Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Ρόδος: Προβληματισμός για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

Προβληματισμός επικρατεί από χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου της Ρόδου αλλά και τους ίδιους τους πρώην δημοτικούς αστυνόμους για το πώς θα επιστρέψουν στο Δήμο από την ΕΛ.ΑΣ. μια και υπέβαλαν αίτηση 33, αριθμός κατώτερος των προσδοκιών για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Σάββας Διακοσταματίου, χθες το μεσημέρι, είχε συνάντηση με τους πρώην δημοτικούς αστυνόμους που υπέβαλαν αίτηση να επιστρέψουν στο Δήμο, κυρίως από την ΕΛ.ΑΣ. όπου είχαν μετατεθεί 68 ενώ ανάμεσά τους είναι και 7 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν είχαν πάει σε κάποια υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι στο Δήμο Ρόδου είχαν μείνει 10 δημοτικοί αστυνόμοι οι οποίοι, όμως, απορροφήθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου και δεν είναι σίγουρο ότι θα θέλουν να επανατοποθετηθούν στη Δημοτική Αστυνομία, εφόσον, βέβαια, ο Δήμος επανασυστήσει την υπηρεσία.

Εκείνο που διαπιστώθηκε από τη χθεσινή, πρώτη, συνάντηση του Αντιδημάρχου με τους πρώην δημοτικούς αστυνόμους, είναι ότι η Κεντρική Διοίκηση με το νόμο έχει αφήσει αρκετά “κενά”, με αποτέλεσμα ουδείς αυτή τη στιγμή να γνωρίζει απολύτως πως θα λειτουργήσει αυτή η υπηρεσία τώρα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός έγκειται στο ότι επειδή αυτοί που υπέβαλαν αίτηση είναι κάτω από 50 άτομα, είναι 33, οι αρμοδιότητες που θα μπορούν να ασκούν περιορίζονται στις 19. Αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, δεν θα μπορούν να ελέγχουν, όπως πριν, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά ούτε και να συνδράμουν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Δηλαδή, από τις αρμοδιότητες «αιχμής» που είχαν παλαιότερα στο Δήμο, απομένουν ο έλεγχος των κοινοχρήστων χώρων, της ελεγχόμενης στάθμευσης, η επιβολή του κανονισμού καθαριότητας, ο έλεγχος στις λαϊκές αγορές και γενικά της εφαρμογής των κανονισμών λειτουργίας, όπως και η φύλαξη της Μεσαιωνικής Πόλης.

Σε περίπτωση που η Δημοτική Αρχή αποφασίσει ότι δεν θα επανασυσταθεί Δημοτική Αστυνομία στο Δήμο, οι αρμοδιότητες θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο σε πέντε-έξι και οι 33 αυτοί πρώην δημοτικοί αστυνόμοι θα απορροφηθούν σε υπηρεσίες του Δήμου που τις ασκούν.

Ο κ. Διακοσταματίου, πάντως, χθες, τους ξεκαθάρισε ότι εφόσον επανασυσταθεί η υπηρεσία «να ξεχάσουν το πριν» και τους τόνισε ότι εκείνο που ζητά είναι «συνεργασία και αποτελεσματικότητα», διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα βρουν τρόπο να λειτουργήσουν.

Ο Αντιδήμαρχος αναμένεται να έχει ακόμα μία συνάντηση μαζί τους και τις επόμενες ημέρες, προφανώς έπειτα από συζήτηση και με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, θα αποφασίσουν ποια πρόταση θα καταθέσουν στο δημοτικό συμβούλιο, εάν δηλαδή θα επανασυσταθεί ή όχι η νευραλγική αυτή υπηρεσία των Δήμων.

Πηγή : www.rodiaki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...