Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

«Παράθυρο» για συναίνεση στο ν/σ για το Δημόσιο – Σε τρεις αλλαγές προχωράει ο Βερναρδάκης - Τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η εισαγωγή του στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση

Προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση στο ν/σ «Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης» κάνει η κυβέρνηση μετά το σχετικό «παράθυρο» που είχε διαφανεί κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή τουλάχιστον μεταξύ του Α. Τσίπρα και του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε διατελέσει και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Είναι ενδεικτικό ότι  αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης κατά τη δευτερολογία του στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής όπου το ν/σ της κυβέρνησης για το Δημόσιο συζητήθηκε επί της αρχής, αποδεχόμενος στην ουσία τουλάχιστον εν μέρει την κριτική τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρεις αλλαγές:

-Το Μητρώο Στελεχών να εφαρμοστεί γρηγορότερα απ’  ότι προβλέπει το νομοσχέδιο (Ιούνιος του 2018),

-Να ελεγχθούν τα Οργανογράμματα των πολιτικών γραφείων

-Να καθιερωθεί ο Θεσμός του Συνηγόρου του Δημοσίου Υπαλλήλου.

Παράλληλα ο κ. Βερναρδάκης επεσήμανε ότι, η ιδέα του νομοσχεδίου και η αρχιτεκτονική του αποσκοπούν στο να προχωρήσει μια βαθιά τομή στη Δημόσια Διοίκηση με κριτήριο την αποκομματικοποίηση και την αξιοκρατία.

Νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς Φωτήλας χαρακτήρισε προσχηματική την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης για ακομμάτιστο Δημόσιο, τονίζοντας ότι ενώ το νομοσχέδιο προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό, στο μεταξύ καλύπτονται οι επιτελικές θέσεις με κομματικά κριτήρια, ενώ η εφαρμογή του Μητρώου θα αρχίσει από τον Ιούνιο του 2018, «αφού θα έχουν στελεχωθεί όλες οι θέσεις από την κυβέρνηση». Άποψη με την οποία συμφώνησαν  και οι συνάδελφοί του της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας.

Κατά του ν/σ τάχθηκε και ο εισηγητής της ΧΑ Χρήστος Παππάς με το επιχείρημα ότι    «αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για να διορίσει αυτούς που επιθυμεί με μια νομιμοφανή διαδικασία», αλλά και του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, καθώς, όπως είπε, «το νομοσχέδιο χρησιμοποιεί τον δημόσιο τομέα για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι μετατρέπονται σε εργαλεία για την επίτευξη κερδοφορίας».

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς σημείωσε ότι το κόμμα του δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θα ψηφίσει θετικά ή αρνητικά, ενώ ζήτησε την κατάργηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων, καθώς όπως είπε τα καθήκοντά τους καλύπτονται από τους γενικούς διευθυντές.

Η συζήτηση του ν/σ συνεχίζεται την προσεχή Τρίτη 16/2 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με την ακρόαση 20 φορείς, ενώ την επομένη, Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση επί των άρθρων του ν/σ ώστε στη συνέχεια να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...