Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Δ. Νέας Ιωνίας Αττικής: Συνέντευξη με τον υπέυθυνο της Δημοτικής Αστυνομίας

«Μέριμνά μας είναι ο κοινωνικός προσανατολισμός και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας»

Με την ευκαιρία της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, του Δήμου Ν. Ιωνίας, μιλήσαμε με τον υπεύθυνό της, δημοτικό σύμβουλο, κ. Κωνσταντίνο Εξαδάκτυλο, ο οποίος, παρά τον φόρτο εργασίας του, απάντησε στα ερωτήματά μας.

Πιο συγκεκριμένα, με τον κ. Εξαδάκτυλο είχαμε τον διάλογο που ακολουθεί:

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Ποιες είναι οι αρμοδιότητες που έχει η νέα Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Ν. Ιωνίας;

Κωνσταντίνος Εξαδάκτυλος: Επίσημα επαναλειτουργούμε από τον περασμένο Δεκέμβριο! Όμως, δεν είναι τόσο «νέα», όσο μπορεί να θεωρείται η Δημοτική Αστυνομία μας, αφού σαν δομή υπήρχε μέχρι και το 2013! Τότε, κατά τη γνώμη μου, η κατάργησή της έκανε πάρα πολύ μεγάλο κακό στην πόλη, αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτήν, που σε ένα βράδυ έχασαν τη δουλειά τους!

Οι αρμοδιότητές της, λοιπόν, σχετίζονται περισσότερο με την επίβλεψη και βεβαίωση παραβάσεων κ.τ.λ., ο περιορισμός των οποίων βοηθάει σε διάφορα επίπεδα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη!

Συνεπώς, είμαι πολύ χαρούμενος που έγινε η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, κυρίως επειδή είναι από τις πιο χρήσιμες και πιο εποικοδομητικές υπηρεσίες που μπορεί να έχει ένας Δήμος, και ειδικότερα ένας Δήμος που θέλει να έχει κοινωνικό πρόσωπο!

Πολύς κόσμος έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι η Υπηρεσία μας είναι ένας ακόμη «εισπρακτικός» μηχανισμός! Όμως, οφείλω να τονίσω πως η ποιότητα των υπηρεσιών των εργαζομένων σε αυτήν την Υπηρεσία είναι αρίστου επιπέδου, προσφέροντας σπουδαίο κοινωνικό έργο!

Κάθε Ιωνιώτης πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Δημοτική Αστυνομία εξυπηρετεί ανθρώπους ανήμπορους, π.χ. πηγαίνοντας στα σπίτια τους, για να βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής (καθημερινά έχουμε τουλάχιστον δέκα ανάλογες περιπτώσεις) όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν, γιατί έχουν κινητικά προβλήματα ή είναι άρρωστοι, διευκολύνοντάς τους ώστε να διεκπεραιώνουν τις διάφορες εργασίες τους με το Δημόσιο, να λάβουν τη σύνταξή τους κ.τ.λ. . Κι αυτό το προτάσσω, διότι το θεωρώ έργο υψίστης σημασίας!

Επίσης, πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, το 210 2776100, όπου μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες, είτε θέλουν να πιστοποιήσουν το γνήσιο της υπογραφής τους, είτε για να εκτελέσουν μια υπηρεσιακή εργασία, είτε για να καταγγείλουν κάτι που αφορά στην περιοχή τους και εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας.

Από την πλευρά μας, ιεραρχώντας πάντοτε τα προβλήματα και τις προτεραιότητές μας, έχουμε ως κύριο μέλημά μας να φροντίζουμε να τα επιλύουμε σχεδόν άμεσα!

Επίσης, στις αρμοδιότητές μας εμπίπτει και η βεβαίωση τροχαίων παραβάσεων, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ακόμη, στις αρμοδιότητες μας είναι και η πραγματοποίηση ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Σε ποιες περιπτώσεις τροχαίων παραβάσεων μπορεί να παρεμβαίνει η Δημοτική Αστυνομία;

Κ.Ε.: Θεωρητικά και πρακτικά μπορεί να παρεμβαίνει σε όλες τις παραβάσεις! Όμως, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ράμπες των Α.μ.Ε.Α., βεβαιώνοντας άμεσα τυχόν παραβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω πως το πρόστιμο στις περιπτώσεις αυτές είναι 150 Ευρώ! Επίσης, τάχιστη είναι και η επέμβασή μας στις περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η βάδιση των πεζών σε πεζοδρόμια, χαρακτηρισμένους πεζόδρομους, πλατείες κ.τ.λ., από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Επειδή, ακόμη και μια τυπική «βόλτα» στους δρόμους της πόλης μας θα επιβεβαίωνε εκατοντάδες παραβάσεις, δίνουμε προτεραιότητα σε περιπτώσεις που παρενοχλούνται άνθρωποι που θέλουν να μετακινηθούν, να περπατήσουν κ.τ.λ., διότι θεωρώ πως αυτό είναι το σημαντικότερο.

