Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

Η Δημοτική Αστυνομία και πάλι συναρμόδιο όργανο ελέγχου (μαζί με την ΕΛ.ΑΣ.) για τον έλεγχο των παραβάσεων και την επιβολή προστίμων για τα ζώα

Με το άρθρο 54 του νόμου 4483/2017 που ψηφίστηκε από τη Βουλή (ΦΕΚ 107/Α/31-7-2017) και αφορά τις «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (δηλ. το πολυνομοσχέδιο που περιέχει και τις ρυθμίσεις για τους πρώην και νυν δημοτικούς αστυνομικούς στο άρθρο 99) η Δημοτική Αστυνομία παράλληλα με την Ελληνική Αστυνομία θα είναι και πάλι αρμόδιο όργανο για την επιβολή και βεβαίωση των διοικητικών προστίμων που αφορούν παραβάσεις αναφορικά με τα ζώα που θα διαπιστώνουν οι υπάλληλοί της κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους.

Ειδικότερα στο άρθρο 54 του νόμου 4483/2017 (Τροποποίηση διαδικασίας επιβολής και είσπραξης προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012) αναφέρονται τα ακόλουθα:  
1. Στην περίπτωση ιδ ́ του άρθρου 1 του ν. 4039/2012  (Α ́15) μετά τις λέξεις «και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της  Ελληνικής Αστυνομίας», προστίθενται οι λέξεις «καθώς  και της Δημοτικής Αστυνομίας». 
2. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4039/ 2012, μετά τον πίνακα, προστίθεται η φράση: «Τα ανωτέρω πρόστιμα αποτελούν έσοδο των δήμων  στην περιφέρεια των οποίων διαπιστώνεται η παράβαση». 
3. Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Κατά τη διαπίστωση της παράβασης αυτή βεβαιώνεται επί τόπου. Επί της πράξης βεβαίωσης της παράβασης αναγράφονται υποχρεωτικώς: α) η αρμόδια αρχή και η προθεσμία προσφυγής σε αυτή, σύμφωνα με την παράγραφο 5, β) η παράβαση και το άρθρο του νόμου στο οποίο αναφέρεται αυτή, γ) το ύψος του προστίμου, όπως αυτά αποτυπώνονται στον πίνακα του παρόντος άρθρου. Η πράξη βεβαίωσης της παράβασης επιδίδεται στον παραβάτη και αντίγραφο της βεβαίωσης παράβασης αποστέλλεται άμεσα στην αρμόδια, σύμφωνα με την παράγραφο 5, αρχή». 
4. Η παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής: «5. Ο παραβάτης έχει δικαίωμα να εμφανισθεί αυτοπροσώπως ή να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης στον προϊστάμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας ή, όπου αυτή δεν υπάρχει, στον προϊστάμενο του γραφείου γεωργικής ανάπτυξης του δήμου, στα όρια του οποίου τελέστηκε η παράβαση και αν αυτή δεν υφίσταται, στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας περιφερειακής ενότητας, προκειμένου να προβάλλει τις αντιρρήσεις του. Η απόφαση, με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη, με αναφορά στα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία.». 
5. Η παρ. 6 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:«6. Αν δεν προβληθούν αντιρρήσεις ή αν απορριφθούν, εκδίδεται απόφαση επιβολής του προστίμου από τον προϊστάμενο της, σύμφωνα με την παράγραφο 5,  αρχής. Αντίγραφο της απόφασης επιβολής προστίμου αποστέλλεται στον οικείο δήμο, προκειμένου να επιδιωχθεί η είσπραξή του. Το πρόστιμο καταβάλλεται μειωμένο κατά το μισό, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης επιβολής προστίμου στον παραβάτη. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, το πρόστιμο βεβαιώνεται ολόκληρο από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου να επιδιωχθεί η είσπραξή του, σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Ε.Δ.Ε.». 
6. Η παρ. 7 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται, ως εξής: «7. Τα έσοδα από τα πρόστιμα του παρόντος νόμου εγγράφονται με τρόπο διακριτό στον προϋπολογισμό του δήμου και διατίθενται αποκλειστικά για τη βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και κτηνιατρείων και για την αντιμετώπιση των δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου αυτού». 
7. Η παρ. 9 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 καταργείται.

12 σχόλια :

Gus είπε...

ΩΡΑΊΑ..... ΆΝΤΕ ΠΆΛΙ ΝΑ ΚΑΛΕΊΣ ΤΗΝ ΈΛΑΣ ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΟΝΤΟΣ!

Maimu είπε...

Ρε συ Γκας, χωρίς όπλο κ χειροπέδες ποιον θα καλέσεις; Να γινοσουν ειδικός φρουρός αν ήθελες εξουσία. Αρκετά με τους κομμαντο- χεστηδες που θέλουν πενθήμερο κ καφέ αλλά κ εξουσία.

vourlismenos είπε...

ήρεμα μαϊμού.Παρεξηγησες.Δίκιο έχει.Μια πραγματικότητα περιγράφει

Gus είπε...

