για λόγους ουσίας, όπως αυτή καθορίστηκε από τους τελευταίους νόμους, με βάση τους οποίους ο δημοτικός αστυνομικός μπορεί να φέρει όπλο. Με αυτή τη λογική, όπως είπε ο Μ. Σελέκος, σε καμία περίπτωση η διοίκηση του Δήμου δεν θα προχωρούσε σε αναδημιουργία της Δ.Α.

«Θα στήσουμε παρόμοια υπηρεσία»

Η δημοτική αρχή συμφώνησε με τις δύο εργαζόμενες να επανέλθουν στο Δήμο, να καταλάβουν διοικητικές θέσεις, εφαρμόζοντας ειδική παράγραφο του νόμου (βλέπε αναλυτικά πιο κάτω). Ακολούθως, ο Δήμος θα συστήσει μια ομάδα ή επιτροπή, που θα λειτουργήσει σαν Δημοτική Αστυνομία, όπως περιγράφονται στο νόμο οι αρμοδιότητές της.

Ανδρέας Μποζίκας: «Χάνει λεφτά ο Δήμος»

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέα Μποζίκα, που ρώτησε αν θα ανασυσταθεί στο Δήμο μας ή όχι η Δ.Α. και ανέφερε πως όλοι γνωρίζουν τι έχει προσφέρει η Υπηρεσία αυτή.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε την αποξήλωση παράνομων διαφημίσεων και πινακίδων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την καταμέτρηση χώρου περιπτέρων και τραπεζοκαθισμάτων, την καταπολέμηση της παράνομης στάθμευσης των αυτοκινήτων. «Άρα η απώλειά της στερεί έσοδα από τον Δήμο μας», τόνισε ο κ. Μποζίκας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποιούν διάφοροι δήμοι, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου ελάχιστοι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί επανέρχονται στην Υπηρεσία και -στην ουσία- το Υπουργείο ζητάει να ανασυσταθούν οι κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες με προσωπικό μετρημένο στα δάκτυλα του ενός χεριού. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται πρόσληψη νέων ατόμων για την στελέχωση της.

Εξαιρούνται και δεν επιστρέφουν στους Δήμους όσοι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί έχουν μεταταχθεί οριστικά σε σωφρονιστικά καταστήματα και σε υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στη Δημοτική Αστυνομία επιστρέφουν:

  • Όσοι δεν θα αιτηθούν την παραμονή τους στην Ελληνική Αστυνομία και εφόσον υποβάλλουν αίτηση για επιστροφή στους δήμους, στους οποίους ανήκαν οργανικά πριν από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.
  • Πρώην δημοτικοί αστυνομικοί οποιουδήποτε κλάδου, οι οποίοι  είτε δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη/μεταφορά, είτε δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες κατάταξης και εφόσον υποβάλλουν αίτηση για επιστροφή στους δήμους στους οποίους ανήκαν οργανικά, πριν από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας

Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί να μην επανασυσταθεί Δημοτική Αστυνομία, όσοι κατείχαν θέσεις δηµοτικών αστυνομικών κατατάσσονται σε συνιστώµενες προσωποπαγείς θέσεις άλλων υπηρεσιών των οικείων Δήµων, µε βάση τα τυπικά τους προσόντα.

Αφού αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας, ο νόμος προβλέπει και τη στελέχωση φορέων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών (νοµικά πρόσωπα, Αποκεντρωμένες ∆ιοικήσεις, Περιφερειακές Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής και Γραφεία Ασύλου κ.λπ.) και ακολούθως σε κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου.

Σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο, τις θέσεις αυτές θα στελεχώσουν:

  • όσοι δεν επιθυµούν να επιστρέψουν σε ανασυσταθείσες θέσεις της ∆ηµοτικής Αστυνομίας στους οικείους ∆ήµους.
  • όσοι, από όσους εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον να καταλάβουν θέσεις στην Ελληνική Αστυνομία, δεν επιλεγούν βάσει των προκαθορισθέντων κριτηρίων για την κατάληψη µίας εκ των 350 θέσεων στην περίπτωση που το πλήθος των σχετικών αιτήσεων υπερβαίνει τον ανωτέρω προβλεπόµενο αριθµό και
  • οι πρώην δηµοτικοί αστυνομικοί που είτε δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη /μεταφορά είτε δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του νόµου και εµπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 14, και δεν επιλέγουν να καταλάβουν την αρχική οργανική τους θέση που ανασυστήθηκε.

3 σχόλια :

giorgos kio είπε...

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΕΣ ΜΙΛΑΜΕ ΤΕΛΙΚΑ...

pipis είπε...

ας δώσουν το δικαίωμα σε υπαλλήλους τού εκάστοτε δήμου να κάνει μετάταξη στην δημοτική αστυνομία και όχι με το πλαφόν τον 34 άλλα τον 40 διότι μόνιμο προσωπικό έχει να πάρει ο κάθε δήμος μια δεκαετία τώρα..

Τζων Χάλαρης είπε...

Αν ήθελαν να ανασυστήσουν τη Δημοτική Αστυνομία πραγματικά θα επέστρεφαν όλοι (3500) Δημοτικοί Αστυνομικοί. Αυτό που γίνεται είναι τσίρκο και η πρόβλεψη για μετάταξη 35ρηδων και 40ρηδων ανορθόγραφων υπαλλήλων των Δήμων είναι καραγκιοζηλίκι. Να δούμε πώς θα καταλήξει αυτή η έρμη η Υπηρεσία....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...