Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Τι αναφέρει ο κ. Κ. Παληοκαρύτης (μέλος Δ.Σ. της Π.Ο.Υ.Ε.Φ.) σχολιάζοντας στο dimastin.gr ερώτηση συναδέλφου Δ.Α. για την επικείμενη επιστροφή (μέσω διάταξης που εμπεριέχεται στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ) των π.Δ.Α. των Κ.Κ. στις υπηρεσίες τους

Διαβάστε την ερώτηση του συναδέλφου Δ.Α. που διατυπώθηκε στα σχόλια αυτής της ανάρτησης :

- Μ.Α: κ.Παληοκαρύτη, θα θέλατε να μας πείτε την άποψη για το θέμα της επιστροφής των πρώην δημοτικών αστυνομικών που τώρα υπηρετούν στα κκ και πάλι πίσω στην δημοτική αστυνομία; Και επιπρόσθετα αν αυτή συμφωνεί και με την επίσημη άποψη της ΠΟΕΥΦ.
Η δική μου είναι ότι πρέπει να τους επιτραπεί να φύγουν χθες.
Ευχαριστώ

Και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απάντηση-τοποθέτηση του κ. Παληοκαρύτη στα σχόλια της ίδιας ανάρτησης :

Ο κ. Κώστας Παληοκαρύτης
- Κύριε M A. είμαι μέλος της ΠΟΥΕΦ και μέλος του ΔΣ αυτής.
Οι απόψεις και οι αποφάσεις του ΔΣ της ΠΟΥΕΦ λαμβανονται συλλογικά και εκφράζονται μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις και τα έγγραφα που φέρουν τη σφραγίδα της και υπογράφονται από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του ΔΣ καθώς επίσης και από τις δημόσιες τοποθετήσεις που γίνονται με την επίκληση της ιδιότητας ως μέλος του ΔΣ της ΠΟΥΕΦ.

Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε εδώ εκφράζω καθαρά τις προσωπικές μου απόψεις και δεν μιλώ εκ μέρους του ΔΣ της ΠΟΥΕΦ.

Οι απόψεις μου ωστόσο δεν μπορεί παρά να είναι συνυφασμένες με την επαγγελματική μου ιδιότητα ως Εξωτερικός Φρουρός και την πρότερη συνδικαλιστική μου δράση και στάση.
Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι κακώς διαλύθηκε όταν διαλύθηκε η Δημοτική Αστυνομία. Όταν όμως έγινε αυτό από την τότε κυβέρνηση και υπό τις ευλογίες των Ευρωπαίων εταίρων μας, η Εξωτερική Φρουρά και γενικότερα οι υπηρεσίες των Καταστημάτων Κράτησης οι οποίες πολύ περισσότερο τότε, αλλά ακόμη και τώρα ταλανίζονταν και ταλανίζονται από έλλειψη προσωπικού, στάθηκαν αρωγοί στο εργασιακό σας δράμα και απορρόφησαν ένα μεγάλο κομμάτι των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών. 

Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η απορρόφηση δεν έγινε χωρίς "παραχωρήσεις", αφού υπήρχαν πάμπολα εμπόδια και κυρίως το όριο ηλικίας το οποίο απειλούσε να αφήσει πολλούς εξ υμών εκτός εργασίας. Η Ελληνική Αστυνομία ήταν κάθετη ως προς το θέμα αυτό και μόνο με δικές μας πιέσεις καταφέραμε να αλλάξουμε το όριο - μάλιστα δύο φορές - προς τα πάνω, ώστε να βρούνε εργασιακή στέγη όσο το δυνατόν περισσότεροι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί. 

