Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Ολόκληρη η χώρα παρανομεί - Επτά χρόνια... στάχτη ο αντικαπνιστικός νόμος

Κενό γράμμα παραμένει ο αντικαπνιστικός νόμος στη χώρα μας, επτά χρόνια μετά την ψήφισή του. Στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους το κάπνισμα... επιτρέπεται ενώ ο νόμος εφαρμόζεται «αυστηρά» κυρίως σε δημόσιες υπηρεσίες και αποκλειστικά στους χώρους που συνωστίζονται πολίτες. Σε όλους τους άλλους χώρους, από τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης, οι πολίτες καπνίζουν ανενόχλητοι.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε ...συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών και σε συζήτηση του θέματος στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο νόμος αναφέρει τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής προστίμων. Συγκεκριμένα, εμπλέκεται η τοπική αυτοδιοίκηση, το λιμενικό, η δημοτική αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), από την πλευρά του Υπουργείου. Για το λόγο αυτό απαιτείται διυπουργική συνεργασία και συντονισμός των πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών.

ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Επτά χρόνια... στάχτη ο αντικαπνιστικός νόμος
Ήδη το ΣΕΥΥΠ προχώρησε με εντολή του υπουργείου Υγείας σε τακτικούς ελέγχους, σε χώρους υγειονομικής φροντίδας και συγκεκριμένα σε τρία δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, το «Ιπποκράτειο», τον «Ευαγγελισμό» και το «Μεταξά». Σύμφωνα με τα πορίσματα ελέγχου, υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Στους βασικούς χώρους ωστόσο όπου υπάρχουν ασθενείς, φαίνεται ότι υπάρχει μία τήρηση του νόμου. Αντίθετα, σε γραφεία, ακάλυπτους χώρους, εξωτερικούς χώρους, άδειους χώρους, ο νόμος δεν εφαρμόζεται συστηματικά.

Και ενώ οι καπνιστές πλέον αποτελούν την μειοψηφία - είναι λιγότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων - καπνίζουν παντού. Τα τελευταία χρόνια τα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική
μείωση του καπνίσματος, ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και η μείωση κατά 33%, που καταγράφεται στους νέους 15-24 χρονών. Ωστόσο, απαράδεκτα υψηλή παραμένει η συχνότητα του παθητικού καπνίσματος, καθώς οι καφετέριες, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα κέντρα διασκέδασης και τα σπίτια των καπνιστών αποτελούν χώρους σημαντικής έκθεσης των ατόμων στον καπνό.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το άμεσο κόστος του καπνίσματος στη χώρα μας ανέρχεται στα 1,76 δισ. ευρώ (7,9% της
συνολικής δαπάνης υγείας συντηρητική εκτίμηση, πλέον ?10%) ενώ συνολικά η οικονομική επιβάρυνση εκτιμάται στα 3,27 δισ. ευρώ (1,5 - 1,7%% του ΑΕΠ). Επιπλέον, σύμφωνα με προγενέστερα στοιχεία, το κόστος της νοσοκομειακής φροντίδας, εξαιτίας του καπνίσματος, ήταν 554 εκατ. ευρώ ετησίως, απόρροια των 199.028 εισαγωγών σε νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), το κάπνισμα αυτό καθ’ αυτό είναι νόσος και μάλιστα η συχνότερη χρόνια νόσος του αναπτυγμένου κόσμου.

Πρόκειται για μια κατάσταση εθισμού την οποία μόνο το 3-5% των καπνιστών μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια. Τα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας(Ε.Π.Ε.), που λειτουργούν περισσότερο από 15 χρόνια σε όλη την Ελλάδα, έχουν παρακολουθήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες καπνιστών με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, λόγω της άγνοιας του κοινού για τα Ιατρεία, μόνο το 20%
εκείνων που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα έχει τη δυνατότητα να
κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια, η οποία, όμως, συχνά δεν γίνεται με
επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους. Παράλληλα, στοιχεία πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει λανθασμένη αντίληψη του κοινού σχετικά με το κόστος και τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ καταγράφεται και πλήρης άγνοια για την αποτελεσματικότητά τους.

Προκειμένου, να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, η Ε.Π.Ε δημιούργησε τον ιστότοπο www.denkapnizo.org και ένα ενημερωτικό τηλεοπτικό μήνυμα σχετικά με τα Ι.Δ.Κ.»

Παράλληλα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία επεκτείνοντας τις δράσεις της στην πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία της χώρας, υλοποιεί το διαδραστικό πρόγραμμα «Πάρε Ανάσα», που περιλαμβάνει τραγούδια, παραμύθια και θεατρικά έργα. Στο πλαίσιο, μάλιστα, του προγράμματος θα ανέβει την Κυριακή, 11 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Σωτηρία η θεατρική παράσταση «Το Βατραχάκι που πήδηξε στο Βάλτο», με είσοδο ελεύθερη για τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Εξι εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο

