Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Χατζηδιάκος (δήμαρχος Ρόδου) : «Πρέπει να επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία στη Ρόδο»


Σε όχι και τόσο,… ήρεμα ‘νερά’ πραγματοποιήθηκε η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου με την υπόθεση των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης της δημοτικής κοινότητας Αρχαγγέλου, να μονοπωλεί την συζήτηση, ενώ δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, οι απειλές και οι συγκρούσεις μεταξύ της πλειοψηφίας και του τέως δημάρχου κ. Αλέκου Παπουρά.

Στην ενημέρωσή του κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο δήμαρχος Ρόδου (ο οποίος είχε και γενέθλια την ίδια μέρα και έκοψε τούρτα αμέσως μετά) αναφέρθηκε στις εργασίες της Επιτροπής Διαβούλευσης για το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) της περιοχής Ο.Χ.Ε. εξηγώντας με ποια κριτήρια επιλέχτηκε η περιοχή μας και με βάση ποιες προϋποθέσεις. Μάλιστα, δήλωσε ικανοποιημένος διότι όλοι οι φορείς συμφώνησαν για την σχετική δράση και όλοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Παράλληλα, ενημέρωσε το δ.σ. πως παρατείνεται η διαβούλευση μέσω διαδικτύου έως τις 15 Μαΐου.

Ο δήμαρχος αποκάλυψε ακόμη, πως απέστειλε σχετική επιστολή προς το Ίδρυμα ‘Νιάρχος’ ζητώντας την οικονομική συνδρομή του για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου. «Θα ήθελα να συμβάλει ως προς την χρηματοδότηση του Εθνικού ένα ίδρυμα τέτοιου επιπέδου», είπε μεταξύ άλλων.

Η Λίτσα Κρεμαστινού 

Η αντιδήμαρχος κα Λίτσα Κρεμαστινού ενημέρωσε το δ.σ. σχετικά με τα νέα της καθήκοντα στο Περιβάλλον, το Πράσινο και την εμφάνιση της πόλης, λέγοντας: «Δεν σας κρύβω ότι οι ευθύνες είναι τεράστιες. Καλούμεθα να βελτιώσουμε την εμφάνιση της πόλης και κατ’ επέκταση το πράσινο. Ξεκίνησα από αυτό που πιστεύω ότι έπρεπε να κάνω, με την ανανέωση του παραλιακού μετώπου από το Μπελβεντέρε και μέχρι την πόλη, με φυτέματα και βελτίωση στα παρτέρια με ντόπια φυτά και λουλούδια». Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τον προκάτοχό της κ. Στέφανο Κυριαζή για την συνεργασία του. Η κα Κρεμαστινού είπε πως οι υπηρεσίες των οποίων ηγείται έχουν μεγάλες ελλείψες σε προσωπικό και οι προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ δεν είναι ικανές να βοηθήσουν την κατάσταση. Η αντιδήμαρχος απηύθυνε ακόμη, κάλεσμα προς όλες τις γυναίκες να συνεισφέρουν και να συμβάλουν στην προσπάθεια καθώς επίκειται η συνδρομή και διαφόρων συλλόγων, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μάλιστα ευχαρίστησε το Ίδρυμα ‘Νιάρχος’ για την δωρεά ενός οχήματος για τις ανάγκες των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν στα Προσχολικά Κέντρα.


Συζήτηση για το νερόΜε σύντομο και λακωνικό τρόπο τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ο οποίος, μιλώντας για την υπηρεσία του τόνισε: «Η ΔΕΥΑΡ έχει πολύ ικανά στελέχη που εργάζονται πολύ σκληρά. Παλεύουμε καθημερινά κάτω από δύσκολες συνθήκες και είμαστε υποστελεχωμένοι αλλά προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του πολίτη» είπε μεταξύ άλλων, προαναγγέλλοντας προσλήψεις μονίμου προσωπικού, ενώ επιφυλάχθηκε ότι θα ενημερώσει σύντομα το δ.σ. για την όποια εξέλιξη.

