Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Δήμος Ηρακλείου : Ζητά από το Υπ. Εσ. την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη 30 Δημοτικών Αστυνομικών και την επιστροφή των π.Δ.Α. που άνηκαν το δυναμικό της και μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες ελέω Μητσοτάκη

Προσλήψεις τριάντα συνολικά ατόμων για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας διεκδικεί ο Δήμος Ηρακλείου με παρέμβαση του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη. Παράλληλα ζητά από τον υπουργό να κατατεθεί ειδική τροπολογία ώστε να επιστρέψουν στην υπηρεσία όλα τα στελέχη της τα οποία εξοστρακίστηκαν στα σωφρονιστικά καταστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (και άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών), μετά τον ξαφνικό /”θάνατο” της Δημοτικής Αστυνομίας. Όπως είναι γνωστό, αντίστοιχα αιτήματα έχουν κατατεθεί και από άλλους Δήμους της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα από την υποστελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας που ενώ καλείται να διαχειριστεί τόσο κρίσιμα ζητήματα, δεν έχει τις δυνάμεις να ανταποκριθεί στο εύρος των αρμοδιοτήτων της. 

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Μαρίνος Παττακός, βρισκόμαστε σε επαφή και με άλλους ΟΤΑ της χώρας και συγκριμένα με τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Κέρκυρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα υποστελέχωσης και αναζητούν διέξοδο μέσα από νέες προσλήψεις, προκειμένου να καταφέρουν να διαχειριστούν κρίσιμα ζητήματα που αποτελούν τομείς ευθύνης της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανατροφοδότηση της υπηρεσίας με νέο προσωπικό είναι απολύτως αναγκαία, διότι οι εναπομείναντες εργαζόμενοι όχι απλώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τον τεράστιο όγκο των ευθυνών που τους έχει ανατεθεί, αλλά εάν συνεχίσουν να πορεύονται μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, είναι πολύ φυσικό να εξαντληθούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δημοτική αρχή έχει πολιτική ευθύνη να αντιμετωπίσει εγκαίρως το ζήτημα αυτό, προκειμένου να μπορέσει να κρατήσει όρθια μια υπηρεσία που παραμένει ενεργή χάρη στον υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων. 

Ωστόσο σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο μεγαλύτερος της Κρήτης με έκταση 245 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 174.000 κατοίκους. Αποτελεί κύρια πύλη εισόδου για το νησί της Κρήτης με λιμάνι και αεροδρόμιο μεταξύ των πρώτων πανελλαδικά στην επιβατική και εμπορική κίνηση. Τα δεδομένα αυτά μιλούν από μόνα τους για το επίπεδο των αναγκών που καλείται να διαχειριστεί η Δημοτική Αστυνομία η οποία σήμερα έχει κυριολεκτικά αποδεκατιστεί.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όταν συστάθηκε η Δημοτική Αστυνομία το 2004 αριθμούσε συνολικά 77 άτομα, τα οποία μάλιστα, όπως όλοι σχολίαζαν, ήταν εξαιρετικά λίγα στη μετά «Καλλικράτη» εποχή, που έφερε μεγάλες ανατροπές, καθώς γιγάντωσε τα διοικητικά όρια των Δήμων. Ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα με τον ξαφνικό “θάνατο” της Δημοτικής Αστυνομίας που σηματοδότησε την κατάργησή της και όταν στη συνέχεια ανασυγκροτήθηκε ήταν πια αποδεκατισμένη από προσωπικό καθώς είχε μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες με αποτέλεσμα σήμερα να τη στελεχώνουν μόλις 17 άτομα. Είναι φανερό ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι λάθος να συνεχίζει να υπάρχει και σε σχέση με το ασφυκτικό πλαίσιο της εργασιακής οργάνωσής της και σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας που δεν καλύπτονται. 

Ο κ. Παττακός υπογραμμίζει ότι το «πράσινο φως» για τη διεκδίκηση των 30 εργαζομένων άνοιξε η οικονομική υπηρεσία που με επικεφαλής των αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Καραντινό αξιολόγησε ότι το δημοτικό ταμείο μπορεί να καλύψει τη μισθοδοσία νέων υπαλλήλων. Με αυτά τα δεδομένα η δημοτική αρχή διεκδικεί από το υπουργείο Εσωτερικών την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη 30 ατόμων που σήμερα λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων δεν μπορεί να προχωρήσει. 

Πηγή: Λίλιαν Δαφερμάκη - Πατρίς 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...