Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

Δήμος Θεσσαλονίκης : Επιχείρηση κατάσχεσης τραπεζοκαθισμάτων από τη Δημοτική Αστυνομία σε ΚΥΕ που παρανομούν - Μπουτάρης : «Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή, ούτε τις γιορτές - Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι»

Επιχείρηση «σκούπα» για την απομάκρυνση των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην πλατεία Αριστοτέλους και στην οδό Νικηφόρου Φωκά, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μικτά κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας και της ΕΛΑΣ, παρουσία εισαγγελέα.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, με την επιχείρηση αυτή, έχει στόχο να βάλει ένα τέλος στην παράνομη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και να απελευθερωθεί ο δημόσιος χώρος για τους πολίτες, ενόψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίς το πρωί, μικτά κλιμάκια πραγματοποίησαν τους ελέγχους για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα, εφαρμόζοντας τον νέο νόμο 4483/17, ενώ το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου είχαν αποστείλει ενημερωτικές επιστολές στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Από πλευράς δήμου, την επιχείρηση συντόνισαν η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για τη δημοτική αστυνομία, Λευτέρης Κιοσέογλου.

«Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις και το επόμενο διάστημα, με στόχο να μπει τέλος στην καταπάτηση του δημόσιου χώρου και να μην εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πεζών. Είναι πολλά τα καταστήματα που είναι νόμιμα. Εμείς θα ελέγξουμε αυτούς που παραβατούν, ώστε να μην υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός» είπε η κ. Αγγελίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Κιοσέογλου υποστήριξε πως όλη η επιχείρηση γίνεται παρουσία εισαγγελέα και πως τα τραπεζοκαθίσματα φορτώνονται σε φορτηγά, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε αποθήκες του δήμου. Οι επιχειρηματίες για να τα παραλάβουν, θα κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο.

Μπουτάρης: Καμία ανοχή στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων

Αποφασισμένος να βάλει τέλος στην ανάπτυξη των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης καθώς συνεχίζονται οι έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να είναι ανεμπόδιστη η διέλευση των πεζών από τα πεζοδρόμια.

«Σήμερα έγινε η πρώτη εφαρμογή της απόφασης για να περιορίσουμε κατά το δυνατόν την παραβατικότητα όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα. Αυτό ξεκίνησε με προειδοποιητικές επιστολές προς τους εμπλεκόμενους από το καλοκαίρι και επειδή βλέπουμε ότι μας γράφουν στα παλιά τους παπούτσια και πάρα πολλά καταστήματα δεν έχουν άδεια», ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης τονίζοντας πως η σημερινή επιχείρηση δεν «είναι ένα πυροτέχνημα».


«Είμαστε ανεκτικοί για να μπορούν να βγάλουν ένα μεροκάματο, αλλά άλλο να βγάλεις ένα μεροκάματο και άλλο να το κάνεις παράνομα. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή, ούτε τις γιορτές», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης τονίζοντας πως οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει παραβατικότητα, όχι μόνο στο κέντρο.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου τόνισε πως η σημερινή επιχείρηση είναι κάτι, το οποίο σχεδιαζόταν μυστικά εδώ και καιρό. «Είναι κάτι το οποίο θα το κάνουμε συχνά και θα το επαναλαμβάνουμε, ώσπου οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση της άδειας τους να συμμορφωθούν. Είναι κάποιοι θύλακες, που είναι σε κεντρικά σημεία και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα, σε πεζούς, σε ΑμΕΑ κ.α. και δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Είμαστε αμετάκλητοι στην απόφασή μας να συμμαζευτεί το θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα γιατί έχει ξεχειλώσει και να προστατεύσουμε τον δημόσιο χώρο. Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε τους επαγγελματίες».

Βάσει του νέου νόμου 4483/ΦΕΚ Α' 107-31-07-2017, ο οποίος ψηφίστηκε στις 31 Ιουλίου του 2017 δίνεται η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προστατεύσει τον κοινόχρηστο χώρο.

Όταν διαπιστώνεται μία παράβαση, θα αποστέλλονται ενημερωτικές επιστολές και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων θα έχουν προθεσμία 7 ημερών για να συμμορφωθούν.

Σε αντίθεση περίπτωση, τα τραπεζοκαθίσματα, θα απομακρύνονται και μεταφέρονται με φορτηγά στις αποθήκες του δήμου. Στη συνέχεια, εντός 3 μηνών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν το απαραίτητο πρόστιμο προκειμένου να τα παραλάβουν, διαφορετικά θα κατάσχονται.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, εάν ο επαγγελματίας δεν συμμορφωθεί την πρώτη φορά με την απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων και διαπιστωθεί και δεύτερη παράβαση τότε ο δήμος έχει την δικαίωμα να κάνει ανάκληση της άδειας χρήσης κοινοχρήστου χώρου για 6 μήνες.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις αστυνόμευσης, ελέγχων και πολιτικής προστασίας, Λευτέρης Κιοσέογλου σημείωσε ότι «θέλουμε μία πόλη ζωντανή, όμως θα πρέπει να είναι λειτουργική. Δεν πρέπει οι καταστηματάρχες να λειτουργούν παράνομα χάρη του κέρδους. Φέτος πραγματοποιήθηκαν 4.000 έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία και τους ελεγκτές, ενώ πέρσι είχαμε 3.500. Φέτος έχουν βγει πάνω από 700 πρόστιμα και πάλι υπάρχουν θύλακες παραβατικότητας. Δεν μπορείς να εξαλείψεις το φαινόμενο γιατί ο προηγούμενος νόμος έβαζε κάποιες διαδικασίες, οι οποίες δεν ευνοούσαν. Ο νέος νόμος μπορεί να μας κάνει πιο αποτελεσματικούς, αυτό τον νόμο κάνουμε χρήση και βάσει αυτού του νόμου κορυφώθηκε η πρώτη εξόρμηση που κάναμε για απόσυρση τραπεζοκαθισμάτων. Δεν αφήνουμε στην ασυδοσία των επιχειρηματιών το καλύτερο κομμάτι της πόλης μας. Από το 2018 θα είναι πιο εύκολη».


Τέλος, ο υπεύθυνος της δημοτικής Αστυνομίας, Μιχάλης Αλλαγιώτης σημείωσε ότι «οι καταστηματάρχες πρέπει να συμμορφωθούν και να καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι για την πόλη. Η δημοτική αστυνομία, οι ελεγκτές και οποιοσδήποτε μηχανισμός έχει ένα πεπερασμένο αριθμό υπαλλήλων, μπορεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα, αλλά πρέπει οι συγκεκριμένοι να κατανοήσουν ότι ο χώρος που τους ανήκει για τα τραπεζοκαθίσματά τους είναι συγκεκριμένος και δεν μπορούν να εξαπλώνονται περαιτέρω».

Πηγές : Thestival.gr , Φωτό : Thessnews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...