Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Περί προσωπικής διαφοράς

Γράφει, αποκλειστικά για το dimastin.gr, ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος Θαλής Μέλφος

Μερικές διευκρινήσεις για την υπερβάλλουσα μείωση (με αφορμή την πράξη 122/2015 του Ι’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου)

Με την πράξη 122/2015 του Ι’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε ότι οι υπάλληλοι που μετατάσσονται σε άλλη υπηρεσία δικαιούνται να λαμβάνουν τη διαφορά από τη μείωση των αποδοχών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και στη νέα τους θέση (υπερβάλλουσα μείωση), κατ’ εφαρμογή της αρχής της ισότητας, η οποία επιβάλλει να αμείβονται με ίσες απολαβές υπάλληλοι που παρέχουν την ίδια υπηρεσία. 

Η απόφαση είναι αναμφίβολα πολύ θετική, γιατί ανατρέπει τη μέχρι τώρα αντίθετη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πράξη 135/2015 του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο Ι’ Τμήμα), σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση μετάταξης χανόταν η υπερβάλλουσα μείωση. Αυτή η αντίθετη νομολογία ήταν η αιτία της μη χορήγησης της υπερβάλλλουσας στους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς που έχουν μεταταγεί σε άλλες θέσεις, ακόμη και σε αυτούς που επέστρεψαν στους Δήμους με την επανασύσταση. 

Για να μην υπάρχουν όμως παρανοήσεις, θα πρέπει να διευκρινισθεί το εξής: Όπως συμβαίνει με κάθε δικαστική απόφαση, έτσι και η συγκεκριμένη ισχύει μόνο για τους υπαλλήλους τους οποίους αφορά και δεν επεκτείνεται αυτοδίκαια σε όλους όσους έχουν παρόμοιο πρόβλημα. Εννοείται όμως ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα πολύ ισχυρό δεδικασμένο για όσους θελήσουν να διεκδικήσουν τη χορήγηση της υπερβάλλουσας. Το θέμα είναι πώς μπορεί να γίνει αυτό. 

Εδώ υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις:

1. Υπάρχουν ορισμένες υπηρεσίες (π.χ. Δήμοι) οι οποίες καταβάλουν την υπερβάλλουσα στους μεταταγέντες, ή τουλάχιστον την κατέβαλαν ώσπου να αρνηθεί ο αρμόδιος επίτροπος τη θεώρηση των ενταλμάτων πληρωμής. Εφόσον συμβεί αυτό, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

  • Το πρώτο ενδεχόμενο είναι η υπηρεσία του υπαλλήλου να επανυποβάλει το ένταλμα στον επίτροπο, όπως έχει δικαίωμα να πράξει αν διαφωνεί με την άποψή του. Αν υπάρξει επανυποβολή του εντάλματος πληρωμής, ο επίτροπος είναι υποχρεωμένος είτε να το θεωρήσει, είτε, αν εξακολουθεί να διαφωνεί (όπως είναι το πιθανότερο), να στείλει την υπόθεση στο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα. Στο Κλιμάκιο δεν καλείται ο υπάλληλος, ο οποίος θα πρέπει να ενδιαφερθεί ο ίδιος για την πορεία της υπόθεσης, ώστε να υποβάλει, αν θέλει, υπόμνημα με τις απόψεις του. Η απόφαση του Κλιμακίου κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο. Αν η απόφαση είναι υπέρ του υπαλλήλου, δεν έχει λόγο να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Αν όμως είναι αρνητική, μπορεί να ασκήσει αίτηση ανάκλησης μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της πράξης ενώπιον του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επικαλούμενος την παραπάνω απόφαση.
  • Η δεύτερη εκδοχή είναι η υπηρεσία του υπαλλήλου να μην επανυποβάλει το ένταλμα στον επίτροπο, αποδεχόμενη ουσιαστικά την άποψή του. Αν συμβεί αυτό, είναι βέβαιο ότι η υπηρεσία θα ζητήσει επιπλέον από τον υπάλληλο να επιστρέψει τα χρήματα που έχει ήδη λάβει. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο υπάλληλος μπορεί να ασκήσει αίτηση θεραπείας απευθυνόμενη στην υπηρεσία του κατά της απόφασης επιστροφής των χρημάτων, επικαλούμενος και πάλι την παραπάνω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2. Άλλες υπηρεσίες (π.χ. υπουργείο Οικονομικών) εξαρχής δεν κατέβαλαν την υπερβάλλουσα στους μεταταγέντες πΔΑ. Σ’ αυτήν την περίπτωση η λύση είναι η υποβολή αιτήματος για τη χορήγησή της και, σε περίπτωση άρνησης, η προσφυγή στα δικαστήρια.

