Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Θεσσαλονίκη: Ασπίδα προστασίας για τους αστέγους με τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας

Σε επιφυλακή θα παραμείνουν και τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και η δημοτική αστυνομία, σε μία προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες ψύχους και παγετού να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τα άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες και κατά κύριο λόγο για τους αστέγους.
Της Βαρβάρας Ζούκα
Στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, που εκπονήθηκε, πριν να ξεσπάσει το κύμα κακοκαιρίας, με ευθύνη της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώς Γούλα, άνδρες της δημοτικής αστυνομίας βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους της πόλης παρέχοντας βοήθεια στους αστέγους.


Για αυτό το σκοπό έχουν συγκροτηθεί διμελή κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας, που βρίσκονται επί ποδός από τις 7 το πρωί έως τις 10 κάθε βράδυ, ενώ κατά τις νυχτερινές ώρες τη σκυτάλη παραλαμβάνουν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας.
Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η δημοτική αστυνομία προσέφερε τη βοήθειά της σε 23 αστέγους (σσ. σύμφωνα με πληροφορίες είναι πλέον πάνω από 30 οι άστεγοι που έχουν δεχτεί τη βοήθεια των Δημοτικών Αστυνομικών), που αρνούνται να μετακινηθούν στις οργανωμένες δομές τις οποίες λειτουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Στους ανθρώπους αυτούς διανεμήθηκαν υπνόσακοι και κουβέρτες, ενώ τους προσφέρονται από τη δημοτική αστυνομία τρόφιμα και ζεστά ροφήματα. Φροντίδα σε επιπλέον δύο αστέγους προσέφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας άνδρες του Α.Τ. Λευκού Πύργου.
Με διευρυμένο ωράριο
Για όσο διάστημα διαρκέσουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι κοινωνικές δομές τις οποίες έχει οργανώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη φροντίδα των αστέγων θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.
Αυξημένη προσέλευση σύμφωνα με την κυρία Γούλα υπήρξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο στο υπνωτήριο όσο και στο κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις «Άρσις» και «Praksis».
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών το υπνωτήριο αστέγων θα συνεχίσει να λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο. Ειδικότερα καθημερινά θα ανοίγει τις πύλες του στις 5 το απόγευμα και όχι στις 7 μ.μ., όπως συμβαίνει στην κανονική λειτουργία του, ενώ θα προσφέρει φιλοξενία μέχρι τις 11 το επόμενο πρωί και όχι μέχρι τις 9 π.μ. Το υπνωτήριο των αστέγων λειτουργεί σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις» στον πρώτο όροφο ακινήτου επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, το οποίο αγοράστηκε και παραχωρήθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης για αυτό το σκοπό από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών. Η δομή είναι δυναμικότητας 74 κλινών, ενώ στις εγκαταστάσεις της, που αναπτύσσονται σε 750 τ.μ., περιλαμβάνονται λουτρά, στεγνοκαθαριστήριο αλλά και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Το τηλέφωνο στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι είναι το 2310 528.811.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι άστεγοι και τα άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες θα μπορούν να επισκέπτονται από τις 10.30 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ το κέντρο ημερήσιας φροντίδας του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Praksis» σε ακίνητο επί της Μοναστηρίου 62.
Το κέντρο ημερήσιας φροντίδας παρέχει στους αστέγους κοινωνικές υπηρεσίες, όπως και τη δυνατότητα φροντίδας της ατομικής υγιεινής τους. Ακόμη οι φιλοξενούμενοι της δομής έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το τηλέφωνο του κέντρου ημερήσιας φροντίδας είναι το 2310 527.938.
Θερμαινόμενοι χώροι
Παράλληλα, για όσο διαρκέσουν οι συνθήκες ψύχους και παγετού, οι άνθρωποι που χρήζουν βοήθειας θα μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο στους χώρους δύο Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) του δήμου Θεσσαλονίκης από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα.
Συγκεκριμένα ανοικτά θα παραμείνουν το 4ο παράρτημα των ΚΑΠΗ (Γρηγορίου Λαμπράκη 42, τηλέφωνα 2310 212.002 και 2310 245.242) και το 5ο παράρτημα των ΚΑΠΗ (Αλεξανδρείας 27, τηλ. 2310 820.110 και 2310 863.038).
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Μέτρα για την προστασία των αστέγων ανακοίνωσε χθες και ο τομέας κοινωνικής συνοχής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συντονιστή τον Χάρη Αηδονόπουλο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε οι υπάλληλοι της περιφέρειας συγκέντρωσαν 600 κιλά αλάτι και 50 κιλά ειδών χειμερινού ιματισμού, μοιράζοντάς τα στα σημεία συγκέντρωσης των αστέγων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...