Για το θέμα μίλησε και ο δήμαρχος, τονίζοντας πως «η λειψυδρία παραμένει ένα ζήτημα. Είναι αδήρητη η ανάγκη να συνδεθούν με το Φράγμα Γαδουρά όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές και δη τουριστικές. Πέρσι καλύψαμε τις ανάγκες στην πόλη, και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου για όποιες δράσεις. Η μελέτη για τα Κολύμπια είναι ήδη έτοιμη ενώ ο αγωγός από τα διϋληστήρια μέχρι την Κάλαθο είναι 6χλμ με προϋπ/μό 2,2εκ. ευρώ περίπου και αν συνδεθεί θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες (Κάλαθο έως  και Λίνδο, Νότια Ρόδο). Θα ετοιμάσουμε μια επιστολή προς το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να γίνουν έργα υφαλμύρωσης στην Κάλαθο». Αναφέρθηκε και στο Φράγμα του Σκολωνίτη για το οποίο προχωρούν οι διαδικασίες ευχαριστώντας τις υπηρεσίες για την μελέτη που ολοκληρώθηκε ενώ έγινε ο διαγωνισμός και αναδείχθηκε ανάδοχος. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ρόδος δεν θα κινδυνεύσει να μείνει χωρίς νερό», όπως είπε.
Ο αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας που έλαβε τον λόγο είπε πως «έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου σε όλες τις δημοτικές ενότητες για να καταγραφούν οι υποδομές και όπου υπάρχουν ζημιές να γίνονται παρεμβάσεις. Με έναν καλό προγραμματισμό θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες ανά δημοτική ενότητα». Είπε ακόμα πως από την ανομβρία πολλές γεωτρήσεις έχουν πρόβλημα, όπως στο Κιοτάρι, αν και συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανόρυξη νέων.

Οι παραλίες –ο Β.ΨυλλάκηςΣτην κατάσταση με την παραχώρηση των παραλιών, που ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα, αναφέρθηκε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για τις παραλίες κ. Βασίλης Ψυλλάκης, λέγοντας πως «μέσα στο μυαλό των κυβερνώντων βρίσκονται προφανώς κάποιες παραλίες σε άλλες περιοχές που ξεκινούν τον Ιούνιο. Οι δικοί μας όμως βουλευτές πού είναι, όταν γνωρίζουν την κατάσταση στην δική μας περιοχή; Ο Δήμος Ρόδου προσπαθεί με κόπο και ιδρώτα για να υπάρχει μια καλή εικόνα στις παραλίες -χωρίς να έχουμε ακόμη καμία αρμοδιότητα. Απόδειξη ότι η Ρόδος είναι η πρώτη σε γαλάζιες σημαίες στην χώρα. Αυτό σημαίνει πολλά. Αυτή την περίοδο και ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, βρισκόμαστε σε συνεργασία μέσα από κοινοπραξίες με τους ομπρελάδες στις παραλίες στο Φαληράκι, την Τσαμπίκα, την Λίνδο και το Έλλη για να είναι όλα έτοιμα. Ευτυχώς είχαμε κάνει προμήθειες από πέρσι…» είπε, ευχόμενος να βγει γρήγορα η ΚΥΑ γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ακόμη, αναφέρθηκε και στον ιαματικό τουρισμό που θα βοηθήσει πολύ την Ρόδο για την ανάδειξή της ως προορισμό με προβολή και διαφήμιση.