Αυτό βέβαια απαιτούσε και τη σύμφωνη γνώμη της επονομαζόμενης Task Force δηλαδή των εκπροσώπων τεχνοκρατών της Τρόικα που είχαν εγκατασταθεί στα υπουργεία. Μετά πολλών κόπων καταφέραμε να αποσπάσουμε τη σύμφωνη γνώμη και των υπηρεσιακών παραγόντων και μέσω αυτών και του κλιμακίου της Task Force, παρόλο που έδειχναν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Το εγχείρημα επιχειρούνταν για πρώτη φορά και έπρεπε να περατωθεί μέσα σε ασφυκτικές ημερομηνίες και για το λόγο αυτό ήταν αναπόφευκτα κάποια λάθη και κάποιες παραλήψεις, που πολλά από αυτά στην πορεία του χρόνου διορθώθηκαν και κάποια άλλα βαίνουν προς επίλυση και βρίσκονται στην τελική ευθεία. 

Ως ΠΟΥΕΦ λειτουργήσαμε και εργαστήκαμε σε όλες τις παραπάνω φάσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε όλο αυτό το εγχείρημα να έχει επιτυχία και να γίνει ομαλά και κατόπιν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των νέων συναδέλφων Εξωτερικών Φρουρών.

Λυπάμαι πολύ που μετά από όλον αυτόν τον καιρό κάποιοι από τους συναδέλφους μας τους οποίους εγώ θεωρώ Εξωτερικούς Φρουρούς, παραμένουν κατά δήλωσή τους και αυτοχαρακτηρίζονται ως "πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί". 

Παρόλα αυτά από τη θέση μου θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό σύμφωνα με τις δυνάμεις μου για να εξασφαλίσω τα δικαιώματά τους ως υπαλλήλων της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης.

Πέραν αυτού, η παραμονή σας ή όχι στις υπηρεσίες των Καταστημάτων Κράτησης δεν είναι απόφαση που λαμβάνεται από οποιοδήποτε συνδικαλιστικό φορέα αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ως Εξωτερικός Φρουρός, ως υπάλληλος των Καταστημάτων Κράτησης και ως συνδικαλιστής του συγκεκριμένου χώρου δεν θα πάψω να φωνάζω σε όλους τους τόνους και όσο πιο ηχηρά μπορώ, ότι ο χώρος των Καταστημάτων Κράτησης πέραν των άλλων προβλημάτων, μαστίζεται από έλλειψη προσωπικού. 

Η ενδεχόμενη αποχώρηση των ενταγμένων πλέον "πρώην Δημοτικών Αστυνομικών" στις υπηρεσίες των Καταστημάτων Κράτησης "χθες" όπως λέτε εσείς, θα δημιουργήσει τεράστια κενά ασφάλειας στα Καταστήματα Κράτησης, τα οποία είναι αδύνατον υπό τις παρούσες συνθήκες και χωρίς καμία πρόβλεψη να αντιμετωπισθούν, πράγμα το οποίο άλλωστε τόνισα μεταξύ άλλων και στην δημόσια τοποθέτησή μου σε επιτροπή της Βουλής στην οποία είχα παραστεί ως μέλος του ΔΣ της ΠΟΥΕΦ.

Αυτή είναι η θέση μου επί του θέματος και για όσους βιαστούν να με κατηγορήσουν γι' αυτή, ας αναλογιστούν πώς σκέφτονται και πώς λειτουργούν από τη δικιά τους πλευρά. Δηλαδή χωρίς να σκεφτούν τις ανάγκες του χώρου στον οποίο βρίσκονται και εργάζονται και χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν την τωρινή τους επαγγελματική ιδιότητα και τους τωρινούς τους συναδέλφους αξιούν να αποχωρήσουν άμεσα, βυθίζοντας τον εργασιακό τους χώρο σε περιπέτειες οι οποίες αφορούν τόσο την εσωτερική ασφάλεια, όσο και ίδια τη φυσική ακεραιότητα των τωρινών συναδέλφων τους αλλάζοντας προς το χειρότερο την εργασιακή τους κατάσταση.

Παληοκαρύτης Κωνσταντίνος 
Εξωτερικός Φρουρός ΤΕΦ ΕΚΚΝ Βόλου 

10 σχόλια :

ΚΩΣΤΑΣ Π. είπε...

Όχι ότι έχω πρόβλημα, αλλά θα προτιμούσα προ της αναδημοσίευσης της απάντησής μου σε αναγνώστη σας να είχα ερωτηθεί.
Έτσι κι αλλιώς θα έδινα τη συγκατάθεσή μου.

