Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Θεσσαλονίκη: Νέα κανονιστική τραπεζοκαθισμάτων σε διαβούλευση μεταξύ φορέων της πόλης - Εκτός...επιτροπής διαβούλευσης ουσιαστικά η Δημοτική Αστυνομία -η κατεξοχήν αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο των τραπεζοκαθισμάτων- με τον επικεφαλής της κ. Π. Παπαφίλη να ορίζεται απλά ως...αναπληρωματικό μέλος!

Αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Εγείρει δημόσιες συζητήσεις, διαφωνίες, οδηγεί σε μάχες μεταξύ δήμου – καταστηματαρχών- πολιτών, με τους τελευταίους να είναι οι δέκτες μιας συνεχούς απαξίωσης του δημόσιου χώρου που έχει αποδείξει σε αρκετά σημεία της πόλης ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Η κανονιστική των τραπεζοκαθισμάτων στην πόλη δεν εφαρμόσθηκε ποτέ κατά γράμμα και η δημοτική Αρχή αποφάσισε πως είναι καιρός για μια καινούργια Κανονιστική η οποία όμως κρίθηκε (και πολύ σωστά) ότι απαιτεί διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων της πόλης. Στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την κοινωνία των πολιτών, Ομοσπονδία ΑΜΕΑ, Αρμόδια επιμελητήρια που θα εκπροσωπήσουν τους καταστηματάρχες, Δημοτικοί Σύμβουλοι και φυσικά η Δημοτική Αστυνομία.

Το θέμα είχε τεθεί καταρχήν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Φεβρουαρίου και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 10/4/2017, εγκρίθηκε η σύσταση αυτης της Επιτροπής Κοινόχρηστων Χώρων και μάλιστα οριστικοποιήθηκε και η λίστα των συμμετεχόντων σ΄αυτήν. Η Επιτροπή θα έχει ως κύριο αντικείμενο την έκφραση γνώμης σε σχέση με τη σύνταξη και ψήφιση των κανονιστικών αποφάσεων των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το τελικό πόρισμά της θα πρέπει να κατατίθεται στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και όχι πέραν του διαστήματος των δύο μηνών. Στην τελική ευθεία η Επιτροπή θα αποτελείται από δεκατέσσερα (14) μέλη, εκ των οποίων:
  • Τρία μέλη θα προέρχονται από τα καθ’ ύλην αρμόδια Επιμελητήρια
  • Τρία μέλη θα προέρχονται από αρμόδιους Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών
  • Τρία μέλη θα είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι
  • Δύο μέλη εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων
  • Δύο μέλη εκπρόσωποι από τις Ομοσπονδίες ατόμων με Αναπηρία
  • Ένας δημότης ή υπάλληλος της Δ/νσης Δημοτικής Αστυνομίας

Μεταξύ αυτών ο κ Πέτρος Λεκάκης και ο κ. Γιώργος Δημαρέλος, ο κ. Αυγουστίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές αναπηρίες, ο κ. Άκης Λαζάρου (από τους ΘΕσ επί Κέντρω), ο κ. Γρηγόρης Μαυράκης με αναπληρωτή τον κ. Αντώνη Καράγιωργα (από την Ενωση για τα δικαιώματα των Πεζών), ο κ. Ρίμπας ως δημότης με αναπληρωματικό μέλος τον Αρχηγό της Δημοτικής Αστυνομίας, Πέτρο Παπαφίλη (σσ. όχι και αρχηγός, αναπληρωτής προϊστάμενος διεύθυνσης είναι ο άνθρωπος).

Αυτό το τελευταίο μου φάνηκε απαράδεκτο. Ο δημότης είναι ο κ. Ρίμπας (που δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια επιλέχθηκε αλλά δεν βρίσκεται εδώ η ένστασή μας). Αναπληρωματικό μέλος του δημότη τίθεται ο αρχηγός της Δημοτικής Αστυνομίας, Πέτρος Παπαφίλης. Κατ΄έμας ο κ. Παπαφίλης είναι ένας από τους κατεξοχήν αρμόδιους στο θέμα “έλεγχος των τραπεζοκαθισμάτων στην πόλη” και αυτός που είναι υπεύθυνος για τις ελεγκτικές επιχειρήσεις, για τους κατ’ επανάληψη ενόχους παράνομης έκτασης τραπεζοκαθισμάτων, για το νόμο που επιβάλλεται από την προηγούμενη κανονιστική και τελικά για το ποιες μπορεί να είναι οι λύσεις για να ελεγχθεί το θέμα της καταπάτησης πεζοδρομίων, πεζόδρομων και κοινόχρηστων χώρων από καταπατήσεις και γνωστός για τις καθημερινές μάχες που δίνει, υπό τη γενική του επίβλεψη και οργάνωση, η Δημοτική Αστυνομία. Κατά τη γνώμη μας είναι πολύ πιο σημαντικός από ένα τυχαίο δημότη που όυτως ή άλλως πιστεύουμε ότι εκπροσωπούνται από την Κοινωνία των Πολιτών με τον καλύτερο τρόπο.

Φαίνεται πως κρίθηκε δευτερεύουσας σημασίας. Κακώς…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...