Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Θ. Μέλφος : Σύντομες παρατηρήσεις για το άρθρο 99 (προσωπική διαφορά) του πολυνομοσχεδίου του Υπ.Εσ.

Μερικές σύντομες παρατηρήσεις σχετικά με το άρθρο 99 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την προσωπική διαφορά:

- Όπως είναι πλέον η διατύπωση του άρθρου 99 (σε αντίθεση με προγενέστερα σχέδια του ίδιου άρθρου που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ή/και είχαν τεθεί σε διαβούλευση), η εξαίρεση από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς αφορά το σύνολο των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών, σε οποιαδήποτε υπηρεσία και αν βρίσκονται πλέον, καθώς και τους νυν ΔΑ που επέστρεψαν στις θέσεις τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η διάταξη αναφέρεται σε όσους μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες μετά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις, μεταξύ άλλων, του ν. 4172/2013. Όπως είναι γνωστό, η θέση σε διαθεσιμότητα όλων των Δημοτικών Αστυνομικών και η μετάταξή τους έγινε με το άρθρο 81 του ν. 4172/2013.  

 - Για τους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς που τώρα βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες, η προσωπική διαφορά που εξαιρείται από την περικοπή είναι το ποσό που έπαιρνε ο καθένας όταν ήταν Δημοτικός Αστυνομικός και όχι το ποσό που παίρνουν τώρα ως προσωπική διαφορά οι συνάδελφοί τους  στις άλλες υπηρεσίες.

- Ο νόμος δεν καλύπτει όσους ανήκαν στην κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ όταν ήταν στη Δημοτική Αστυνομία και δεν έπαιρναν προσωπική διαφορά και στη συνέχεια στις νέες τους θέσεις υποβιβάστηκαν στην κατηγορία ΔΕ. Εφόσον ο νόμος ως προσωπική διαφορά εννοεί την προσωπική διαφορά της ΔΑ και όχι της νέας θέσης, οι συγκεκριμένοι δυστυχώς δεν δικαιούνται κάτι. 

-Η εξαίρεση από την περικοπή ισχύει αναδρομικά από τότε που ίσχυσε ο νόμος βάσει του οποίου έγινε η περικοπή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί η προσωπική διαφορά αναδρομικά από τότε που διακόπηκε η καταβολή της. Εννοείται ότι εφόσον υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο νόμο, τα αναδρομικά θα δοθούν χωρίς να χρειαστούν δικαστήρια, ούτε τίθεται θέμα παραγραφής.

Διευκρινίζεται ότι όλα τα παραπάνω: α) ισχύουν έτσι όπως είναι σήμερα το άρθρο 99 (δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στην πορεία), και β) αποτελούν τη δική μου ερμηνεία και όχι την «επίσημη» ερμηνεία, η οποία θα δοθεί μέσω κάποιας εγκυκλίου. Επομένως, ας κάνουμε όλοι λίγη υπομονή...

Υ.Γ. Οι αγωγές που εκκρεμούν για την προσωπική διαφορά εξακολουθούν να έχουν αντικείμενο, επειδή με αυτές δεν ζητάμε την προσωπική διαφορά που έπαιρνε ο καθένας όταν ήταν Δημοτικός Αστυνομικός, αλλά την προσωπική διαφορά που παίρνουν οι συνάδελφοι των πΔΑ  στις υπηρεσίες που βρίσκονται τώρα. 

Πηγή : Dimastin.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...