Παληοκαρύτης Κωνσταντίνος
Εξωτερικός Φρουρός ΤΕΦ ΕΚΚΝ Βόλου

Mike Αllagio είπε...

κ. Παλυοκαρύτη
Σας ευχαριστώ για την ξεκάθαρη απάντηση η οποία σας τιμά.Σας ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω σκοπό ούτε να έρθω σε αντιπαράθεση αλλά ούτε να σας προσβάλλω και σας δηλώνω ότι είμαι ΔΑ που επέστρεψα από την ΕΛΑΣ. Θα ήθελα όμως να σας τονίσω κάποια πράγματα για να αιτιολογήσω τη θέση μου και να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα:
1ον. Το όριο ηλικίας δεν πιέσατε να αλλάξει για να εξυπηρετηθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί που πιθανόν να έμεναν άνεργοι αλλά για να γεμίσουν οι κενές θέσεις εργασίας των κκ και να εξυπηρετηθούν οι εκεί συνάδελφοί σας στα δίκαια εργασιακά τους αιτήματα και πολύ καλά κάνατε. Αν θέλατε να υπερασπιστείτε τους δημοτικούς θα βγαίνετε στους δρόμους μαζί μας ενάντια στην κατάργηση του κλάδου.
2ον. Λέτε ότι την απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση αλλά νωρίτερα είπατε ότι η πίεση της ΠΟΕΥΦ έπαιξε καθοριστικό ρόλο ακόμα και στη task force για να έρθουν στα κκ οι δημοτικοί αστυνομικοί. Εγώ το εκλαμβάνω ότι οι προσβάσεις σας τόσο στην τότε όσο και στην τωρινή κυβέρνηση είναι τόσο ισχυρές που θα γίνει αυτό που εσείς επιθυμείτε.
3ον. Μιλάτε για αποκατάσταση αδικιών και μάλιστα υποστηρίζετε ότι κακώς διαλύθηκε η δημοτική αστυνομία. Τώρα λοιπόν που αποκαθίσταται η δικαιόσυνη και επανασυστίνεται αντί να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πρώην ΔΑ να επιστρέψουν(που για μένα έπρεπε να είναι υποχρεωτική για όλους και από όλους τους φορείς η επιστροφή) αποκλείονται ορισμένες κατηγορίες. Διορθώνουμε λοιπόν την αδικία με μια νέα ακόμα μεγαλύτερη ίσως.
4ον. Μιλάτε για "παράχωρήσεις" που έγιναν για να έρθουν οι ΔΑ στα κκ. Θέλετε να μας πείτε τι εννοείτε; Το μόνο που μπορώ εγώ να φανταστώ είναι οι σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν πέσει στην αντίληψη μου "παραχωρήσεις" παλιών υπαλλήλων των κκ αμέσως μετα την άφιξη των ΔΑ σε υπηρεσίες εκτός κκ και βουλευτικά γραφεία.
5ον. Όπως ο δικός σας κλάδος έτσι και όλοι σχεδόν οι κλάδοι του δημοσίου έχουν τρομερές ελλείψεις. Οι ΔΑ εκπαιδεύτηκαν 8 μήνες για να ασκήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα και βιαίως και υποχρεωτικά μετακινήθηκαν στα κκ υπό το φάσμα της ανεργίας. Και σας παρακαλώ μην μου πείτε για την 20ήμερη εκπαίδευση που έγινε σε έσας.
6ον. Δεν ξέρω αν η αποχώρηση των ΔΑ(γιατί εγώ τους θεωρώ ακόμα ΔΑ) από τα κκ δημιουργήσει τεράστια κενά ασφαλείας αλλά η απουσία τους από την δημοτική αστυνομία δημιουργεί τεράστια φαινόμενα αναρχίας όσων αφορά παρκάρισμα και ΚΥΕ ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.
7ον. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις τραγικές αποφάσεις και χειρισμούς του θέματος των απολύσεων της τότε κυβέρνησης. Αν υπήρχε πίεση ας είχαν απολύσει τα δικά τους παιδιά και ας βρίσκαν τρόπο να καθαρίσουν άμεσα τους επίορκους και τα πλαστά πτυχία.

