Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Τί θα γίνει αν πάθει κάτι, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων, κάποιος πρώην δημοτικός αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ;

Με αφορμή επιστολή πρώην δημοτικού αστυνομικού που επέλεξε να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες από μια νέα θέση στο Σώμα της Αστυνομίας ( ΕΔΩ ), το bloko.gr αποτάθηκε σε πηγές του αρχηγείου και της ΓΑΔΑ και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν έχει πουθενά άδικο ο συντάκτης της επιστολής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις ... 11 Μαΐου που έγινε η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας με το νόμο 4325/2015, δεν έχει βγει ή εκδοθεί καμία απολύτως διευκρινιστική εγκύκλιος που να καθορίζει ρόλους και αρμοδιότητες. Συνέπεια αυτής της ... "παράβλεψης", είναι οι 152 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί της ΓΑΔΑ που δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στις τάξεις του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ και οι άλλοι περίπου τόσοι στην υπόλοιπη χώρα, να είναι ουσιαστικά οι γλάστρες των τμημάτων, όπως ήταν ο εύστοχος παραλληλισμός του συντάκτη της επιστολής.

Από τους 65 πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που είναι τοποθετημένοι σε αστυνομικά τμήματα της Αθήνας, όπως επίσης μάθαμε, οι μισοί διατίθενται σε καθήκοντα περιορισμού του παρεμπορίου και οι υπόλοιποι μισοί, ακολουθούν σε περιπολίες τους συναδέλφους τους αστυνομικούς, ως ... απλοί παρατηρητές. Δηλαδή κάτι σαν αξεσουάρ!

Στην ερώτηση ωστόσο του bloko.gr τί θα γίνει εάν κάποιος πρώην δημοτικός αστυνομικός τραυματιστεί ή του συμβεί κάτι άλλο κατά την άσκηση καθηκόντων μη προσδιορισμένων και συνεπώς αυθαίρετων όπως είναι αυτά που καλείται να εκτελέσει, η απάντηση που λάβαμε ήταν η ... σιγή ιχθύος. Κανείς δεν ξέρει ποιος, αν και γιατί θα είναι υπόλογος, ουδείς γνωρίζει τί θα πρέπει να γίνει με τον ίδιο ως θύμα.

Θα πρέπει όπως ομονοείται, να εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών εγκύκλιος, ούτως ώστε να καθοριστεί καθηκοντολόγιο, αρμοδιότητες, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Και πότε θα γίνει αυτό; Μάλλον μετά τις εκλογές και μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.    

Θυμίζουμε τις βασικές προβλέψεις του νόμου

Με το άρθρο 19 του συγκεκριμένου νόμου καταργούνται οι 1542 θέσεις που συστάθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία όταν καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία και αυτοδικαίως επανασυστήνονται οι θέσεις και οι κλάδοι ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας. Εξαιρούνται όσοι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί έχουν μεταταχθεί οριστικά σε σωφρονιστικά καταστήματα και σε υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι επιστρέφουν στη Δημοτική Αστυνομία:
  • Όσοι δεν θα αιτηθούν την παραμονή τους στην Ελληνική Αστυνομία και εφόσον υποβάλλουν αίτηση για επιστροφή στους δήμους στους οποίους ανήκαν οργανικά πριν από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.

  • Πρώην δημοτικοί αστυνομικοί οποιουδήποτε κλάδου, οι οποίοι είτε δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη/μεταφορά, είτε δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες κατάταξης και εφόσον υποβάλλουν αίτηση για επιστροφή στους δήμους στους οποίους ανήκαν οργανικά, πριν από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας

4 σχόλια :

John Rambo είπε...

Αυτα τα λεγαμε κ τον καιρο που ημασταν 1500!! Τωρα που ειστε 300, κλαψτα χαραλαμπε...

Kostas είπε...

Τα καθήκοντά τους ορίζονται σαφώς με την παράγραφο 1γ του άρθρου 19 του Ν. 4325/ 2015 (σχετική και η παράγραφος 3 του άρθρου 8 του Ν.4249/2014) και δεν μπορεί να απασχολούνται άλλως.
Και αυτό ανεξάρτητα από την παράγαρφο 1δ του ιδίου άρθρου της οποίας το πρώτο εδάφιο προβλέπει ΔΥΝΗΤΙΚΕΣ ρυθμίσεις.

Mακης Δημακης είπε...

Ραμπο αμα θελεις να τιμας τον τιτλο σου να μην φοβασαι αλλιως ο τιτλος της μαημους θα σου ανηκει παντοτινα....

John Rambo είπε...

Φιλε μακη Ο ραμπο επιστρεφει Παντα καλυτερος κ πιο επικινδυνος...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...