Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Δήμος Θεσσαλονίκης: Καταλυτική η έρευνα της Δημοτικής Αστυνομίας στην αποκάλυψη κυκλώματος εμπορίας ανακυκλώσιμων υλικών

Στα ίχνη κυκλώματος εμπορίας ανακυκλώσιμων υλικών βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης, ύστερα από πολύμηνη -ενδελεχή έρευνα και τον εντοπισμό χώρων συγκέντρωσης κλεμμένων αντικειμένων.

Παράλληλα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διενεργείται προκαταρκτική έρευνα που αφορά και το σκέλος της εκμετάλλευσης ειδών ανακύκλωσης, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης  (σσ. δηλαδή η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, μη ντρέπεστε να το πείτε) διαπίστωσαν την ύπαρξη κυκλώματος κλοπής και εμπορίας ανακυκλώσιμων και, σύμφωνα με πληροφορίες της ThessNews, εντοπίστηκαν  τουλάχιστον τρία σημεία συγκέντρωσης με μεγάλο όγκο υλικών και συγκεκριμένα τρεις ενεργές μάντρες που βρίσκονται στα ανατολικά και στα δυτικά όρια του δήμου."Πρέπει να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα" επισημαίνουν από τον δήμο.

Οι τρεις μάντρες
Πρόκειται για περιφραγμένους χώρους που βρίσκονται σε απόμερα σημεία, με δύσκολες διαδρομές και παράδρομους . Ύστερα από πολύμηνη παρακολούθηση  -από τους υπαλλήλους  ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ- προέκυψε ότι αυτές οι μάντρες φαίνεται ότι ανήκουν σε ιδιώτες -ιδιοκτήτες. Εκεί  διαπιστώθηκε ότι γίνεται διαλογή  χαρτοκιβωτίων, πλαστικών, μετάλλων,  χαλκού κ.ά., ενώ καταγράφηκε  κινητικότητα με είσοδο - έξοδο ανθρώπων που "έμπαιναν με γεμάτα  και έβγαιναν με άδεια καρότσια".
Εντοπίστηκαν  (σσ. όχι...αυτόματα φυσικά, έγινε δουλειά από τους ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ του δήμου Θεσσαλονίκης) σταθμευμένα αυτοκίνητα, παλιά  φορτηγάκια και άλλα  πιο καινούργια οχήματα, με ελληνικές και βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας. Εύλογα είναι τα ερωτήματα για  το αν τα διαχειρίζονται οι  ίδιοι οι μικροσυλλέκτες που μεταφέρουν τα αντικείμενα  ή αν τους εκμεταλλεύονται άλλοι.
Το υλικό
Ένας τόνος χαρτί κοστίζει 100 με 130 ευρώ και ο κάθε ένας συλλέκτης μπορεί να συγκεντρώσει 150- 200 κιλά, αναφέρει γνώστης των ερευνών, επισημαίνοντας ότι στα ανατολικά όρια του δήμου σημειώθηκαν κρούσματα με κλοπές μπαταριών από λεωφορεία και φορτηγά οχήματα.
Συγκεντρώθηκε  υλικό από τους δικυκλιστές της Δημοτικής Αστυνομίας (σσ. δε κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε) με φωτογραφίες, δρομολόγια, οχήματα και έγινε ενημέρωση του αρμόδιου  εισαγγελέα που έδωσε κατευθύνσεις για την πρόοδο της διαδικασίας σε συνεργασία με την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ThessNews, ο δήμος Θεσσαλονίκης επιδιώκει τη συνεργασία με την ΕΛΑΣ που "διαθέτει τεχνογνωσία, επιχειρησιακή δυνατότητα και γνωρίζει την ποινική διαδικασία". Αναμένονται συναντήσεις  μεταξύ στελεχών του δήμου και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης για την οριστικοποίηση της  μεθοδολογίας δράσης.

Εισαγγελέας "ψάχνει" υπεξαίρεση και ποινικές φορολογικές ευθύνες
Με αφορμή πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, ζήτησε από την επίκουρη οικονομική εισαγγελέα Βασιλική Μπούρα να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Υποδιεύθυνση Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για να διαπιστωθεί αν τελέστηκε παράβαση του άρθρου 375 του Ποινικού Κώδικα (περί υπεξαίρεσης), προς το σκέλος της εκμετάλλευσης ειδών ανακύκλωσης .
Ο κ. Τσόγκας ζητεί να λάβει γνώση και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) Βορείου Ελλάδος "για τη διενέργεια του απαραίτητου φορολογικού ελέγχου και την τυχόν αναζήτηση και ποινικών φορολογικών (εκτός από αμιγώς διοικητικών- φορολογικών ) ευθυνών {...}". Κατά τη διάρκεια αγοραπωλησιών υλικών θα πρέπει να κόβονται αποδείξεις, όπως ορίζει ο νόμος. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...