Αλλαγιώτης Μιχάλης
Δημοτικός Αστυνομικός Θεσσαλονίκης

ΚΩΣΤΑΣ Π. είπε...

Κύριε Αλλαγιώτη,
Ο γόνιμος διάλογος δεν είναι αντιπαράθεση ούτε προσβάλλει τους συζητητές και τους αναγνώστες τους.
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για καμία κυβέρνηση που απολύει ή που υποβάλλει τους υπαλλήλους της στη βάσανο που υποβληθήκατε εσείς και όλοι εκείνοι οι υπάλληλοι που βγήκαν σε διαθεσιμότητα.
Για το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας σας διαφεύγει ότι αν δεν αυξανόταν τα όρια ηλικίας το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα λάμβανε τον ίδιο αριθμό ατόμων πιθανότατα κατά τι μειωμένο, τα οποία θα αφαιρούνταν από τον αριθμό ατόμων που θα διατίθενται στην Ελληνική Αστυνομία. Οπότε θα έμεναν πολύ περισσότεροι εκτός εργασίας.
Σαφέστατα η πρότασή μας προς την πολιτική ηγεσία η οποία και έγινε δεκτή γιατί είχε προπάντων το στοιχείο της λογικής, ήταν ότι θα μπορούσε να καλυφθεί μέρος των τεράστιων κενών σε προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης με αξιόμαχο προσωπικό το οποίο είχε ήδη υποστεί ανάλογη εκπαίδευση.
Οι τότε συνδικαλιστικοί σας εκπρόσωποι θα μπορούσαν να σας βεβαιώσουν για του λόγου το αληθές, καθώς ήταν σε συχνή επικοινωνία με την ΠΟΥΕΦ εκείνη τη χρονική περίοδο, όπως και για τις προσπάθειες που έγιναν αργότερα με επαφές στην πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε εκείνους που εξαιτίας λάθος εκτίμησης μείνανε εκτός, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη.
Επειδή σέβομαι τη θέση σας όπως και εσείς τη δικιά μου θα ήθελα να μην αφήνετε κακόπιστα και αναπόδεικτα υπονοούμενα, για αποσπάσεις παλαιών υπαλλήλων που έγιναν μετά την έλευση των πρώην συναδέλφων σας. Θα ήθελα να ρωτήσετε αυτούς που σας έδωσαν τις πληροφορίες αυτές εάν υπήρξαν μεταξύ των αποσπάσεων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο εκείνη και πρώην συνάδελφοί σας για θέσεις που προαναφέρατε.
Προς πληροφόρησή σας πάντως οφείλω να σας ενημερώσω ότι όταν ένας βουλευτής αιτηθεί να αποσπαστεί άτομο στο γραφείο του από κάποια υπηρεσία, η απόσπασή του είναι υποχρεωτική εφόσον πληρούνται όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Εξωτερικούς Φρουρούς αλλά για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου.
Θα ξαναπώ ότι ούτε η απόφαση της διάλυσης της Δημοτικής Αστυνομίας, ούτε η επανασύστασή της αποφασίστηκε από συνδικαλιστικούς φορείς αλλά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι αποφάσεις των οποίων δημιουργούν προβλήματα στους εργασιακούς μας χώρους.
Δε θα μπω στη λογική των κοινωνικών αυτοματισμών που θέλει η μία ομάδα εργαζομένων να στρέφεται εναντίον της άλλης καθώς θεωρώ ότι είναι ένα παιχνίδι των κυβερνήσεων που μόνους χαμένους έχει τους εργαζόμενους. Η δικιά μου λογική υπαγορεύει ότι κάθε κίνηση που αφορά ενέργειες αποδυνάμωσης ευαίσθητων υπηρεσιών για την δημόσια ασφάλεια θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη σύνεση, σκεπτικισμό και φειδώ, καθώς το διακύβευμα είναι όχι μόνο η εργασιακή ειρήνη και επάρκεια αλλά ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Με Εκτίμηση,
Παληοκαρύτης Κωνσταντίνος
Εξωτερικός Φρουρός ΤΕΦ ΕΚΚΝ Βόλου

Mike Αllagio είπε...