Περίπου 6 εκατ. θάνατοι, ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο και 650.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται σε νοσήματα που σχετίζονται αιτιολογικά με το κάπνισμα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που πεθαίνουν, κυμαίνεται μεταξύ 35 έως 69 ετών, με ένα σημαντικό ποσοστό των θανάτων να αφορά παθητικούς καπνιστές. Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας, το κάπνισμα αποτελεί τη βασική αιτία του 17% των θανάτων σε Έλληνες άνω των 30 ετών, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο,  οι καπνιστές ανήκουν, σύμφωνα και με το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος, και ο εμβολιασμός έναντι αυτών αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ανεξαρτήτως ηλικίας. Μια μείωση της χρήσης των τσιγάρων κατά 2% θα μειώσει κατά 2,4 εκατ. τον αριθμό των καπνιστών στην Ευρώπη, με παράλληλη σημαντική μείωση της εμφάνισης νοσημάτων, που προκαλεί το κάπνισμα, μείωση του κόστους νοσηλειών και θεραπειών και επομένως σημαντικό όφελος από τη μείωση του κόστους υγείας που υπολογίζεται στα 506 εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι:

  • Σε 20΄, η αρτηριακή πίεση και η ταχυσφυγμία που οφείλονται στο κάπνισμα θα υποχωρήσουν.
  • Σε 8 ώρες, τα επίπεδα του CO θα μειωθούν και αυτά του οξυγόνου θα ξαναγίνουν φυσιολογικά.
  • Σε 48 ώρες, η πιθανότητα καρδιακής προσβολής θα αρχίσει να μειώνεται. Η νικοτίνη θα απομακρυνθεί από το σώμα. Η γεύση και η όσφρηση θα επανέλθουν.
  • Σε 72 ώρες, ο βήχας και τα φλέματα θα υποχωρήσουν σημαντικά. Η ενέργεια θα αυξηθεί.
  • Σε 1 χρόνο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα μειωθεί κατά 50%. Η αναπνευστική λειτουργία θα είναι εμφανώς βελτιωμένη και θα συνεχίζεται η βελτίωση της καθώς θα περνούν οι μήνες και τα χρόνια.
  • Σε 5 χρόνια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού θα εξισωθεί με αυτό των μη καπνιστών.
  • Σε 10 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου θα εξισωθεί σχεδόν με αυτό των μη καπνιστών.
  • Σε 15 χρόνια, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα εξισωθεί με αυτό των μη καπνιστών.
tro-ma-ktiko.blogspot.gr

5 σχόλια :

23 είπε...

Κανεις δεν θα μου πει ποτε και που θα καπνιζω την τσιγαρουμπα μου. Αρκετα με το κρατος οπερετα οπου ολα επιτρεπονται και ολα απαγορευονται. Γιατι ολοι αυτοι που προσπαθουν να με κανουν χαρμανη δεν εχουν ιδεα τι γευση εχει ενα καλο τσιγαρο το πρωι....!

Μαρία Α. είπε...

Η οπερέτα είσαι εσύ και η νοοτροπία σου. Όταν όμως κάθε 13 και 27 το κράτος στα ακουμπάει μια χαρά βολεύεσαι, έτσι δεν είναι;
Και υποτίθεται είσαι από εκείνους που αμείβονται για να εφαρμόσουν ένα τέτοιο νόμο που ισχύει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη.
Για κάτι τύπους σαν και εσένα, μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος...(και το τσιγαριλίκι σου)!

Gus είπε...

ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΉ ΠΟΥ ΈΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΚΑΙ ΌΛΟΙ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΊΝΑΙ ΊΣΟΙ, ΈΠΡΕΠΕ ΣΕ ΌΛΑ ΤΑ ΚΡΆΤΗ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΈΝΑ.... ΝΑ ΔΊΝΑΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ-ΕΠΙΛΟΓΉ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΉΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΛΈΞΟΥΝ ΤΟ ΕΊΔΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΎ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΝΑΙ ΓΙΑΤΊ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΎΣΟΥΝ ΕΜΈΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΆΘΕ ΚΑΠΝΙΣΤΉ ΤΟ ΤΣΙΓΆΡΟ ΜΟΥ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΌ/ΚΑΦΈ ΜΟΥ?!
ΜΑΡΊΑ Α ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΑΝΑΦΈΡΕΙΣ ΣΤΟΝ 23 ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΆ. ΆΛΛΟ ΤΟ ΈΝΑ ΆΛΛΟ ΤΟ ΆΛΛΟ ΥΠΆΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΆ.
ΦΊΛΕ 23 ΌΝΤΩΣ ΤΟ ΠΡΩΊ ΜΕ Η ΧΩΡΊΣ ΚΑΦΈ ΈΝΑ ΚΑΛΌ ΤΣΙΓΆΡΟ ΈΧΕΙ ΆΛΛΗ ΓΕΎΣΗ!!!

Unknown είπε...

Μαρία α=ανόητη;;; δεν θα πεις εσύ σε ποιον θα καπνίσει και που. Κ συ πληρώνεσαι αλλά το μισθό τον κάνεις φαΐ γιαυτό πλέον χρειάζεται καναπές για να κάτσεις

ristas ristakis είπε...

Ωραία σχόλια από τα καλύτερα που έχω διαβάσει στο dimastin. Πρέπει να τα διαβάσει και κανένας πολίτης εκτός Δ.Α. να δούμε τι σχόλιο θα αφήσει για ανθρώπους που καλούνται να εφαρμόσουν τον νόμο (και πολλές φορές είναι τυπικότατοι στην εφαρμογή του χωρίς να δέχονται παραχωρήσεις), αλλά όταν ο νόμος είναι εναντίον σε κάτι που θέλουν οι ίδιοι τότε τον χλευάζουν. Ωραία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...