Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Δήμος Θεσσαλονίκης 200.000 κλήσεις προίκα από τον Β. Παπαγεωργόπουλο

Στο κυνήγι της είσπραξης 10 εκατ. ευρώ ρίχνεται το οικονομικό επιτελείο - Ραβασάκια σε 130.000 πολίτες που υπολογίζεται ότι έχουν ανεξόφλητες κλήσεις

Της Βαρβάρας Ζούκα

Διακόσιες χιλιάδες κλήσεις για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ξεχασμένες από την περίοδο της δημαρχίας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αλλά και από ακόμη πιο παλιά, βρέθηκαν στοιβαγμένες στα ντουλάπια και στα συρτάρια των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη μετά και τη σχετική εντολή που έλαβε από το ελεγκτικό συνέδριο ξεκινά κυνήγι για την είσπραξη των προστίμων, τα οποία υπολογίζεται ότι αγγίζουν το συνολικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα πρόκειται για πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο από το 1993 μέχρι και το 2010.

ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σε αυτό το πλαίσιο ο δήμος Θεσσαλονίκης σκοπεύει να στείλει ραβασάκια στους περισσότερους από τους 130.000 πολίτες που υπολογίζεται ότι έχουν ανεξόφλητες κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας από παρελθόντα έτη. Ήδη τα πρώτα ειδοποιητήρια άρχισαν να φτάνουν μαζικά, προκαλώντας ανησυχία στους παραλήπτες τους, ενώ πολλά περισσότερα αναμένεται να αποσταλούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

“Είναι μία κατάσταση που μας έχει προβληματίσει πολύ. Ασφαλώς δεν είναι ευχάριστο για κανέναν μας να καλούμε τους πολίτες εν έτει 2015 και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης να εξοφλήσουν κλήσεις που πηγαίνουν πίσω, σε ένα βάθος ακόμη και εικοσαετίας”, παρατήρησε η κυρία Ρανέλλα.

Όπως σημείωσε η ίδια, ο δήμος Θεσσαλονίκης στην πραγματικότητα δεν έχει καμία άλλη επιλογή, καθώς η υποχρέωσή του να διεκδικήσει την είσπραξη των ποσών αυτών απορρέει και από ρητές επισημάνσεις του ελεγκτικού συνεδρίου έπειτα από κατασταλτικό έλεγχο που διενήργησε.

Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στον κεντρικό δήμο, πρέπει να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες για τη βεβαίωση και την είσπραξη των προστίμων αυτών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής τους μετά την παρέλευση εικοσαετίας. “Η μη κίνηση όλων των αναγκαίων διαδικασιών για την είσπραξη των ποσών αυτών, όπως μας έγινε γνωστό από το ελεγκτικό συνέδριο, συνιστά ποινικό αδίκημα”, ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου του δήμου Θεσσαλονίκης.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ

Αγκάθι για τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί η διασταύρωση των στοιχείων των οφειλετών, καθώς πολύ συχνά απαιτείται αντιπαραβολή με τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών και με τις εφορίες.

“Έχουμε συστήσει ένα ειδικό συνεργείο που ασχολείται αποκλειστικά με την υπόθεση αυτή. Μέχρι και τώρα έχει γίνει το ξεκαθάρισμα για την περίοδο από το 1993 έως και το 1996 και ευελπιστούμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια”, υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Στις δυσκολίες του εγχειρήματος αναφέρθηκε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Δημόσιας Τάξης Λευτέρης Κιοσέογλου. “Δυστυχώς με τα στοιχεία των πινακίδων τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας δεν μπορούμε να βρίσκουμε τον κάτοχο του αυτοκινήτου, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι συνδεδεμένες on line με τις υπηρεσίες της διεύθυνσης Μεταφορών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση του κράτους, όταν ακόμη δεν έχουμε δώσει λύσεις στα αυτονόητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κιοσέογλου.

Δημοτική Αστυνομία: Δύο χιλιάδες πρόστιμα την εβδομάδα

Από την επανασύστασή της, πριν από περίπου έναν μήνα, η υπηρεσία δημοτικής αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης κόβει περίπου 2.000 έως 2.500 κλήσεις κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Κιοσέογλου σε απόλυτη προτεραιότητα τέθηκε η αποκατάσταση της τάξης σε κομβικούς οδικούς άξονες της πόλης, όπως στη Βασιλίσσης Όλγας, στην Τσιμισκή και στη λεωφόρο Νίκης, από όπου διέρχονται σε καθημερινή βάση χιλιάδες οδηγών.


“Εμείς δεν θέλουμε η δουλειά μας να έχει το χαρακτήρα πυροτεχνήματος. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την καλή εικόνα στο κέντρο της πόλης και για το λόγο αυτό θα επιμείνουμε στους ελέγχους μας για την αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης και του διπλοπαρκαρίσματος”, τόνισε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Δημόσιας Τάξης.

Συγχρόνως, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, θα οργανώνονται στοχευμένες επιχειρήσεις και σε άλλους κομβικούς άξονες, όπως ενδεικτικά στην Αγίου Δημητρίου, στη λεωφόρο Στρατού, στη Λαμπράκη και στην Κωνσταντινουπόλεως. Ανάλογες επιχειρήσεις σύμφωνα με τον κ. Κιοσέογλου θα αρχίσουν να οργανώνονται σταδιακά και στο δίκτυο των ποδηλατόδρομων, που πολύ συχνά καταπατάται από ασυνείδητους οδηγούς.

“Τα χρήματα που θα εισρέουν στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης από τις κλήσεις θα είναι επί της ουσίας ανταποδοτικά και θα επιστρέφουν με τη μορφή έργων στους ίδιους τους πολίτες. Λόγω του ανταποδοτικού χαρακτήρα που θεωρούμε ότι έχει η υπηρεσία αυτή, ζητούμε και να ανοίξουν οι προσλήψεις στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη δύναμη της δημοτικής αστυνομίας”, σημείωσε ο κ. Κιοσέογλου.

Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα η δημοτική αστυνομία δεν θα περιορίζεται πλέον στη βεβαίωση παραβάσεων, αλλά θα προχωρά και στην αφαίρεση πινακίδων από τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα. “Σήμερα η υπηρεσία έχει στη διάθεσή της δύο περιπολικά οχήματα. Άμεσα αναμένουμε κι άλλα δύο οχήματα και τότε θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε το σχεδιασμό αυτό”, εξήγησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Δημόσιας Τάξης, ο οποίος ζήτησε ακόμη να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την ελληνική αστυνομία για την αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...