κ. Παληοκαρύτη
Χαίρομαι που συμφωνούμε σε όλα απόλυτα.
Σας υπενθυμίζω κάτι τελευταίο που ελπίζω πως το γνωρίζετε. Βάση νόμου σε περίπτωση επανασύστασης υπηρεσίας δικαίωμα επιστροφής έχουν όλοι οι πρώην υπάλληλοι της. Εσείς λοιπόν ζητάτε κάτι παράνομο.

Αλλαγιώτης Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Κ. Παληοκαρύτη καλό θα ήταν και εσείς και οι της ΟΣΥΕ να κάνετε και μια γύρα στα ΚΚ, να ρωτησετε και αυτους στους οποίους αναφέρεστε, τι επιθυμούν και να υπερασπιστείτε την άποψη τους. Οι εργαζόμανοι αυτοί εξακολουθούν να ειναι μέλη σας. Αφού είστε τόσο δυνατές συνδικαλιστικές ενώσεις (ΠΟΥΕΦ και ΟΣΥΕ) και καταφέρατε να αλλάξετε αποφάσεις των θεσμών όσων αφορά την ηλικία, δεν πιέζετε λίγο να διορθωθεί αυτό το υπουργείο στο οποίο ανήκουμε όπου ακόμα και τα ψηφισμένα με νόμο θέλουν πάρα πολύ σπρώξιμο για να υλοποιηθούν. Μην καταντήσουμε να ευχαριστούμε για το ψηφισμένο με νόμο δικαίωμα μη ένταξης μας στο ΜΤΠΥ ή την κατάταξη σε νέους βαθμούς επειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης τρέχει σε ρυθμούς χελώνας. Κοινώς καταναλώνετε πάνω απο το μισό του χρόνου σας για τα αυτονόητα.
Το χειρότερο σημείο παρόλα αυτά των όσων λέτε βρίσκεται στην τελευταία σας παράγραφο. Καλώς ή κακώς πριν αποκτήσουμε την ιδιότητα του σοφρωνιστικού υπαλλήλου και του εξωτερικού φρουρού είχαμε την ιδιότητα του δημοτικού αστυνομικού. Κάπου κανετε και αναφορά στον κοινωνικό αυτοματισμό και την εντανίωση μιας ομάδας απέναντι στην άλλη. Θα ήθελα να μου πείτε, κατα πόσο στεναχωρέθηκε κάποιος απο τους συναδέλφους, που προτρέχετε και παρουσιαζετε ως προδωμένους απο τους ανάλγητους πρώην δημοτικους αστυνομικους που θέλουν να φύγουν άμεσα, απο το γεγονός οτι οι νεομεταταχθέντες αυτοί συνάδελφοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους με πολύ μικρότερο μισθό. Νομίζω κανενός το αυτί δεν ίδρωσε απέναντι σε αυτούς τους ανάλγητους δημοτικούς αστυνομικούς οπως τους παρουσιάζετε. Ο λόγος παραίτησης των περισσοτερων απο το ΜΤΠΥ δεν ήταν για να πάνε στα μπουζούκια κύριε Παληοκαρύτη αλλα ηταν για να φτασουν τα 720€ του μισθού τους -σε αυτην την ευαίσθητη κατα τα άλλα υπηρεσια για την δημόσια ασφάλεια- στα 800. Τι γινόταν με την δική μας εργασιακή κατάσταση τότε? Επιλεκτικές εργασιακές καταστάσεις και ανησυχίες?
Ας παλεύατε ΟΝΤΩΣ για άμεσες προσλήψεις, διαφορετικό μισθολόγιο ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ή να κάνατε νομικές κινήσεις ΕΣΕΙΣ σαν σωματεία για την καταβολή προσωπικης διαφοράς και στους νεους συναδέλφους μιας και έχουμε τα ίδια καθήκοντα και χρωστούμενα ρεπό πλεον. Επίσης μην προσπαθείτε να ενοχοποιήσετε αυτούς που επιθυμούν να φύγουν άμεσα και βάζετε εμπόδια επειδή εσείς επαναπαυθήκατε μέχρι να έρθει η δύσκολη ώρα. Ναι κάποιοι θέλουν να φύγουν άμεσα και όχι "άμεσα μετα απο 3-4 χρόνια" αφού γίνουν προσλήψεις με τα δεδομένα του υπουργειου Δικαιοσύνης. Τέλος σας εύχομαι ποτέ να μην δοκιμάσετε λίγο απο διαθεσιμότητα.