Θέλω να πιστεύω ότι μετά την παραπάνω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα υπάρξει κάποια εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ανάλογη με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2/3057/ΔΕΠ/23.3.2015 εγκύκλιο που εκδόθηκε όταν είχε βγει η προηγούμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά με αντίθετο περιεχόμενο, με την οποία θα ανακαλείται η προηγούμενη εγκύκλιος και θα δίνεται εντολή για την καταβολή της υπερβάλλουσας σε όλους τους μεταταγέντες, ώστε να μην χρειαστούν δικαστικές ή άλλες προσφυγές. Αν συμβεί αυτό, θα μένει μόνο το θέμα των αναδρομικών, για τα οποία πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να δοθούν χωρίς δικαστήριο. 

Προς το παρόν πάντως, καλό θα είναι όλοι να έχουν το νου τους, καθώς, λόγω της προηγούμενης αντίθετης νομολογίας, υπάρχουν πολλές αρνήσεις επιτρόπων να θεωρήσουν τα εντάλματα, όπως και πολλές αρνητικές πράξεις του Κλιμακίου. Είναι απαραίτητο επομένως οι θιγόμενοι να ασκήσουν τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα εντός των νόμιμων προθεσμιών για να μη χάσουν τα χρήματά τους. 

Πηγή: Dimastin.gr

2 σχόλια :

jackal είπε...

Τι αιτήματα κ μπούρδες? Έχουν γίνει αιτήματα τουλάχιστον στον Δήμο Αθηναίων κ η απάντηση ήταν αρνητική. Κατευθείαν δικαστήριο να δοθούν αναδρομικά κ της Ελ.Ας που ισχύει η μετάταξη του μητσοτάκη. Δε τους χαρίζουμε τίποτα. Ούτε ένα ευρώ! Ξεφτίλα αστυνομικός στην Ελ.Ας ή στο Δήμο για 660 ευρώ να παν να πνιγούν!

Φου-Δου είπε...

Ζήτησα, με γραπτό αίτημα προς το τμήμα μισθοδοσίας του δήμου όπου εργάζομαι, να αρχίσουν και πάλι να μου καταβάλλουν την "Υπερβάλλουσα Μείωση" -μαζί με αναδρομικά απ' το Μάιο -οπότε και μου την "έκοψαν" και πήρα την απάντηση ότι δε μπορούν να μου δώσουν φράγκο, αν δεν πάρουν Εγκύκλιο από το υπουργείο, η οποία να ανακαλεί την προηγούμενη, με την οποία "κόπηκε". Ίσως θα επιτάχυνε την έκδοση νέας εγκυκλίου για επιστροφή των χρημάτων μας, αν κάνανε όλοι από ένα αίτημα στο αντίστοιχο τμήμα της υπηρεσίας τους και αν τα τμήματα μισθοδοσίας κάθε υπηρεσίας, προωθούσαν τα αιτήματα στο αντίστοιχο υπουργείο. Καλή η γκρίνια, αλλά αν δε "σηκώσουμε σκόνη", να γίνει λίγος θόρυβος, μην περιμένουμε να αλλάξει κάτι... Από έναν ολόκληρο δήμο, μόνο εγώ ζήτησα τα λεφτά μου. Οι άλλοι όλοι, "τσαμπουκαλεύονται" στις μεταξύ μας συζητήσεις, αλλά από πράξεις....... Προτιμάνε να βγάλει κάνας άλλος το φίδι απ' την τρύπα.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...