Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Πολυνομοσχέδιο ΥΠ.ΕΣ. : Συνεχίζεται ο...εξονυχιστικός έλεγχος του σ.ν. από το ΓΛΚ - Στόχος του υπουργείου η κατάθεσή του εντός του Ιουλίου (ποιου έτους όμως;)

«Προχωράει προς το τέλος της, η διαδικασία για την κατάθεση του Πολυνομοσχέδιου στη Βουλή». Αυτό ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, στην aftodioikisi.gr, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι είναι θέμα χρόνου η ανάρτηση του σε δημόσια διαβούλευση.

Αυτή τη στιγμή το Πολυνομοσχέδιο για του ΟΤΑ, παραμένει για έλεγχο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η διαδικασία όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου «βαίνει προς το τέλος της». Μάλιστα οι ίδιες πηγές, απαντώντας σε ερώτημα της aftodioikisi.gr, αν “η κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις γύρω από τους συμβασιούχους”, ξεκαθάρισαν ότι “η πορεία του Πολυνομοσχεδίου δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση από τις διαδικασίες σχετικά με τους συμβασιούχους, αφού αποτελούν δύο εντελώς ξεχωριστά ζητήματα”.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από το ΓΛΚ συνεχίζονται οι «δημοσιονομικές παρατηρήσεις» σε άρθρα του Πολυνομοσχεδίου και ζητούνται διευκρινήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΣ. «Οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, ανεξάρτητα αν υπάρχουν παράγοντες που τις επιβραδύνουν», σημειώνουν στελέχη του υπουργείου που είναι σε θέση να γνωρίζουν την «πορεία» και τα «εμπόδια» που βρίσκει στο δρόμο της, η κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου.

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν τρία συγκεκριμένα άρθρα, η ψήφιση των οποίων επιφέρει δημοσιονομικές αναπροσαρμογές (Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, Αντιμισθία αντιδημάρχων, χορήγηση ΜΑΠ), τα οποία έχουν κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του ΓΛΚ, αφού δεν θέλουν με κανένα τρόπο να υπάρξει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Κατάθεση εντός του Ιουλίου, ο στόχος του ΥΠΕΣ

Ωστόσο έγκυρες πηγές, σημειώνουν ότι στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, παραμένει να πραγματοποιηθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, εντός του Ιουλίου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ανησυχία εργαζομένων, αιρετών για Σεπτέμβριο ή και… καλένδες

Την ίδια στιγμή, με πλήθος μηνυμάτων προς την aftodioikisi.gr, εργαζόμενοι σε δήμους και Περιφέρειες, συνεχίζουν να εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους για την «τύχη» του πολυνομοσχεδίου, αφού όπως σημειώνουν συνεχώς μετατίθεται ο χρόνος κατάθεσης του. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Πολυνομοσχέδιο, αποτελεί νομοθετική «τομή» αφού πλήθος άρθρων του, έρχονται να ρυθμίσουν εκκρεμότητες τόσο με εργασιακά ζητήματα, όσο και με βασικές λειτουργίες των ΟΤΑ.

Το ερώτημα που πλέον γεννάται στην περίπτωση – που υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που φιλοδοξεί να ακολουθήσει το ΥΠΕΣ – και το Πολυνομοσχέδιο κατατεθεί εντός του Ιουλίου, είναι πότε θα ψηφιστεί; Με δεδομένο ότι φέτος δεν θα λειτουργήσουν θερινά τμήματα και η Βουλή θα κλείσει από τις 5 έως τις 20 Αυγούστου, είναι πιθανόν να ψηφιστεί είτε πριν είτε μετά το 15 Αυγούστου.

Όμως στην παρούσα φάση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, η κατάθεση και ψήφιση του, να μεταφερθεί το Φθινόπωρο, στην περίπτωση που το ΓΛΚ, συνεχίσει επί μακρόν τον «εξονυχιστικό» έλεγχο επί των άρθρων του Πολυνομοσχεδίου. Πάντως παράγοντες της αυτοδιοίκησης, με νόημα υπενθυμίζουν, ότι το Φθινόπωρο θα ανοίξει και η συζήτηση για το σχέδιο του «Νέου Καλλικράτη», με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την «τύχη» του Πολυνομοσχεδίου, εκφράζοντας έντονη ανησυχία ότι “και αυτό το πολυνομοσχέδιο θα έχει την τύχη του αντίστοιχου του Κουρουμπλή”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...