Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Δήμος Θεσσαλονίκης: Επιστρατεύει σεκιούριτι κατά των βανδάλων στη νέα παραλία

Η παρουσία φυλάκων κρίνεται επιβεβλημένη, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες


Της Βαρβάρας Ζούκα

Στη λύση της πρόσληψης εταιρείας σεκιούριτι προσανατολίζεται ο δήμος Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά του να αποτρέψει πιθανούς νέους βανδαλισμούς στον πολύπαθο χώρο του αναπλασμένου παραλιακού μετώπου της πόλης.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα που άνοιξε για το κοινό, η νέα παραλία βρέθηκε στο στόχαστρο ασυνείδητων πολιτών, με αποτέλεσμα το χαρακτηρισμένο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής ως το καλύτερο δημόσιο έργο της τελευταίας πενταετίας ήδη να παρουσιάζει έντονα σημάδια φθοράς. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά, από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης θα προκηρυχθεί μέσα στο προσεχές διάστημα διαγωνισμός, ύψους περίπου 30.000 ευρώ, για την ανάθεση του έργου που αφορά στη φύλαξη των κτιρίων, καθώς και του υπαίθριου χώρου της νέας παραλίας.

Από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της διεύθυνσης Κατασκευών και Συντήρησης Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, η παρουσία φυλάκων κρίνεται επιβεβλημένη στο τμήμα του παραλιακού μετώπου από τον Λευκό Πύργο μέχρι και το ύψος του Μεγάρου Μουσικής.
Οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, μετά την πληθώρα των περιστατικών με βανδαλισμούς που καταγράφηκαν στη νέα παραλία, θεωρούν απολύτως αναγκαία τη φύλαξη του χώρου σε καθημερινή βάση, τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις αργίες κατά τις βραδινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 10.00 το βράδυ μέχρι τις 6.00 το επόμενο πρωί. «Η παρουσία φυλάκων είναι απαραίτητη και πρέπει να είναι εμφανής με στόχο την αποτροπή βανδαλισμών και κλοπών», τονίζεται μεταξύ άλλων στην εισήγηση που συνέταξε η Διεύθυνση Κατασκευών και Συντήρησης Έργων.
Όπως πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, ανάλογη διαδικασία θα γίνει και για τη φύλαξη των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου.

Έργα συντήρησης

Στο μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα και σε παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των φθορών που έχουν προκληθεί στην προσφάτως αναπλασμένη νέα παραλία είτε από ασυνείδητους πολίτες είτε εξαιτίας πλημμελούς συντήρησης του έργου.

Οι παρεμβάσεις θα ενταχθούν στο πλαίσιο ευρύτερης εργολαβίας, ύψους 920.000 ευρώ, που αφορά την εκτέλεση εκτεταμένων εργασιών συντήρησης σε δημόσιους χώρους που σήμερα παρουσιάζουν εικόνα υποβάθμισης με κατεστραμμένες πλάκες στα πεζοδρόμια, προβληματικό φωτισμό και εγκαταλειμμένο πράσινο.

Εξάλλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να παρέμβει για τον καθαρισμό των επιφανειών της νέας παραλίας από τα συνθήματα που έχουν γραφτεί με σπρέι, αλλά και για την εφαρμογή μεθόδων αντιγραφιστικής επάλειψης, που θα λειτουργούν σαν ασπίδα στο μέλλον.

Για τον σκοπό αυτό έχει αποφασιστεί η προκήρυξη διαγωνισμού, ύψους 40.000 ευρώ. Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αυτός αφορά σε εργασίες καθαρισμού γραφιστικών επαλείψεων, αλλά και σε παρεμβάσεις προστασίας με αντιγραφιστική επάλειψη σε δημόσια γλυπτά, σε δημοτικά κτίρια και σε υπαίθριους χώρους που συγκεντρώνουν μεγάλη επισκεψιμότητα.

Άνω Πόλη:  Νέο δίκτυο φωτισμού

Στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής της Άνω Πόλης προσβλέπει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από το έργο που έχει σχεδιάσει για την κατασκευή νέου, υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε κεντρικές αρτηρίες της τρίτης δημοτικής κοινότητας, όπως είναι ενδεικτικά η Ακροπόλεως και η Κλαυθμώνος, καθώς και στο πάρκο Πολυδώρου.

Το έργο προϋπολογίζεται στο ύψος των 740.000 ευρώ και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα περίπου οκτώ μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο, που θα προκύψει έπειτα από διαγωνισμό.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργολαβίας θα κατασκευαστεί νέο υπόγειο δίκτυο δημοτικού φωτισμού σε κεντρικά σημεία της τρίτης δημοτικής κοινότητας και θα εγκατασταθούν φωτιστικά χαμηλής κατανάλωσης. «Στόχος του έργου είναι η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής με την απομάκρυνση πλήθους καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας και τσιμεντοϊστών μεγάλου ύψους σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και η εξοικονόμηση ενέργειας με την εγκατάσταση νέων φωτιστικών τύπου Led, χαμηλής κατανάλωσης», σημειώνεται σε σχετική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων.

Πηγή: www.makthes.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...