Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Τον απολογισμό του έργου της για το 2016 παρουσίασε με κάθε επισημότητα η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης ! (Φώτο+video)

Το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κατά τον περασμένο χρόνο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, τη Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, παρουσία του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας και Δημόσιας Τάξης, Λευτέρη Κιοσέογλου, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στιγμιότυπο από την έναρξη της συνέντευξης τύπου
Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκαν τα ποσοτικά και ποιοτικά στατιστικά στοιχεία για το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 έως 31/12/2016, οικονομικά δεδομένα, όπως και τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος σχολικής τροχονομικής αγωγής για μαθητές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο δήμαρχος Θεσ/νίκης Γιάννης Μπουτάρης
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα καθώς και από την απόδοση της Δημοτικής Αστυνομίας για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2015 που επαναλειτούργησε με μειωμένο προσωπικό κατά τα 2/3.  Εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του, εκτιμώντας ότι η υπηρεσία κατόρθωσε να εξισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό τα παράπονα των επιχειρηματιών και των δημοτών. «Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι η κλασική αστυνομία, αλλά βοηθός του πολίτη, που έχει αναλάβει το δυσάρεστο έργο να θυμίζει από τη μια στους παραβάτες ότι κάνουν παράβαση και από την άλλη να προσπαθεί να απονείμει δικαιοσύνη και να βελτιώσει την όλη κατάσταση». 

Ο ίδιος υπενθύμισε την πρόταση της δημοτικής Αρχής προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε τα έσοδα από τις παραβάσεις που βεβαιώνονται να χαρακτηρίζονται ανταποδοτικά. «Έτσι τα έσοδα αυτά θα επιστρέψουν για να καλύψουν ανάγκες της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε να μπορέσουμε και περισσότερα οχήματα να αποκτήσουμε και όσα έχουμε να είναι σε καλύτερη κατάσταση – στόχος είναι να προμηθευτούμε ηλεκτρικά οχήματα για τη Δημοτική Αστυνομία – και επιπλέον να γίνει δυνατή η πρόσληψη προσωπικού, χωρίς να επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ακόμη κι αν δεν καλύψουμε το σύνολο των οργανικών θέσεων της Δημοτικής Αστυνομίας και προκύψουν περίπου 250 άτομα, η αστυνόμευση στην πόλη θα είναι πολύ πιο συστηματική. Ήδη η διαφορά φάνηκε με τα 60 άτομα που στελεχώνουν σήμερα τη Δημοτική Αστυνομία, πόσω μάλλον αν αυξηθεί κάθετα ο αριθμός τους». Ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι δεν έχει πάρει ακόμη κάποια απάντηση πάνω στο συγκεκριμένο αίτημα, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της υπηρεσίας αλλά και της εικόνας της πόλης. 

Ο κ. Λευτέρης Κιοσέογλου
Ο Λευτέρης Κιοσέογλου, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα στην περασμένη χρονιά. «Το έργο της υπηρεσίας, εκτός όλων των άλλων, είναι και κοινωνικό. Με τη βεβαίωση του γνησίου υπογραφής κατ’ οίκον που διεκπεραιώνει με εντατικούς ρυθμούς και συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσα το πολύ σε δύο μέρες επεμβαίνει και δίνει λύση σε σημαντικά προβλήματα των ατόμων που αδυνατούν να μετακινηθούν. Επιπλέον, τις ημέρες παγετού κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι δημοτικοί αστυνομικοί μοίραζαν κουβέρτες και υπνόσακους σε άστεγους αλλά και σε όσους το είχαν ανάγκη».

Ο ίδιος υπενθύμισε ακόμη ότι η Δημοτική Αστυνομία τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε δυο δημοτικά σχολεία. «Είναι αρκετά επίκαιρο το θέμα και καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την παρέμβαση των υπηρεσιακών παραγόντων. Σύντομα, μάλιστα, εάν ολοκληρωθεί η δωρεά από μια ιδιωτική εταιρεία, στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής θα υπάρχουν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, όπου τα παιδιά θα μπορούν να διδάσκονται τα βασικά».

Ο Λευτέρης Κιοσέογλου αναφέρθηκε, τέλος, στο ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας, που δεν είναι, όπως είπε, εισπρακτικός, αντίθετα επιχειρεί να αναβαθμίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πόλης, τη συνεργασία με τα καταστήματα και τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι εντός των ημερών θα ενταθούν οι έλεγχοι για το κάπνισμα, τα σημεία ελεγχόμενης στάθμευσης και το παρεμπόριο.