Οι εξώσεις στη Νέα Αγορά

Για θέματα ακίνητης περιουσίας ενημέρωσε το δ.σ., ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Δήμος Μουτάφης, με σημείο αιχμής τις εξώσεις στην Νέα Αγορά: «Εδώ και ένα μήνα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκτέλεσης των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής για την οριστικοποίηση των μισθωτών που θα παραμείνουν στη Νέα Αγορά. Έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα 15 (συνολικά) διοικητικές αποβολές είτε σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες που μας παραδίδουν τα καταστήματα κενά είτε με σφράγιση των καταστημάτων τους. Με την θέση των πραγμάτων ως μεσεγγύηση, τα καταστήματα αυτά έχουν επανέλθει στην κατοχή του Δήμου Ρόδου. Δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση αλλά είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων μας πάνω στα ακίνητα. Υπήρχαν αντιδράσεις από πολλούς καταστηματάρχες, αλλά εφόσον ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες από νομικής άποψης, δεν υπάρχει αμφισβήτηση» όπως είπε. Ο κ. Μουτάφης, δήλωσε πως μετά από την διαδικασία έξωσης, μία εκ των επιχειρηματιών ζήτησε με αίτησή της να αποπληρώσει το ποσόν που οφείλει αλλά –όπως εξήγησε- μετά την έξωση, το ακίνητο επανέρχεται στην κατοχή του Δήμου Ρόδου και δεν είναι δυνατή η παράδοσή του παρά μόνον μέσω ενός νέου διαγωνισμού. «Ο Απρίλιος ήταν ο πιο καθοριστικός μήνας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου –ίσως ο καθοριστικότερος των τελευταίων 40 ετών (!) για το ζήτημα αυτό. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου ενώ η απόδοση των ακινήτων δεν γίνεται βάσει των οφειλόμενων ποσών κ.λπ. Και μόνον που κάποιοι δεν έχουν υπογράψει τα συμβόλαια, εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε και να είμαστε τυπικοί».

Ο Στράτος Καρίκης


Σε θεσμικά ζητήματα αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης ‘Ροδίων Όραμα’ κ. Στράτος Καρίκης, λέγοντας πως «δεν πρέπει να εναρμονιστούμε απολύτως με τις θέσεις της ΚΕΔΕ. Δε νομίζω πως πρέπει να είναι πολλές οι θητείες δημάρχων και λοιπών αιρετών. Πρέπει να υπάρχει ανανέωση. Δεν μ’ αρέσουν εικόνες δημάρχων με πολλές θητείες και πολύ περισσότερο και στους βουλευτές». Ο κ. Καρίκης, αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της λειψυδρίας, ζητώντας σχεδιασμό για να μην μείνει χωρίς νερό το νησί. Ακόμη, ζήτησε να γίνει μια συνολική αξιοποίηση για την Νέα Αγορά, ενώ για την Μεσαιωνική Πόλη επανέφερε το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης που εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Ο κ. Καρίκης, δεν παρέλειψε να ζητήσει την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας που θεωρείται αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος, είπε πως πρέπει να καθοριστεί μία φορά τον μήνα να γίνεται συνεδρίαση με μία θεματική ενότητα ενώ συμφώνησε πως πρέπει να επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία, τονίζοντας πως και ο ίδιος έχει ζητήσει να γίνει μόνιμη.

Για τις παραλίες έγινε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της αστυνομίας καθώς δεν έχει σταματήσει το φαινόμενο με τους κινέζους μασέρ όπως και με την επαιτεία των ΡΟΜΑ. «Και όταν υπήρχε Δημοτική Αστυνομία με 120 άτομα, υπήρχε το φαινόμενο. Υπάρχει τρόπος να κοπεί με μαχαίρι, εάν γίνουν ιδιωτικές οι παραλίες.

Καλό θα είναι να πάμε με ηλεκτρονικό διαγωνισμό για 5 χρόνια, αλλά όταν μπει κάποιος από άλλη πόλη και πάρει την παραλία θα υπάρξει πρόβλημα με τους τοπικούς συλλόγους κ.λπ.