ΚΩΣΤΑΣ Π. είπε...

Κύριε Αλλαγιώτη,
Για την οικονομία της συζήτησης θα πω ότι συμφωνούμε σε πολλά, (όχι σε όλα), μόνο που θα υπερθεματίσω στο θέμα των αποστάσεων που αναφερθήκατε για να μην παραμένουν μελανά σημεία.
Οι αποσπάσεις, όπως άλλωστε και οι μεταθέσεις, οπωσδήποτε γνωρίζετε ότι γίνονται σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Οι περισσότερες εξ' αυτών υποβάλλονται στην κρίση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου το οποίο αποτελείται από 3 Υπηρεσιακούς Παράγοντες (Γεν.Διευθυντές και Διευθυντές) και 2 αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων.
Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι πέραν των αιτούμενων αποσπάσεων των ιδίων των υπαλλήλων υπάρχουν και αποσπάσεις οι οποίες γίνονται για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών με εισήγηση ή απόφαση των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και των ιδίων των Υπουργών.
Άλλωστε όπως προείπα, κάποιοι πρώην συνάδελφοί σας και σημερινοί υπάλληλοι των Καταστημάτων Κράτησης ήδη λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τέλος οι αποσπάσεις στα γραφεία πολιτικών κομμάτων και στους βουλευτές όπως είπα προηγουμένως, είναι υποχρεωτικές εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Τέλος θα ήθελα πραγματικά να μου γνωστοποιήσετε τον νόμο στον οποίο αναφέρεστε γιατί όντως δεν τον γνωρίζω.
Παληοκαρύτης Κωνσταντίνος
Εξωτερικός Φρουρός ΤΕΦ ΕΚΚΝ Βόλου

ΚΩΣΤΑΣ Π. είπε...