ΠΆΝΩ ΚΆΤΩ MAIMOU ΛΈΜΕ ΤΑ ΊΔΙΑ. ΣΤΟ ΣΧΌΛΙΟ ΑΝΑΦΈΡΩ ΌΤΙ ΕΠΕΙΔΉ ΚΑΙ ΠΑΛΙΌΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΊΧΑΜΕ ΤΟΝ ΝΌΜΟ ΜΕ ΤΑ ΖΏΑ ΌΤΑΝ ΠΗΓΑΊΝΑΜΕ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ- ΕΠΙΒΟΛΉ ΠΡΟΣΤΊΜΟΥ, Ο ΙΔΙΟΚΤΉΤΗΣ ΤΟΥ ΖΏΟΥ ΠΌΤΕ ΔΕΝ ΜΆΣ ΈΔΙΝΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΌΣΤΙΜΟ, ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΆΖΟΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΈΣΕΙΣ ΤΗΝ ΈΛΑΣ. ΓΙΑΤΊ ΑΠΌΤΙ ΘΑ ΈΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ ΚΑΙ ΕΣΎ ΔΕΝ ΜΆΣ ΔΊΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΎ ΣΗΜΑΣΊΑ ΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ ΚΤΛ.

Maimu είπε...

Αμάν ρε παιδιά. Αφού δεν έχουμε εξουσία σύλληψης. Πώς θα αντιμετωπίσεις έναν πολίτη που έχει πάει βόλτα τον σκύλο του κ σου επιτεθεί; Κοιτάξτε, ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό είναι το σύστημα εξωτερικόυ δηλαδή μετατροπή της δημοτικής σε μητροπολιτικής με τουλάχιστον γκλοπ κ χειροπέδες. Η υπηρεσία έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από το 2013 κ η επανάσυσταση είναι ανεπαρκής όσο λείπει το 40% του προσωπικού σε φυλακές. Άποψη μου είναι μετά την επιστροφή το 18 άμεση δημιουργία πανελλήνιου Συνδίκατου κ σταδιακή μετατροπή σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή ως ΣΩΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΉΣ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑΣ.

ace είπε...

ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΛΑΤΕ ΑΚΟΜΑ........ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΓΚΛΟΠ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ή ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

23 είπε...

Παιδια ας ειμαστε λιγο ρεαλιστες. Πως θα σας σεβαστει ο πολιτης που τον εχουν ξεσκισει και ατιμασει απο φορους και ειναι ανεργος χωρις την απειλη νομικης ισχυος? Δεν υπαρχει τετοια δημοτικη αστυνομια ΠΟΥΘΕΝΑ. Χρειαζονται αλλες παραμετροι. Συμφωνω με ace και τα υπολοιπα παιδια. Μαιμου καλα τα λες αλλα θελεις τροπο.

Maimu είπε...

Συγνώμη για τον τρόπο μου, δεν κατάλαβα καλά ....

Karaman είπε...

Εγώ πάλι γιατί έχω μπερδευτεί εδώ μέσα; Παρατηρώ πολλούς να αναφέρουν γκλοπ, χειροπέδες, μετατροπή σε σώμα, εξουσία κλπ. όμως παρόλα αυτά έγινε ο κακός χαμός να φύγουμε από ΕΛ.ΑΣ που θα τα είχαμε όλα. Το θέμα μας ήταν να επιστρέψουμε στους δήμους με την προϋπόθεση αναβάθμισης του θεσμού; Λυπάμαι αλλά δεν το κόβω...

23 είπε...

Δεν ενσωματοθηκαμε στην ΕΛΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝ. Εγινε μοριοδοτηση παρωδια και μετα επεστρεψαν το 30%. Και επισης οι ΔΑ στην ΕΛΑΣ ειναι ανεπιθυμητοι λογω πτυχιων και μεταθεσεων. Αν ηθελα να μπω στην ΕΛΑΣ θα εμπαινα με παννελληνιες. Στον Δημο ανηκω και εκει θα παλεψω. Νομικη Εξουσια δεν ειναι μονο ΕΛΑΣ. Στα προτυπα εξωτερικου η ΔΑ ειναι για τους Δημους και η ΕΛΑΣ για το σκληρο εγκλημα. Η μετατροπη της ΔΑ σε ΣΩΜΑ με αυξημενες αρμοδιοτητες που θα βοηθησει την ΕΛΑΣ σε πολλες αρμοδιοτητες ειναι μονοδρομος.

Lans είπε...

Καλά τα λέτε παιδιά αλλά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις είναι βολεμένοι και θα παλέψουν να μείνουν βολεμένοι. Σ αυτή την υπηρεσία όποιος ζητάει κάτι παραπάνω πέφτουν να τον φάνε άτομα που ούτε ήξερες ότι υπάρχουν. Αν δεν πάρουν άλλοι τις αποφάσεις αλλά περιμένουν από εμάς δεν έχω μεγάλες ελπίδες

Maimu είπε...

Μόνο με οργάνωση θα πάρετε αποφάσεις.... Όχι ένας ένας. Χρειάζεται ένας ηγέτης με γνώσεις. Κ υπάρχει.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...