Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Πειραιάς : "Ανοιχτή πληγή" η υποστελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας - Δηλώσεις του αρμόδιου Αντιδήμαρχου κ. Γ. Μελά

Φώτο αρχείου (Η Δ.Α.Πειραιά σε επιχείρηση προ κατάργησης της)
Δυο ζητήματα που «πονάνε» πολύ την πόλη μας είναι το παράνομο παρκάρισμα (συνδέεται άμεσα και με το κυκλοφοριακό) και το παρεμπόριο. Πολλά ρεπορτάζ, καταγγελίες, διαμαρτυρίες που άλλοτε πιάνουν τόπο ή κινητοποιούν φορείς (σ.σ. βλέπε επιχειρήσεις – σκούπα) και άλλοτε απλώς… «αρχειοθετούνται». Πολλοί όμως είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιος είναι ο ρόλος και κυρίως… οι δυνατότητες του Δήμου απέναντι σε αυτά τα δυο προβλήματα.
Την κατάσταση περιέγραψε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ο Γιάννης Μελάς, Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου με ευθύνη και για την Δημοτική Αστυνομία Πειραιά. Ανέλυσε με στοιχεία γιατί οι «πληγές» αυτές για την πόλη παραμένουν ανοιχτές. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δυο περιόδους, το 2012 και το 2016, τότε δηλαδή που υπήρχε Δημοτική Αστυνομία, γιατί ενδιάμεσα καταργήθηκε και επανασυστάθηκε «κουτσουρεμένα». Το μεγάλο λοιπόν πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. Ο Πειραιάς το 2012 είχε 112 άτομα στη Δημοτική Αστυνομία. Έκοβαν κλήσεις, κυνηγούσαν το παρεμπόριο, επέβαλαν πρόστιμα σε όσους καταπατούσαν κοινόχρηστους χώρους. Με λίγα λόγια τους έβλεπες στους δρόμους! Σήμερα ο Πειραιάς έμεινε με μόλις 23 δημοτικούς αστυνομικούς.
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Το 2012 έγιναν 2.532 εκθέσεις για παρεμπόριο. Το 2016 οι εκθέσεις αυτές είναι ελάχιστες που σημαίνει πιο «άναρχη» πόλη και βεβαίως μεγάλη απώλεια εσόδων για τα ταμεία του Δήμου Πειραιά. Αυτά όμως είναι απλώς… νούμερα. Εάν κάτσει να βγάλει κανείς συμπεράσματα, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών, θα διαπιστώσει ότι οι λιγοστοί δημοτικοί αστυνομικοί που έμειναν στον Πειραιά σπάνε ατομικό ρεκόρ! Ο καθένας τους το 2016 «έπιασε» πάνω από 300 κλήσεις παράνομης στάθμευσης (πράγμα που δεν συνέβη ποτέ το 2012).
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η σημερινή δημοτική αστυνομία του Πειραιά, είτε το πιστεύετε – είτε όχι, σε ατομικές μονάδες είναι αποδοτικότερη από αυτή του 2012! Βεβαίως, αν το κράτος μεριμνούσε ώστε ο Πειραιάς με τα τόσα προβλήματα (κυκλοφοριακό, παρεμπόριο κ.α.) να έχει έναν ικανό αριθμό δημοτικών αστυνομικών στις τάξεις του, αντίστοιχο δηλαδή με αυτόν της Αθήνας, τότε τα αποτελέσματα θα φαίνονταν και στην πράξη και δεν θα έπρεπε να αναλωθούμε σε στατιστικά και αριθμούς για να αποδείξουμε πόσο χρήσιμη είναι αυτή η υπηρεσία για την ομαλή λειτουργία της πόλης, όσο και αν κάποιοι την γνωρίζουν μόνο από ένα «ροζ χαρτάκι» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...