Κύριε periplanomenos82,
Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, αλλά ή Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κρίση.
Οι προσλήψεις έχουν ανασταλεί εδώ και 6 χρόνια και πλην εκπαίδευσης και νοσοκομείων (κι εκεί ελάχιστες έγιναν), κανένας ή σχεδόν κανένας άλλος κλάδος του δημοσίου δεν προχώρησε σε προσλήψεις.
Οι δε μισθοί συμπιεστήκαν από το 1ο κιόλας μνημόνιο.
Για την ιστορία και μόνο θα σας πω ότι η Εξωτερική Φρουρά μέχρι το 2008 είχε ενισχυθεί με προσωπικό 2 φορες. Το 2009 εκκρεμούσε διαγωνισμός πρόσληψης Εξωτερικών Φρουρών περίπου 250 θέσεων. Με την έλευση της κρίσης ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και το 2011 καταργήθηκαν οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί όπως άλλωστε σε όλο το δημόσιο.
Το 2011 με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό, οι Εξωτερικοί Φρουροί απώλεσαν μεσοσταθμικά το 40% των εισοδημάτων τους.
Έκτοτε οι ενέργειες της ΠΟΥΕΦ οδήγησαν στην εκ νέου πρόβλεψη των 250 θέσεων για την Εξωτερική Φρουρά το 2012, θέσεις που η κυβέρνηση, φρόντισε να καλύψει λόγω αδυναμίας πρόσληψης νέου προσωπικού λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων από την κινητικότητα.
Δυστυχώς δεν ευδοκίμησε το ίδιο και το αίτημά μας για ξεχωριστή μισθολογική πρόβλεψη αφού η Τρόικα απέκλεισε οποιαδήποτε αύξηση μισθολογικού κόστους. Ωστόσο οι συζητήσεις μας με τους αρμόδιους υπουργούς είχαν φτάσει σ' ένα ικανοποιητικό επίπεδό πλην όμως προέκυψαν εκλογές και τώρα πια νέο μισθολόγιο.
Η ΠΟΥΕΦ όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι σήμερα ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματά των Εξωτερικών Φρουρών, προβάλλοντάς τα μέσα από έγγραφα, παραστάσεις σε υπουργούς και βουλευτές ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, παρουσιάσεις στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και παρεμβάσεις σε υπηρεσιακούς και πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες.
Ξέρετε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως άλλωστε και σε άλλα υπουργεία τα "αυτονόητα" για τον εργαζόμενο, για τον υπάλληλο, δεν είναι το ίδιο "αυτονόητα" και για την πολιτική ηγεσία.
Ποιός σας είπε ότι εμείς επιθυμούμε να ξοδεύουμε χρόνο στην επίλυση θεμάτων που έπρεπε κανονικά να μην είχαν καν προκύψει; Αφού προκύπτουν όμως δεν μπορείς να μην ασχοληθείς και να μην αφιερώσεις χρόνο και δυνάμεις.
Προφανώς διαβάσατε λίγο επιπόλαια τα γραφόμενά μου και βιαστήκατε να βγάλετε συμπεράσματα.
Δεν μίλησα για αναλγησία, δεν είπα ότι τα χρήματα είναι πολλά, ούτε είπα ποτέ ότι την άρση της παρακράτησης του ΜΤΠΥ τη ζητήσατε για τα μπουζούκια όπως λέτε. Ίσα -ίσα γι' αυτό προσπαθήσαμε να τελειώσει το θέμα της κατάταξης γι' αυτό ενεργήσαμε να πάψει η παρακράτηση από το ΜΤΠΥ που κακώς γινόταν και να δοθούν αναδρομικά πίσω τα χρήματα και γι' αυτό καταθέσαμε γνωμάτευση των νομικών μας συμβούλων για την διαφορά μείωσης μισθού. Εμείς θεωρούμε ότι οι συνάδελφοί μας πρέπει να απολαμβάνουν αυτά που δικαιούνται και ότι ή προσφορά τους είναι ανεκτίμητη.
Σκεφτείτε τι μου ζητάτε κύριε...
Να συνηγορήσω ενάντια στα συμφέροντα των Εξωτερικών Φρουρών...
Να συνηγορήσω σε μία απόφαση που θα μειώσει τη δύναμη της Εξωτερικής Φρουράς, θα επιδεινώσει το ήδη επιβαρυμένο εργασιακό τους κατεστημένο και θα θέσει σε κίνδυνο τους συναδέλφους μου, κάτι που είναι πέρα από την επαγγελματική και συνδικαλιστική λογική μου.
Εσείς θα το κάνατε ποτέ αυτό;

Mike Αllagio είπε...

κ.Παληοκαρύτη
Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησηςκαθώς δεν έιχα δει το αίτημα ας και σας παραθέτω τη νομοθεσία που ζητήσατε με την ελπίδα ότι αυτό θα πείσει τόσο εσάς όσο και το σωματείο σας να στηρίξει το ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ των δημοτικών αστυνομικών.
Σύμφωνα με την νομολογία του ΣΕ (1291/2003,5022/1995 & 2650/1987) βάσει της οποίας κατ΄ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του άρθρου 106 παράγραφοι 4 & 6 του Συντάγματος, «σε περίπτωση κατάργησης κατεχόμενης από υπάλληλο θέσεως είτε μεμονωμένα είτε δια της καταργήσεως ολόκληρης δημόσια υπηρεσία δύναται ο υπάλληλος να απολυθεί ή να τοποθετηθεί σε άλλη υπηρεσία, σε περίπτωση όμως που η θέση αυτή ή άλλη όμοια κατ ουσίαν προς αυτήν από άποψη αντικειμένου και καθηκόντων συσταθεί εκ νέου εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος , αναβιώνει το δικαίωμα του υπαλλήλου επί της θέσεως αυτής και ταυτόχρονα η υποχρέωση της Διοίκησης να διορίσει ή να τοποθετήσει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στην θέση αυτή τον προαναφερθέντα υπάλληλλο».
Η ανασύσταση λαμβάνει χώρα εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος (που βάσει νομολογίας λογίζεται η διετία)

