Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Πλαστικό χρήμα: Ποιες δαπάνες ή υπηρεσίες δεν θα μετρούν στο αφορολόγητο - Μικρότερη προμήθεια θα χρεώνουν οι τράπεζες

Την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών τη σχετική υπουργική απόφαση στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών που θα υπολογίζονται στο κτίσιμο του αφορολογήτου με τη χρήση του πλαστικού χρήματος ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα εξαιρεθούν από την προσμέτρηση για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου και την παροχή έκπτωσης φόρου 1.900-2.100 ευρώ  

Εξαιρούνται:

οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ κλπ),
οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
τα ενοίκια
οι δόσεις τραπεζικών δανείων
τα ασφάλιστρα 
τα διόδια 
τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών.

Με χρήση κάρτας ή μέσω τραπεζών

Αντιθέτως θα συνεισφέρουν στο κτίσιμο του αφορολογήτου με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών δαπάνες που έχουν να κάνουν με παροχή υπηρεσιών η αγορές και προμήθειες αγαθών και ειδών από 

Σούπερ Μάρκετ και πολυκαταστήματα
Πρατήρια καυσίμων
Καταστήματα επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης 
Ξενοδοχεία
Λογιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ιατρικές δαπάνες
Εστιατόρια, μπαρ ,κέντρα διασκέδασης, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κλπ 

Σύμφωνα με το νόμο για την κατοχύρωση του αφορολογήτου απαιτείται η κάλυψη δαπανών με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών για το 10% των ετήσιων εισοδημάτων έως 10.000 ευρώ.15% από 10.001 -30.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ. Όσοι από τους φορολογούμενους δεν συγκεντρώσουν με πλαστικό χρήμα το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών η διαφορά των μη καλυπτόμενων δαπανών που θα προκύπτει θα φορολογείται με 22%.

Εξαίρεση από τη χρήση του πλαστικού χρήματος θα έχουν οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών και οι έχοντες αναπηρία άνω του 80% οι οποίοι όμως  θα πρέπει να καλύπτουν ανάλογα ποσοστά δαπανών με βάση το εισόδημα τους με τη συγκέντρωση χάρτινων αποδείξεων.

Στις περιπτώσεις των οικογενειακών εισοδημάτων  που, ως γνωστόν φορολογούνται ξεχωριστά, εάν ο /η σύζυγος δεν έχουν ο καθένας τους πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο όνομά τους το ποσοστό των δαπανών που απαιτείται για το κτίσιμο του αφορολογήτου θα υπολογίζεται με την κάρτα που  θα χρησιμοποιεί ο ένας από τους δύο.

Ωστόσο η κατανομή των τελικών δαπανών που θα συγκεντρώνονται με τη χρήση της μιας πιστωτικής η χρεωστικής κάρτας θα γίνεται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου  κατά 2/3 στο εισόδημα του  συζύγου  φορολογούμενου  και κατά 1/3 της συζύγου. 

Τέλος αναφορικά με την προμήθεια που επιβάλουν σήμερα οι τράπεζες για κάθε συναλλαγή με κάρτα μέσω των τερματικών POS και η οποία φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις το 1% της αξίας των  αγορών αυτή προβλέπεται να μειωθεί στο μισό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...