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Από πόσα άτομα αποτελείται το στελεχιακό δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας σήμερα;

Κ.Ε.: Η σημερινή μας δύναμη αποτελείται από 12 εργαζόμενους, ενώ κατά την προηγούμενη λειτουργία της υπηρεσίας, πριν από την κατάργησή της, το δυναμικό της ήταν 24 άτομα.

Σήμερα, έχουν επιστρέψει στην εργασία τους 12 Δημοτικοί Αστυνομικοί, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν αποσπασμένοι στις θέσεις που είχαν μετακινηθεί όταν είχε καταργηθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Βεβαίως, για το γεγονός ότι δεν επέστρεψαν όλοι δεν ευθύνεται η Διοίκηση του Δήμου, καθώς το ενδεχόμενο αυτό εμπίπτει στη δικαιοδοσία της κεντρικής εξουσίας και των αρμόδιων υπουργείων.

Ως Δήμος, με το που υπήρξε απόφαση επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, αμέσως το έπραξε! Και πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι συνδημότες μας πως υπάρχουν Δήμοι που δεν το έχουν κάνει ακόμη!

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Αρκούν τα 12 άτομα προσωπικού για να λειτουργεί εύρυθμα η Δημοτική Αστυνομία;

Κ.Ε.: Κατά τη γνώμη μου, όχι! Επειδή, όμως, δεν γίνονται προσλήψεις στους Δήμους, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι κάποια στιγμή, με έναν τροποποιητικό νόμο, να επιστρέψουν οι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.

Όμως, είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό, καθώς είμαστε ένας τεράστιος Δήμος και τα προβλήματά μας είναι αρκετά!

Σε αυτό, όμως, που θέλω να σταθώ περισσότερο και να τονίσω είναι το γεγονός ότι η Διοίκηση του Δήμου έχει κοινωνικό προσανατολισμό και η υπηρεσία μας, χάρη και στις προσπάθειες των εργαζομένων, αναδεικνύει αυτόν τον προσανατολισμό, επιδιώκοντας τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Υπάρχουν περισσότερες ευθύνες σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της υπηρεσίας;

Κ.Ε.: Είναι παρόμοιες οι ευθύνες, καθώς μόνον κάποια συγκεκριμένα κομμάτια αρμοδιοτήτων της έχουν αφαιρεθεί, όπως οι βεβαιώσεις παραβάσεων κατόχων οικόσιτων ζώων, που ρυπαίνουν δημόσιους χώρους με ακαθαρσίες, μη φροντίζοντας για την αποκομιδή τους!

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Ως γνωστόν, η Λεωφόρος Ηρακλείου είναι συχνά γεμάτη από διπλοσταθμευμένα αυτοκίνητα! Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο;

Κ.Ε.: Η διπλή σειρά παράνομα σταθμευμένων οχημάτων είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, όχι μόνο στη Λεωφόρο Ηρακλείου, αλλά και σε πολλούς ακόμη δρόμους της πόλης μας.

Είναι γεγονός πως με τη διετή απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, από την κατάργησή της και μετά, πάρα πολλά προβλήματα, που ήδη υπήρχαν, οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο. Προσπαθώντας, λοιπόν, να λειτουργήσουμε και προληπτικά, βάψαμε -για παράδειγμα- πιο έντονα τις ράμπες των Α.μ.Ε.Α. και τονίσαμε περισσότερο τα απαγορευτικά σήματα.

Κύρια μέριμνά μας είναι να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το «διπλοπαρκάρισμα» ει δυνατόν παντού! Δυστυχώς, όμως, νομίζω πως το να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα αυτό δεν γίνεται, γιατί είναι κάτι το οποίο διαρκώς ανανεώνεται!

Όμως, με τη συχνή παρουσία μας στους δρόμους και με τις βεβαιώσεις πιθανών παραβάσεων πιστεύω πως θα το περιορίσουμε! Αλλά σε αυτό πρέπει να συμβάλλει και ο εμπορικός κόσμος, αποφασίζοντας τι ακριβώς θέλει, ώστε σε συνεργασία μαζί μας να μη χρειάζεται να σταθμεύουν παράνομα οι πολίτες που κατεβαίνουν για να ψωνίσουν στην αγορά.

Στα σχέδιά μας είναι να πραγματοποιηθεί σύντομα μια συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης μας, προκειμένου να υπάρξει μια εκατέρωθεν ενημέρωση, και πληροφορούμενοι τις προθέσεις τους να βρούμε την καταλληλότερη λύση στο πρόβλημα των διπλοσταθμευμένων οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Ν. Ιωνίας.

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Σε περίπτωση που η υπηρεσία σας βεβαιώσει κάποια κλήση σε έναν άνεργο, που δεν έχει χρήματα για να την πληρώσει, τι προτίθεστε να κάνετε;

Κ.Ε.: Χωρίς να θέλουμε να διευκολύνουμε την παραβατικότητα, σαφέστατα έχουμε ευαισθησία σε πιθανές τέτοιες περιπτώσεις.

Άλλωστε, είμαστε μια Υπηρεσία που ακούει και δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν! Συνεπώς, αν κάποιος αποδείξει εμπράκτως ότι έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Παναγιώτα Σούγια

ionianet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...