ΚΩΣΤΑΣ Π. είπε...

Κύριε Αλλαγιώτη,
Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η γνωμοδότηση του ΣτΕ που αναφέρατε παραπάνω αφορά τους Δημόσιους Υπαλλήλους που απολύονται ή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης προηγούμενης κατάργησης της θέσης ή της υπηρεσίας.
Οι πρώην συνάδελφοί σας δεν είναι απολυμενοι αλλά μεταταγμενοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Τέλος παντων, όπως προείπα την απόφαση δεν θα την πάρει κανένας συνδικαλιστικός φορεας.
Η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τη δημοτική αστυνομία και όχι μόνο, αδιαφορώντας για το μέλλον των υπαλλήλων της καθώς μην ξεχνατε ότι τότε ο κλάδος των σχολικών φυλακών και άλλοι δεν απορροφηθήκανε πουθενά με αποτέλεσμα να χάσουν την εργασία τους, η τωρινή κυβέρνηση αποφάσισε να την επανασυστήσει...
Ότι και να πούμε εμείς προφανώς περιττεύει...
Εμείς ως συνδικαλιστές στο συγκεκριμένο χώρο, οφείλουμε να κινηθούμε ώστε να διασφαλίσουμε το εργασιακό καθεστώς και τα δικαιώματα των συναδέλφων μας.
Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη.

Mike Αllagio είπε...

κ.Παληοκαρύτη
Το θέμα δεν είναι ποιος θα πάρει την απόφαση αλλά το ότι δεν θέλετε να καταλάβετε και να σταματήσετε να πιέζετε για την μη επιστροφή των συναδέλφων. Σας εξηγώ λοιπόν και κλείνω εδώ το θέμα γιατί αρχίσαμε να κουράζουμε:η νομολογια του ΣτΕ λεει
"δύναται ο υπάλληλος να απολυθεί ή να τοποθετηθεί σε άλλη υπηρεσία"...
αρα ναι εχουν τοποθετηθει σε αλλη υπηρεσια ομως αν.....
"σε περίπτωση όμως που η θέση αυτή ή άλλη όμοια κατ ουσίαν προς αυτήν από άποψη αντικειμένου και καθηκόντων συσταθεί εκ νέου εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος , αναβιώνει το δικαίωμα του υπαλλήλου επί της θέσεως αυτής και ταυτόχρονα η υποχρέωση της Διοίκησης να διορίσει ή να τοποθετήσει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στην θέση αυτή τον προαναφερθέντα υπάλληλλο"
Ο διάλογος έχει ουσία όταν φτάνουμε μετά την παράθεση των επιχειρημάτων σε ένα λογικό συμπέρασμα. Αυτό που για εσάς δεν έχει καμία σημασία τώρα και μιλάω για την άποψη του σωματείου σας έπαιξε καθοριστική σημασία κατά τα λεγόμενα σας στην μετακίνηση των συναδέλφων στα κκ την περίοδο της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας. Αποφασίστε τελικά τι ισχύει και σταματήστε να κρύβεστε πίσω από ανύπαρκτες προφάσεις. Σας τα εξήγησα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα. Ή δέχεστε τη νομοθεσία ή όχι και συνεχίζετε να έχετε παράνομα αιτήματα για εξυπηρέτηση ύποπτων συμφερόντων. Διαλέξτε και πάρτε.
Ευχαριστώ για τη συζήτηση που είχαμε μέσα από την οποία μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφέρω τα επιχειρήματα μας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...