Να γίνει ένας διαγωνισμός για την Μαρίνα και για τη Νέα Αγορά, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ρόδο».
Ο Χατζής Χατζηευθυμίου

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, είπε: «Για να μπορέσουμε να προωθούμε λύσεις πρέπει να δούμε το θέμα πολιτικά. Το δ.σ. είναι πολιτικό όργανο και πρέπει να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Αυτά τα είπε, επικαλούμενος τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που προωθούνται. «Ο δήμαρχος πρέπει να καταθέτει τις αποφάσεις του δ.σ. και όχι μόνον τις προσωπικές του απόψεις στην ΚΕΔΕ. Εάν προκύψει ένας νέος ‘Καλλικράτης’ θα είναι εν αγνοία της Τ.Α. ενώ εγκυμονούνται κίνδυνοι» όπως τόνισε, κάνοντας εκτενή αναφορά στις αλλαγές που προωθούνται. «Εάν γίνουν όλα αυτά, θα πάψει να υπάρχει η Τ.Α., όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα» τόνισε.

Ο Γιώργος Υψηλάντης

Επισημάνσεις έκανε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας του δ.σ. καθώς δεν ακολουθείται η διαδικασία, όπως πρέπει με συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα να συζητηθούν σοβαρά θέματα που απασχολούν τον Δήμο Ρόδου και την κοινωνία. «Θα σας παρακαλέσω να διαφυλάξετε το πνεύμα του κανονισμού», είπε απευθυνόμενος στον δήμαρχο και στο προεδρείο. Ακόμη, αναφέρθηκε στην διαβούλευση του ΣΒΑ, ενώ εμφανίσθηκε αντίθετος στις εξώσεις που γίνονται στην Νέα Αγορά. Ζήτησε τέλος να έρθουν προς συζήτηση στο δ.σ. οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τον ‘Καλλικράτη’ ώστε να υπάρξει ενιαία θέση.

Η ένταση μεταξύ του Αλ.Παπουρά και του Αγ. Πάλλα και για Αρχάγγελο
Αντιπαραθέσεις μεταξύ του αντιδήμαρχου κ. Αγαπητού Πάλλα και του πρώην δημάρχου Αρχαγγέλου και νυν δημοτικού συμβούλου κ. Αλέκου Παπουρά σημειώθηκαν στην συνεδρίαση για το δίκτυο ύδρευσης του Αρχαγγέλου. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του κ. Πάλλα για τις βλάβες και τις διαρροές που σημειώνονται καθημερινά στο δίκτυο ύδρευσης του Αρχαγγέλου τις οποίες απέδωσε σε παλιές αμαρτίες δηλαδή στις κακοτεχνίες που έγιναν κατά την κατασκευή του έργου για το οποίο όπως είπε χρησιμοποιήθηκαν φθηνά υλικά και το οποίο κόστισε 13 εκατ. ευρώ. Οι δηλώσεις του κ. Πάλλα προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του κ. Παπουρά ο οποίος τον απείλησε (σε πολύ υψηλούς τόνους, ευθέως) πως θα στείλει τον φάκελο της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ στον εισαγγελέα και στο ελεγκτικό συνέδριο, ενώ χαρακτήρισε τα όσα ανάφερε για το δίκτυο ύδρευσης του Αρχαγγέλου ως αίσχη: «Ο δήμαρχος αναβάθμισε τον κ. Μπεκιάρη τον οποίο είχα κάποτε προϊστάμενο. Το άδικο ουκ ευλογείται! Εχω ιδίαν αντίληψη της κατάστασης στον Αρχάγγελο. Αν θέλετε μπορούμε να κάνουμε μια λαϊκή συνέλευση για να δούμε ποιοι φταίνε για το δίκτυο στον τότε Δήμο Αρχαγγέλου. Στα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε θέμα. Από το 2016 δημιουργήθηκε το θέμα όταν έληξαν οι συμβάσεις των υδραυλικών και έχω καταγγελίες ότι έκλεισαν οι βάνες…» είπε μεταξύ άλλων.

