Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Τι είπε στη Βουλή η Εκπρόσωπος των “Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα”

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα η τροπολογία για τους καθηγητές σε διαθεσιμότητα που επανατοποθετήθηκαν , που ορίζει τα εξής:

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και λαμβάνεται υπόψη για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Αυτό ορίζει ρύθμιση που έχει ενταχθεί ως άρθρο 39 στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι για τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το άρθρο 82 του ν.4172/2013 και οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για οποιαδήποτε λόγο και για τους οποίους δεν εκδόθηκε ποτέ διαπιστωτική πράξη απόλυσης, το χρονικό διάστημα από τις 22/3/2014 μέχρι τη δημοσίευση του ν.4325/2015 (11/5/2015) θεωρείται ως χρόνος κατά τον οποίο είχε παραταθεί η διαθεσιμότητα.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις αποκαθιστούν την αδικία σε υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και αναγνωρίζεται ο χρόνος της συγκεκριμένης διαθεσιμότητας, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλους. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, αποκαθίσταται και η αρχή της ισότητας για όλους τους υπαλλήλους και ολοκληρώνεται η αποκατάστασή τους.

Επίσης, αποκαθίσταται η αδικία για όσους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν αίτηση στις προκηρύξεις του ΥΔΜΗΔ, όχι από δική τους υπαιτιότητα, αλλά επειδή δεν εκδόθηκε ποτέ διαπιστωτική πράξη απόλυσης. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θεωρούνται για το μεσοδιάστημα από 22/3/2014 μέχρι 11/5/15 ότι τελούσαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ (Εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Πρώην Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα):

Καταρχήν, ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Υπουργό για την πρόσκληση που μας έγινε να παρευρεθούμε σε αυτήν την ακρόαση των φορέων. Πρέπει να διορθώσω ότι είμαστε πρώην εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, γιατί ευτυχώς οι εκπαιδευτικοί που είχαμε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον Ιούλιο του 2013, όπως και άλλοι εργαζόμενοι, επανήλθαμε με τον ν.4325/2015. Βεβαίως, η αρχική διόρθωση των αδικιών πραγματικά έγινε με τον ν.4325, όμως, παρόλα αυτά, τόσο καιρό υπάρχουν πάρα πολλά θέματα και εκκρεμότητες που μας ακολουθούν και πρέπει να λυθούν με τον νόμο αυτό. Με ευχαρίστηση είδαμε ότι έχει συμπεριληφθεί το άρθρο 40, που σκοπό έχει να άρει επιπλέον τις αδικίες που έχουμε υποστεί όλο το διάστημα της διαθεσιμότητας.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, δεν είχαμε υποστεί μόνο εμείς οι εκπαιδευτικοί, αλλά και 20.000 μαθητές που εκδιώχθηκαν από τα σχολεία της επαγγελματικής μέσης εκπαίδευσης. Όμως δεν βρισκόμαστε εδώ αυτήν τη στιγμή για να πούμε μόνο ευχαριστίες, γιατί όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι που τεθήκαμε σε διαθεσιμότητα άδικα χωρίς κανένα κριτήριο, αγωνιστήκαμε ώστε να καταργηθεί αυτό το καθεστώς της διαθεσιμότητας και των απολύσεων από το Δημόσιο.

Όμως παρόλα αυτά, συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα μισθολογικά δηλαδή αναγνώρισης του χρόνου που έχει μεσολαβήσει της διετίας μισθολογικά, βαθμολογικά και πιθανόν και συνταξιοδοτικά επειδή το νομοσχέδιο αυτό για τις συντάξεις, προβλέπει υπολογισμό και του χρόνου που έχει μεσολαβήσει μέχρι τη συνταξιοδότηση. Θεωρούμε ότι το άρθρο 40 βρίσκεται πραγματικά σε καλό δρόμο για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Επίσης, ικανοποιεί- και εδώ υπήρχε ένα πολύ σοβαρό θέμα για τους 85 εκπαιδευτικούς οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα όμως του Μάρτιο του 2014, δεν συνέχισε γι’ αυτούς η διαθεσιμότητα-για 14 μήνες μετά από αυτό το διάστημα δεν θεωρούνται ότι ήταν σε διαθεσιμότητα, δεν είχε εκδοθεί ποτέ γι’ αυτούς ούτε από τον κύριο Αρβανιτόπουλου, ούτε από τον κύριο Λοβέρδο διαπιστωτική πράξη απόλυσης, έτσι αυτοί οι συνάδελφοι βρίσκονταν στο περίεργο καθεστώς ανυπαρξίας. Δηλαδή, ούτε σε διαθεσιμότητα ούτε απολυμένοι ήταν.

Συνεχίζει λοιπόν, να υπάρχει αυτό το κενό και νομίζω ότι το λύνει η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 40. Ακόμα όμως, αν και θεωρούμε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο το άρθρο 40, διαπιστώσαμε ότι με τη διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου αναγνωρίζεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας σαν χρόνος πραγματικής υπηρεσίας, και λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, μόνο για όσους επανήλθαν στην υπηρεσία με τις διατάξεις των άρθρων 14,17,18 και 21/4325. Όμως, υπάρχουν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και άλλοι σχολικοί φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, που πριν το νόμο αυτό μετατάχθηκαν υποχρεωτικά σε άλλες θέσεις. Στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια οι εκπαιδευτικοί, στα νοσοκομεία οι σχολικοί φύλακες και αλλού (σσ. "Ξεχνάμε" μονίμως τους Δημοτικούς Αστυνομικούς αλλά τέλος πάντων...).

Με αυτή τη διατύπωση υπάρχει πρόβλημα, ερμηνείας και τους αφήνει έξω αυτούς τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Παρακαλούμε να ληφθεί η σχετική μέριμνα-τροποποίηση δηλαδή, ώστε να μην υπάρξει θέμα και πεταχτούν έξω αυτοί οι συνάδελφοι. Ακόμα επειδή έχουν φτάσει σε εμάς προβλήματα συναδέλφων, που το διάστημα αυτό δεν θεωρούνται από τα διάφορα Υπουργεία σαν χρόνος συνεχούς υπηρέτησης, παραδείγματος χάριν, υπάρχει συνάδελφος στο Υπουργείο Παιδείας που ζήτησε-εφόσον επανήλθαμε το Μάιο του 2015-να μεταταχθεί σε άλλη υπηρεσία, και απάντησαν ότι δεν γίνεται γιατί πρέπει από τη στιγμή της επαναφοράς σας, να μείνετε σε αυτή τη θέση 5 χρόνια επιπλέον ώστε να δικαιούστε μετάταξη βάσει δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

Θέλουμε να θεωρείται όλος αυτός ο χρόνος, συνεχούς υπηρεσίας όπως όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Δηλαδή, να μην είναι πρόσκομμα το ότι επιστρέψαμε με το νόμο 4325. Κατά τα άλλα, είμαστε σύμφωνοι με το συγκεκριμένο άρθρο σε ότι αφορά το κομμάτι του συγκεκριμένου Υπουργείου, συντελεί στην άρση των αδικιών της διαθεσιμότητας. Ευχαριστώ.

1 σχόλια :

Giorgos M είπε...

Αυτά που θίγει η εκπαιδευτικός, δηλ. η αναγνώριση της διαθεσιμότητας ως πραγματικής υπηρεσίας, πρέπει να είναι επιδίωξη και για όλους τους πρώην δ.α. είτε της πρώτης, είτε της δεύτερης κινητικότητάς μας, ανεξαρτήτως φορέα τελικής τοποθέτησης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...