Ο Αναπληρωτής διευθυντής κ. Πέτρος Παπαφίλης
Στη συνέχεια εκ μέρους της υπηρεσίας παρουσιάστηκαν από τον κ. Πέτρο Παπαφίλη, αναπληρωτή διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας, λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των τροχονομικών παραβάσεων και τη γεωγραφική κατανομή τους, τις τηλεφωνικές καταγγελίες, τους ελέγχους στα ΚΥΕ, τη διεκπεραίωση του γνησίου της υπογραφής κατ’ οίκον καθώς και τη γενικότερη κατανομή του προσωπικού σε εξωτερική και εσωτερική υπηρεσία. 

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του 2016, βεβαιώθηκαν 111.684 παραβάσεις του ΚΟΚ, με μέσο μηνιαίο όρο τις 9.307. Από αυτές, το 90,1% καταγράφηκε στους οδικούς άξονες της 1ης  Δημοτικής Κοινότητας, ενώ το υπόλοιπο 9,9% στις υπόλοιπες κοινότητες. Το 15,31% των παραπάνω κλήσεων επιβλήθηκαν για αντικοινωνική συμπεριφορά (ράμπες, θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, διαβάσεις, πεζοδρόμια, πεζόδρομους) και το 10% αφορά παραβάσεις στάθμευσης διπλής σειράς και ουσιώδους παρεμπόδισης κυκλοφορίας οχημάτων, με την πλειοψηφία τους να βεβαιώνονται στις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως.

Στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, διενεργήθηκαν 1.360 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψε ότι σε 699 καταστήματα, δηλαδή στο 51,39% των ελεγχθέντων, βεβαιώθηκε μία τουλάχιστον παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.


Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 3.428 επισκέψεις και διεκπεραιώθηκαν συνολικά 4.363 υποθέσεις γνησίου υπογραφής κατ’ οίκον, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν δημοτικοί αστυνομικοί που τις ημέρες της κακοκαιρίας χρειάστηκε να μετακινηθούν με δικά τους έξοδα στην Άνω Πόλη για να εξυπηρετήσουν κάποια ιδιαίτερα περιστατικά.

Στα πλέον αισιόδοξα συμπεράσματα, συγκαταλέγεται η θετική ανταπόκριση στις τηλεφωνικές καταγγελίες, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 με ποσοστό 76% και άγγιξε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το 94%, με το μέσο όρο του χρόνου ανταπόκρισης στα 18 λεπτά. Κατά τους 12 μήνες του 2016 καταγράφηκαν συνολικά 2.682 καταγγελίες.

Τα άμεσα εισπραχθέντα έσοδα της Δημοτικής Αστυνομίας για το περασμένο έτος προήλθαν από πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. (2.562.793€), από κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης (223.365€) και από άδειες μουσικής (61.642€). Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα της υπηρεσίας ανέρχονται σε 1.173.648€.


Σχετικά με το πρόγραμμα σχολικής τροχονομικής αγωγής, που εφαρμόζεται πιλοτικά στο 45ο και στο 11ο δημοτικό σχολείο, όπως τονίστηκε, η υπηρεσία παίζει ρόλο ελεγκτικό αλλά και προληπτικό. Το πρόγραμμα υλοποιείται αρχικά με ίδιους πόρους και με μηδενική επιπρόσθετη δαπάνη επί του προϋπολογισμού του δήμου, ενώ προβλέπεται η επέκτασή του, με τη συνακόλουθη εξεύρεση πόρων από άλλα επενδυτικά εργαλεία.

► Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου στα τέσσερα video που εξασφάλισε και επεξεργάστηκε το dimastin.gr :
  • Τι είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης :
  • Τι είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος για δράσεις Δημοτικής Αστυνομίας και δημόσιας τάξης, Λευτέρης Κιοσέογλου :
  • Παρουσίαση βασικών στοιχείων του απολογισμού έργου της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης για το έτος 2016 από τον αναπληρωτή προϊστάμενο της διεύθυνσης κ. Πέτρο Παπαφίλη :
  • Ερωτήσεις από τους Δημοσιογράφους :

  • To ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημοτικής τηλεόρασης TV100 :

2 σχόλια :

ristas ristakis είπε...

Πρόστιμα βάλατε, η κατάσταση βελτιώθηκε;

Nikos Papanikos είπε...

Συγχαρητήρια στα παιδιά, παρόλη την λειψανδρία και τις πολλές αρμοδιότητες

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...