Να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ζήτησε με παρέμβασή του ο δήμαρχος κ. Χατζηδιάκος, που τόνισε: «Ξέρω ότι υπήρχε πρόβλημα με το νερό. Ήρθαν συντοπίτες σας  και μου έθεσαν το θέμα. Θα παρακαλούσα να υπάρχει κατανόηση. Ποτέ ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Ας μην δώσουμε συνέχεια. Όντως υπάρχει πρόβλημα στον Αρχάγγελο. Έχουμε δεχτεί πολλές καταγγελίες…»

Στην συνέχεια μίλησε ο κ. Στέργος Παρδαλός που τόνισε: «Πρέπει να λέμε αλήθειες. Υπήρχε πάντα πρόβλημα με το νερό. Έχουν αλλάξει 2.500 υδροληψίες. Το πρόβλημα οφείλεται στις βλάβες».

Την συζήτηση έκλεισε ο κ. Πάλλας, που επειδή δέχτηκε επίθεση είπε πως το θέμα είναι προσωπικό: «Δεν κάνω καμιά μομφή για την μελέτη που τηρούσε τις προδιαγραφές αλλά για ένα έργο που έγινε ‘σουρωτήρι’. Περιορίσαμε τις διαρροές. Οι δημότες, διαμαρτύρονται για τις βλάβες. Σε παρακαλώ Αλέκο ρίξε λίγο τους τόνους να μην πάρει διάσταση το θέμα» όπως τόνισε.

 Άλλα θέματα-ΠΡΟΤΟΥΡ-ΡΟΔΙΝΙ

«Άνοιγμα» προς την δημοτική σύμβουλο κα Ελπίδα Ατσίδη, που ανήκει στην παράταξη του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου έκανε χτες ο δήμαρχος κ. Χατζηδιάκος, ο οποίος την πρότεινε στην προεδρία της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό είχε ως συνέπεια να προκληθούν εντάσεις στην συνεδρίαση της δημοτικής πλειοψηφίας που προηγήθηκε, από μερίδα στελεχών της όταν ο δήμαρχος ανακοίνωσε την απόφασή του, ενώ την έντονη δυσφορία του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΔΟΠ κ. Σωτήρης Πετράκης. Πάντως ο κ. Χατζηευθυμίου δεν είχε καμία αντίρρηση και μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που προηγήθηκε με τον κ. Χατζηδιάκο, του δήλωσε πως είναι σύμφωνος.
–         Κατά την συνεδρίαση ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως προτείνει για την προεδρία του ΠΡΟΤΟΥΡ τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Τσίκκη –απόφαση η οποία πάρθηκε ομοφώνως. Το συνολικό σχήμα θα ανακοινωθεί σε επόμενη συνεδρίαση και ύστερα από συνεννόηση με τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας για τις συμμετοχές των μελών.
–         Η συζήτηση συνεχίστηκε με την μελέτη για το Ροδίνι όπου ο δήμαρχος ζήτησε από το δ.σ. να το ψηφίσει ώστε να προχωρήσουν όσο το δυνατό συντομότερα οι μελέτες και οι διαδικασίες προκειμένου να αξιοποιηθούν και τα κονδύλια που διαθέτει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: «Θέλουμε να επανέλθει το Ροδίνι στην παλαιά κατάσταση που ήταν με το φυσικό του κάλλος» όπως είπε. Η μελέτη αφορά ήπιες και μικρές παρεμβάσεις στο πάρκο του Ροδινιού. Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί στην διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθεί με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ αν βέβαια προκριθεί έναντι των άλλων προτάσεων που θα υποβληθούν και από άλλους Δήμους στο ίδιο μέτρο.
–         Τέλος να σημειωθεί, πως παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο πρόεδρος των Αποδήμων Ροδίων της Αμερικής κ. Στηβ Πελαρδής, ο οποίος ευχαρίστησε το δ.σ. και ευχήθηκε καλή δύναμη στον δήμαρχο. Ο κ. Χατζηδιάκος είπε πως θέλει να γίνει το 2018 στην Ρόδο ένα παγκόσμιο συνέδριο αποδήμων Ροδίων.


 Πηγή : www.dimokratiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...